Kläder och smink

40 dagar utan klädshopping

18 oktober 2017

För tredje året i rad har jag antagit mitt eget vad om att inte köpa kläder under minst en månad! Förra året var jag så hardcore att jag rensade ur HELA garderoben och enbart sparade 50 plagg. Jag vill minnas att jag hade läst någon artikel om minimalism precis innan…

I år gick hela september i kläd-embargots tecken. Idén var att spara på kulorna, men också att lägga band på mig själv när alla härliga höstkläder lanserades i butikerna. Blir ni också sådär på hösten? Att ni kan tycka att det är en god idé att köpa sjuttioelva stickade koftor och halsdukar i naturfärger? Precis den där impulsen ville jag tygla. Göra genomtänkta köp.

Nu har det gått 40 dagar. Jag har hunnit se utbudet, sätta mig ner i lugn och ro istället för att spontanköpa saker som sedan omöjligt går att matcha. Om jag är stolt över mig själv? Givetvis, det är bara förnamnet.

isabel-boltenstern-klader

Lärdomar jag dragit av att inte köpa kläder på 40 dagar:

 1. Efter att ha gått igenom ALLT i garderoben inser jag att min relation till fladdriga byxor, vita t-shirtar och grå tjocktröjor är nästintill skadlig.
 2. När jag bad min kollega Sara beskriva min stil sa hon att jag ”90% av tiden går i träningskläder” så VARFÖR FÖRSÖKER JAG ENS?
 3. Istället för att spontanköpa saker grubblar jag nu på om de verkligen passar mig… Eller om det mest är min inre identitetskris som tycker att jag ska köpa en stor, rosa, fluffig fakepäls.
 4. Jag har använt kläder som till vardags brukar ligga intryckta längst bak i garderoben eftersom favoriterna huserat i tvättkorgen. Insåg idag att jag har ett par byxor från 2011 som är SVINsnygga?
 5. Ingen bryr sig om jag har samma kläder fem dagar i rad. Har gjort en empirisk undersökning och mottagit NOLL kommentarer från omvärlden.
 6. Att jag nu sparat pengar, så jag kan motivera en bärsärkagång på Drottninggatan inom kort. Jag VET att detta inte är syftet med projektet, men samtidigt är jag bara människa. Låt en kvinna få leva osv.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Rebecca 18 oktober 2017 at 09:37

  Har du någon favoritbutik för fladdriga byxor? Det känns som om jag går bananas i varenda butik men hittar ingenting!

  • Reply Isabel 18 oktober 2017 at 11:17

   Jag ÄLSKAR de Samsoe/Samsoe ständigt släpper i nya färger som går under namnet ”NESSIE”, och Åhléns brukar med jämna mellanrum komma med nya fladderbyxor som sitter perfekt. Just nu finns ett par supergröna från Carin Wester på Åhléns till en bra peng. Annars Monki och Weekday, skulle jag säga!

   • Reply Rebecca 18 oktober 2017 at 15:19

    Åh kollade samsoe/samsoe nu och de hade ju jättemånga snygga! Tuuuuusen tack för tipsen! :)

 • Reply Isabel 18 oktober 2017 at 11:19

  Jag var supernöjd med bara 50 plagg (och kom på mig själv bara använda ungefär 35 av de där ändå) – men på något vänster halkade jag ändå tillbaka i köpa-för-köpandets-skull-träsket? Ingen aning om varför, men typ vanans makt och att det är lite kul med förnyelse..? Men det ÄR ju kul att utmana sig själv såhär ibland. Tips är ju att lägga upp på vinden istället för att slänga, och innan man går ut på supershoppingtur går man igenom det gamla (som ibland tycks kännas som nytt då). Och detsamma till dig!

 • Reply Linda 18 oktober 2017 at 12:00

  Vad kul att du lyckats! Bra jobbat! :)
  Du kan skicka alla dina kläder till mig nästa gång du ska rensa, för jag tycker att du klär dig jättefint oavsett om det är träningkläder eller fladderbyxor!! <3
  Kram!

 • Reply Isabel 18 oktober 2017 at 19:29

  ÅH TACK! Vad glad jag blir!

 • Reply Frida 20 oktober 2017 at 10:34

  Vart köper du dina stickade tröjor i från?:)

 • Reply Isabel 20 oktober 2017 at 20:28

  Det är jäkligt blandat, men oftast HM/Monki/Åhléns/SamsoeSamsoe skulle jag säga. Är det någon speciell du tänker på?

 • Reply Isabel 21 oktober 2017 at 10:58

  Den kommer från HM!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.