Träning Utbrändhet

8 träningstips vid utmattning

12 mars 2018

Veckans fråga kommer från Kajsa som behöver inspiration till träning efter utmattning. Ofta nämns yoga som en uppskattad träningsform, men det finns annat att göra. Allt om det i dagens inlägg!

isabel-boltenstern-traning-vid-utmattning2

När jag blev utmattad var det en omöjlighet att träna på det vis jag gjort tidigare. Högintensiva intervallpass, att göra konditionskrävande cirkelträningar eller att lyfta diverse vikter gick från att vara en del av min vardag till att istället ge ett stresspåslag. Träning blev nedbrytande istället för uppbyggande, vilket var svårt att förhålla sig till. Jag har skrivit världens längsta blogginlägg om träning efter utbrändhet där jag går igenom hur min träning såg ut under sjukperioden och återhämtningen – men här kommer ett mer samlat inlägg.

En vanlig förklaring är att en stresskadad hjärna inte kan särskilja positiv och negativ stress. Den ökade pulsen vid ett träningspass, den där kämpaglöden och ansträngningen som annars kan vara få oss att lägga i en extra växel blev för mig en genomklappning. Efter att ha vilat helt från träning i ungefär fyra månader satsade jag därför på träning som inte var konditionskrävande, och höll allt på en väldigt mild nivå. Yogan har blivit någon form av symbol för detta, men även annan träning går att göra om man fokuserar på att göra rörelserna långsamt och hålla nere pulsen.

isabel-boltenstern-traning-marbella+

TRÄNINGSTIPS VID UTMATTNING

Några av de saker som verkligen hjälpte mig var tillgängligheten, att göra korta pass och fokusera på att röra kroppen istället för att pusha den. Beroende på hur allvarlig ens utmattning är och hur långt man kommit i sin återhämtningsprocess ser detta såklart olika ut.

 1. Sänk alla förbannade förväntningar. Hur du tidigare tränat, vad du tidigare orkat lyfta eller på vilken tid du sprungit milen – stryk det från hjärnan! Att inse sina begränsningar och anpassa sig därefter är vad som kommer ta dig framåt i det långa loppet.
 2. Promenera, promenera, promenera. De första månaderna tog jag promenader med hunden i tio minuter innan jag behövde sova i tre timmar för att återhämta mig. Att komma ut, få frisk luft och bara gå kräver relativt lite, men har en sjuhelvetes läkande effekt.
 3. Använd din egen kroppsvikt. När livet är tungt behöver du inte ösa på ytterligare vikter. Personliga favoriter är höftlyft, benböj, utfallssteg, rygglyft och armhävningar!
 4. Slösa inte energi – träna hemma. Att bara packa en väska, gå till gymmet och höra house-musik under en timmes tid är utmattande. Spara på krutet och träna hemma på vardagsrumsgolvet – då blir uppstartssträckan kortare.
 5. Nöj dig med mindre – tidigare kunde jag köra dubbla pass för jag kände att det fanns mer krut i tanken. Det var en ny lärdom att nöja sig utan att ligga utslagen på golvet och kravla i min egen svett. Det jag förut avfärdade som ”motion” ser jag nu som träning – för det ÄR träning oavsett intensitet.
 6. Fokus på att göra det långsamt, inte jaga en tid. För att bespara en annars tävlingsinriktad hjärna från att pressa sig själv för hårt är det en god idé att inte sätta någon timer. Jag tyckte det var lättare att skriva ner fyra övningar jag skulle göra 50 gånger var – sedan fick det ta så lång tid det tog.
 7. Våga fuska – det är jäkligt gött. Bara för att du har bestämt dig för att göra ett visst antal övningar är det inte skrivet i sten. Det är bättre att stanna halvvägs och orka föra en konversation än att envist kämpa sig igenom ett pass och må dåligt som följd.
 8. Ta hjälp av en professionell PT – jag gick till tre olika som tyvärr inte hade en aning om utmattningens effekter. Sök upp någon som specialiserat sig på utmattning eller själv har erfarenhet – någon som på ett kontrollerat sätt kan hjälpa dig tillbaka och bromsa dig när du inte själv inser dina begränsningar.

LÄS MER: 
Det stora inlägget om träning efter utbrändhet
Träningshets, utseendefixering och förväntningar
Mitt träningsupplägg – hur jag tränar och varför

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Pia Olsson 12 mars 2018 at 10:22

  Åh va bra!! Har själv tänkt mycket på det här eftersom jag också kämpar med utmattning… så tack för att du skriver om detta och tack för tipsen!! Ska bli bättre på att promenera :)
  Ha en fin vecka!

  • Reply Isabel Boltenstern 12 mars 2018 at 10:28

   Försök att inte se det som att du ska bli ”bättre på att promenera” – snarare att faktiskt promenera när lusten faller på. Annars blir det bara ännu en punkt på att-göra-listan, något att förbättra med oss själva. Lycka till!

   • Reply Pia Olsson 12 mars 2018 at 12:31

    Haha tack!! Det har du rätt i:) ofta ser jag det nog som något jag ”borde”…? problemet är ju bara att jag nästan aldrig har lust! Så då blir det att jag får lite tvinga mig själv, för att jag vet att det är något man mår bra av..men då blir det som du säger…

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.