Listor

8 böcker att läsa i sommar

15 juni 2020

Jag har gått in i en riktig bokslukarfas i livet (a.k.a sommarledighet) och tänkte bjussa på lite boktips OCH berätta om böcker jag är sugen på att sluka nästkommande veckor. Vanligtvis läser jag mest fackböcker, men har försökt få in lite andra influenser här i listan! Har ni boktips jag inte får missa? Använd kommentarsfältet!

Mellan Raderna av Jenny Nordlander

För två år sedan släpptes boken som gjorde stor skillnad i mitt liv – men också hade en betydande roll i skrivandet av min egen bok. ”Mellan raderna” är en rad vittnesmål från livet som journalist och kvinna, med allt var det innebär. Pennalism, sexism, rädsla, hot och en spelplan som är allt annat än jämn. Har precis läst om den för andra gången och står fast vid att den gör skillnad.

En bok för: alla som vill förstå varför kvinnor behöver bita ihop på en spelplan där män är norm.

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Under ett decennium har journalistkollegan följt familjen från Angered som tagit lagen i egna händer när samhället svikit. Det här blir min nästa bok på att-läsa-listan, och jag misstänker att det blir både spännande, läskigt och jävulskt insiktsfullt. Tänker att denna bok kommer vara som en Beck-film, fast på riktigt.

En bok för: exakt alla, va?

En ö i havet av Annika Thor

När jag gick i mellanstadiet läste vi En ö i havet-serien i skolan, och jag har fortfarande (såhär 20 år senare) OTROLIGA bildminnen från berättelsen som utspelar sig i Göteborgs ölandskap. De två systrarna Steffi och Nelli flyr andra världskriget och hamnar hos fosterfamiljer i Sverige, och vi får följa den stora omställningen. Denna sommar ska jag läsa om alla böcker för nostalgins skull!

En bok för: er som vill läsa något starkt men samtidigt lätt i hängmattan.

Din tillgivna syster av Sebastian Avindell

Nu har jag bara träffat Sebastian en gång men tänker ändå att vi är kompisar efter att jag poddade med honom – och han har skrivit denna bok! Boken är en roman om ”skuld, hat och kärlek i dess renaste form” och det ska bli så spännande att se vad Sebastian kokat ihop. Support your local kompis!

En bok för: dig som söker spänning i hängmattan (och kanske vardagen).

Happy fat av Sofie Hagen

Kroppsfixering, dietkultur och samhällets besatthet av ”nyttighet” står mig upp i halsen. Efter att ha följt Sofie Hagen på Instagram en tid har jag blivit smärtsamt påmind om hur närvarande alla de här komponenterna är – och ingen avväpnar dumma kommentarer bättre än Sofie. Boken ”Happy fat” är rykande färsk och måsteläsning – främst för de som inte tror de behöver den.

En bok för: tänker syrliga tankar om din egen eller andras vikt.

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Förra årets vinnare av Augustpriset! Kritikerrosad! Ett jäkligt fint omslag! Ja, det finns mycket fint att säga om Ålevangeliet redan innan man börjat läsa den. Tydligen är två berättelser som vävs ihop: den om mystiska ålens existens och relationen mellan en son och hans pappa. Tror det här kommer bli en fin läsupplevelse!

En bok för: den nyfikne – både på relationer och ett märkligt djur.

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist

Jag minns hennes sommarprat från 2013 och har hört det flera gånger sedan dess – en radiotimme tillägnad… mens. Så träffsäkert och roligt, utbildande och underhållande. Denna bok är en seriekatalog rymmer allt mellan populärkulturella spaningar och ”hur Sokrates cockteasade en kille för 2 400 år sedan”. Ni förstår ju att man måste investera i denna bok!

En bok för: Tankesmedjan-lyssnaren som uppskattar satir!

Klubben av Matilda Svensson

Den hyllade boken om Svenska Akademien och ”Kulturprofilen” ska bli en FRÖJD att läsa – inte för att den på något sätt är behaglig och lätt, snarare tvärt om. Strukturerna jag själv nämner i min bok, som maktmissbruk och tystnadskultur, är PRECIS vad denna bok behandlar men med Sveriges kulturelit som fokus. Mitt favvobokkonto (Bokbonanzan på Instagram) gav boken 5 av 5 med beskrivningen ”en bok alla bör läsa”, och precis de orden för jag vidare!

En bok för: den som vill knyta näven i fickan och förändra.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Frida 16 juni 2020 at 05:51

  Så bra inlägg ?

 • Reply Jennica 16 juni 2020 at 12:26

  Tack för bra boktips! Och du måste verkligen läsa ”Klubben”! Den är hemsk och upprörande…..men så viktig!
  Ha en riktigt fin sommar!

  (@booksbyjennica på Instagram)

 • Reply Saba 17 juni 2020 at 14:10

  Bra inlägg! Men inga utländska författare?

 • Reply Wilma Rönnbäck 21 juni 2020 at 09:46

  Blå av Maja Lunde är magisk! Man får följa Signe bland fjordarna i Norge parallellt med en pappa vid namn David som är klimatflykting med sin dotter. En mysig, gripande och käftsmälls-historia. Ett uppvaknande gällande klimatkrisen. Tips!

 • Reply Nora 7 juli 2020 at 17:12

  Favvobokkonto!! ❤️ Wow. Så fint att läsa. Tack! /Nora aka Bokbonanzan

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.