Bebislivet Listor

Apoteketbeställning till första tiden med bebis

15 november 2021
Inlägget innehåller reklamlänkar

Att komma hem med en ny människa är omtumlande på exakt alla sätt, och det sista man vill tänka på är hur i hela friden man ska ta sig till apoteket för att köpa alla de saker man visat sig behöva. Därför kommer här en lista på alla apoteksprylar jag önskar jag hade redan från start! Många saker hade mina kloka kompsiar gett mig i present redan innan, och det är jag i efterhand extremt glad över!

För att underlätta har jag försökt länka alla prylar till samma ställe, i detta fall MEDS, men vissa saker fanns inte på deras hemsida.

Vi har både ammat och kört med ersättning, vilket har gjort att prylar krävts för både tuttregionen och flasksituationen. De första dagarna, när ungen skulle starta upp mjölkmaskineriet, gjorde jag knappt något annat än att amma. Detta ledde till att bröstvårtorna blev såriga, ömma och… inte alls vad jag förväntat mig. Purelan-kräm blev min bästa vän – denna smorde jag på i tid och otid för att reparera den värsta skadan. Tror eventuellt jag hade slutat försöka få amningen att fungera om jag inte hade den krämen att tillgå! Dessutom lade jag svalkande kompresser mot den svidande huden, vilket var extremt behagligt.

När produktionen väl kommit igång uppkom ett annat problem: det flödade utav bara helvete. Om bebisen sov för länge? Läckage. Om jag låg på ena bröstet på natten? Flöde. Om bebisen ammade ena tutten? Droppar från den andra. Inledningsvis löste jag detta med engångsinlägg, vilket var smidigt och bra, men en vän tipsade även om uppsamlingskupor – och dessa var toppen! Istället för att sitta hemma med sur mjölk i ett inlägg samlade kuporna upp mjölken – perfekt för den som vill frysa in och flaskmata med bröstmjölk, eller bara hälla ut, whatever floats your boat. Engångsinläggen kör jag de dagar jag är på språng, och kuporna på hemmaplan.

På kvällarna flaskmatar min sambo bebisen för att jag ska få några timmars sammanhängande sömn. Jag är så GLAD att vår BVC-tjej uppmuntrade oss att lita på vår idé istället för att truga med helamning, för detta var vår stora räddning för att mentalt palla. Vi har uteslutande kört den lilla varianten av MAMs anti-kolikflaska, och Ilse har aldrig vägrat den. Sådant kan ju givetvis vara individuellt, så ni är beredda på det. 90 ml värmer vi i den supersmidiga flaskvärmaren från Avent – ett klick, vänta någon minut och sedan KLART! Vansinnigt enkelt istället för att koka upp eget vattenbad och temperera ersättning som en kemist i köket klockan 02.15…

Annat som går in i bebisens trut är nappar. Vi har hittat två modeller som Ilse tar, allt som oftast. Den enda är MAM 0-2 månader, och den andra är ett tips vi fick av vänner: Philips Avent ultra air 0-6 månader! Tar hon inte den ena, så tar hon oftast den andra, så jag har fyllt Philips-casen (med plats för två) med en av varje modell för att alltid vara redo med båda typerna!

Det är inte bara tuttarna som läcker i början, även… könet. Förlåt, det låter vulgärt, men moder natur shows no mercy. Oavsett förlossningssätt så spottar kroppen ur sig avslag, och då är det förlossningsbindor som gäller. Tjocka, stora, otympliga men ACK så bra om man inte vill blöda ner allt man sätter sig på de första veckorna. Kejsarsnittsspecial blev för mig kirurgtejp, 5 cm bred för att ha god marginal, och kombon Alvedon och Naproxen för smärtlindring de första dagarna på hemmaplan.

Blöjor, våtservetter och babytops kanske de flesta redan har, men jag vill slå ett slag för den elektriska snorsugen. Vi fick den av våra vänner på en babyshower och vi använder den VARJE KVÄLL när lillan blir täppt i snoken. Dels har den melodier som hon blir superlugn av, men också sugmunstycke som drar ut snorkråkor och slimebobbor. Öronproppar har varit oväntat värdefullt när jag behöver få sova och Alex agerar nattvakt, och dessutom kan det vara bra med någon salva till bebisen också, typ Decubal eller Inotyol!

Det var allt från min apotekssammanställning! Givetvis är det högst individuellt vad man behöver och inte, men för vår del har dessa prylar varit guld. Ytterligare saker, typ kräkhanddukar, har också behövts, men de får komma i ett framtida inlägg. Hoppas det här kan hjälpa er som i framtiden får hem små knyten!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Paula 15 november 2021 at 17:09

  Så bra lista verkligen, jag har många vänner som har barn men det är några år sedan de födde och då är det ju inte alltid lätt att komma ihåg det som är bra att ha!

 • Reply C 15 november 2021 at 17:48

  Tack!! Ni flaskmatar om kvällarna, använder du någon pump då, manuell eller elektronisk? Mvh. soon mom to bee

 • Reply Maria 15 november 2021 at 20:14

  Bra lista! Kan du inte göra ett inlägg om er kvälls/nattrutin? Jag helammar min son men det börjar bli kämpigt mentalt med sömnbristen :/

 • Reply Sarita 18 november 2021 at 12:40

  Hej! Skickar PM till Facebook!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.