Träning Video

10 tips för att stå på händer

25 maj 2019

Varje vecka får jag frågor hur man förbättrar sitt handstående, så här kommer en video med mina 10 bästa tips. Kanske kan du redan stå på händer, men behöver hjälp med finliret? Eller så har du aldrig provat, men vill testa för första gången? Hjälp finns för alla nivåer!

  1. Om man aldrig stått på händer tidigare är det en bra idé att börja med knäna på en box, bara för att känna hur det känns att ha vikten över händerna. När det känns okej går man upp på tå, vilket ökar belastningen ännu mer – som en försmak på vad som komma skall.
  2. Sedan tar vi upp det här en nivå och kör ett felvänt handstående med magen mot väggen. Målet är att gå närmre och närmre – satsa på att avsluta med händerna en halvmeter från väggen.
  3. Det enda man är rädd för är att trilla, men det blir inte lika läskigt om man lär sig trilla rätt. Om man eliminerar att trilla på ryggen eller bryta-nacken-landningar, så blir allt tryggare. Så om du får för mycket fart – lyft en hand och trilla ner åt sidorna.
  4. När det kommer till att kicka upp ska man generellt tänka på att inte sätta händerna UNDER sig, så att man måste flytta fötterna. Sikta längre fram, typ en meter, och tänk att du ska putta upp rumpan, inte bara hälarna, så slipper du bli en banan.
  5. En detalj som gör stor skillnad – aktiva spindelfingrar. Det är som när man står vanligt och lutar sig framåt, så kniper man men tårna för att behålla balansen. Samma blir det här: händerna ska vara aktiva, inte bara ett par hjälplösa klumpar i slutet på armarna.
  6. För att bli så rak och stabil som möjligt försöker jag göra mig lång. Då sträcker och spänner jag mig själv istället för att hänga på kroppen. Det är extremt vanligt att stå som en båge, men det blir tungt och kräver en sjuhelvetes styrka för att orka med.
  7. Som mina gamla gympalärare alltid tjatade om: armarna vid öronen! Istället för att vända hela ansiktet mot backen kan du använda enbart blicken för att kika mot fingrarna, för redan här sätter du din linje.
  8. De flesta som ska lära sig stå på händer står mot en vägg, men det bli lätt passivt. Ett tips är att bara ha en häl mot väggen. Så släpp ena foten, och sedan den andra för att försöka hitta balansen. Använd bara en häl för att toucha upp om du tappar balansen.
  9. Ta små andetag – i början höll jag alltid andan för att sedan ta ett megaandetag, och då rubbades hela balansen. Det är bättre att småkippa hela tiden.
  10. Och sista tipset, det som inte GÅR att fuska med, är att nöta nöta nöta. Att göra det mycket gör att man bli tryggare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.