Träning

10 anledningar att älska Crossfit

2 november 2017

För två år sedan satte jag (aningen motvilligt) mina tassar på en Crossfit-box för första gången. Inledningsvis tvivlade jag på min egen förmåga, var livrädd för att göra bort mig och stod som ett levande frågetecken när omgivningen slängde sig med termer som EMOM, AMRAP och WOD.

Men efter bara några dagar började jag fatta tycke för träningsformen jag tidigare gjort mig lustig över, och här är mitt tappra försök att få er att förstå tjusningen med Crossfit.

10 anledningar att älska Crossfit

1. Crossfit är uppbyggt så att ALLA kan köra tillsammans – oberoende av ålder, kön och tidigare träningserfarenheter. Man anpassar bara belastningen efter förmåga. Detta gör att du kan träna ihop med syskon, föräldrar, världens starkaste man OCH en 8-åring – ni väljer bara olika vikter men kan ändå köra jämsides.

isabel-boltenstern-crossfit-6

2. Jag har fått ett helt nytt sätt att se på min kropp. Tidigare tränade jag för att ”hålla mig i form”. Jag räknade kalorier, skämdes för hur jag var skapt och använde träningen som en bestraffning för någon kanelbulle jag ätit. Träning, kost och hälsa var en stor fixering som etsat sig fast i hjärnan – men nu tänker jag annorlunda. Eller… jag tänker inte alls, vilket är den ultimata friheten? Nu är maten bränsle för att orka, träningen ett sätt att bygga upp en kropp som fysiskt pallar allt jag vill göra.

isabel-boltenstern-crossfit-9

3. Det är en fantastisk gemenskap. Folk hälsar på varandra! Främlingar peppar varandra! Stämningen var varm, avslappnad och välkomnande – alltså raka motsatsen till hur jag hade föreställt mig det! Crossfit måste vara det ultimata sättet att komma in i en ny gemenskap om man exempelvis bytt stad.

isabel-boltenstern-crossfit

4. Inom Crossfit är behöver man inte skämmas för lökringar, ljumsksvett eller andra kroppsväskor. Alla har de, alla utsöndrar de i någon form – det var väl fanken på tiden att det normaliserades.

isabel-boltenstern-crossfit-2

5. Skivstången medför en så MÄKTIG känsla! Under sjuhundra svåra år försökte jag powerwalka på löpband, göra situps hemma och gå på pass med en massa gummiband. Jag gick inte igång på en enda cylinder av det, och därför tröttnade jag och tappade motivationen. Att däremot hiva upp 60 kilo över huvudet gav mersmak! Kan nästan bli arg på mig själv för att det tog så lång tid att inse det? Brooke Ence illustrerar känslan ganska bra:

isabel-boltenstern-crossfit-1

6. Killar och tjejer har lika rätt till utrymmet. På vanligt gym upplevde jag ofta att tjejerna trampade på bland konditionsmaskinerna och kände sig obekväma när de skulle sicksacka fram bland herrarna i fria vikter-rummet. Den där jobbiga stämningen har jag aldrig upplevt på en Crossfitbox. Där tittar ingen med en oönskad raggningsblick – vi tar lika mycket plats och alla har lika stor rätt till utrymmet. Och det är så jäkla BEFRIANDE att se hur tjejer träder fram när de inte känner sig hotade!

isabel-boltenstern-crossfit11

7. Jag har aldrig upplevt en träningsform som är mer omväxlande, mer genomgående eller mer träningsvärksframkallande. Om det ens är ett ord…

8. Mina tio senaste vänner har kommit genom Crossfiten, för det händer något speciellt med människor som genomgår ett nära-döden-pass ihop.

isabel-boltenstern-crossfit-8

9. Vissa människor ser stor prestige i att vinna frågesporter bland vänner, utklassa under midsommarens kubb-turnering och tar lekar på blodigt allvar. För oss som fötts med jordens vinnarskalle men efter 13 års ålder inte haft något vettigt att tävla i är Crossfit perfekt. Oberoende av ålder eller kunskapsnivå kan alla delta i olika tävlingar, och vill ni läsa om min första (och hittills enda tävling) kan ni göra det HÄR.

isabel-boltenstern-tim-gunn(I know, Tim Gunn! Det är otroligt!)

10. Eftersom träningsformen är så effektiv blir man snabbt blir bättre. Och när man märker att man blir bättre blir man glad. Och blir man glad i samband med träning så är halva jobbigheten borta! Motivationen hålls uppe eftersom man märker så tydlig utveckling, och då känner man sig såhär mest hela tiden:

isabel-boltenstern-crossfit-3

Nå, har ni blivit lite mer sugna på att prova Crossfit nu?

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Anonymast 2 november 2017 at 07:59

  You lost me at tävla. Hatar fan all typ av tävling.

  • Reply Isabel 2 november 2017 at 09:46

   Haha, du BEHÖVER ju inte tävla om du inte vill.

 • Reply Frida Ljungdahl 2 november 2017 at 09:43

  P.g.a. dig så har jag blivit väldigt nyfiken på crossfit. Har haft en lång period där jag inte har kunnat träna och börjar så smått bli sugen på det igen (får dock vänta in kroppen lite till innan jag går på de ”heavy” lyften) och det jag kommer prova är definitivt crossfit! Tyvärr finns det ingen box i närheten av där jag bor, men hemma-crossfit borde fungera som en mjukstart. Tack för inspiration!

  • Reply Isabel 2 november 2017 at 09:48

   Åh, vad kul att höra att du vill prova! Och det fina med Crossfit är just att du med ganska simpla medel kan göra det hemma. För tre år sedan gjorde jag övningar hemma med ett vinställ i pappas vardagsrum, så det mesta går med lite kreativitet! Har gjort en video där jag körde ett pass hemma utan redskap också som du kan testa om du vill!

 • Reply Ida 2 november 2017 at 11:23

  Amen på det! Tröttnat på all sorts träning, noll motivation att gå till gymet och stå på ett löpband för att sen snegla lite mot de fria vikterna medan man går mot maskinerna. När jag efter mitt kanske tredje pass crossfit fick stifta bekantskap med en skivstång slängde jag alla mina fördomar ut genom fönstret, nu både älskar och hatar jag den! Motivationen är högre än vad den någonsin har varit och jag ser fram emot nästa pass (vilket är i em btw).

 • Reply malin 2 november 2017 at 11:34

  JAG!! Vill träna crossfit med dig!

 • Reply Evelina 2 november 2017 at 12:29

  Ja men jag VÅGAR ju inte ta mig till en box!!! Tog du bara tjuren vid hornen och gick dit själv eller hade du sällskap? Har verkligen tänkt att jag ska sååå länge nu för det verkar vara fantastiskt roligt men aaaah, den kassa självkänslan står som Mount Everest mellan mig och crossfit haha.

  • Reply Isabel 2 november 2017 at 12:35

   Jag fattar precis känslan! Antingen kan du lura med någon vän, då blir det alltid lättare, eller så kan du skriva in dig på en nybörjarkurs. Då delar du den där känslan med exakt alla andra, plus att du blir omhändertagen och slipper själv ”prova dig fram”! Dock är känslan ganska lik den vi känner när vi ska gå på en första dejt eller börja nytt jobb, och då tar vi ju tjuren vid hornen. Så knepet kanske bara är att trots alla de där jobbiga känslorna och se vad som händer?

 • Reply Alma 2 november 2017 at 14:32

  Det verkar ganska roligt, men jag vet inte om man kan börja träna crossfit när man är 15 år och har 0 förkunskaper och typ inte vågar.

  • Reply Isabel 2 november 2017 at 14:39

   Ett alternativ (som jag personligen hade rekommenderat) är att gå en nybörjarkurs. På så sätt får du de där förkunskaperna och kan sedan träna på med en helt annan trygghet. På vissa boxar finns det också specifika klasser för just tonåringar! Googla vilka boxar som ligger nära dig och se om de har några nybörjarkurser med start i höst/vinter!

 • Reply Emilia 2 november 2017 at 15:38

  ÅH! detta var så SPOT on!! Började själv med Crossfit i slutet av maj i år (tack vara min kille som är coach på en box) och jag är helt fast. Sen jag slutade med gymnastiken 2014 efter mer eller mindre 20 aktiva år fanns inget jag tyckte var kul med att träna på vanligt gym själv. Crossfit däremot – jösses – det är som att komma hem! Träna tills man knappt kan gå samtidigt som möjligheten till ständig förbättring finns, det är träningskärlek!

 • Reply Emma 2 november 2017 at 17:12

  Jag är så där blygsamt nyfiken på crossfit men det känns som att tröskeln är för hög. Har varit utbränd för 1,5 år sen och hållt mig till promenader och yoga sen dess. Jag saknar träningen men är SÅ rädd för att hamna tillbaks på ruta 1 (bli utbränd igen) för att jag bara KÖÖÖÖR och inte lyssnar på min kropp. Rädd att min tävlingsinstinkt ska kicka in och glömma alla gränser som jag nu lärt mig att sätta upp både gällande jobb och träningen… :D Har du upplevt att det varit svårt att inte ta i för hårt, eller är du bara jätteduktig på att återhämta dig? :)

 • Reply Iturbe 2 november 2017 at 21:39

  Jag skulle vilja testa på/börja men med ett halvdåligt knä är jag orolig att jag inte ska kunna hänga med på allt.

  • Reply Isabel 2 november 2017 at 22:07

   Det finns alltid alternativ till olika övningar om man har skavanker, och coacherna är alltid hjälpsamma om man höjer varningsflagg! Tror det kommer gå prima!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.