Q&A Utbrändhet

Ärligt råd till dig som utmattad

1 april 2019

isabel-boltenstern-utmattning-1

Om jag bara får välja ETT råd att ge till någon som blivit utmattad, så är det att ta hjälp av en psykolog eller samtalsterapeut som du verkligen klickar med. Det ÄR ett snårigt jävla tillstånd att hamna i, och dels behöver du psykoedukation för att förstå vad fasen som händer i din skalle – men också hjälp att reda ut varför det blivit som det blivit.

Det är ofta övermäktigt att börja nästla i det själv, och man har svårt att få ett utifrånperspektiv eftersom man är så INNE i sitt eget liv. Vänner, familj och en partner kan absolut hjälpa dig att rota i de här grejorna, men ofta är anhöriga inte i närheten av så kunniga inom sjukdomen som de behöver vara för att ge kvalificerade råd. Deras ”du kanske bara måste rycka upp dig” stjälper mer än det hjälper. Istället behövs någon som förstår processen på riktigt.

Psykolog är snordyrt, men går att få på remiss som sjuk. Beroende på vilken försäkring man har finns det ibland psykologhjälp inräknat. Några av mina sessioner har jag betalt ur egen ficka, och trots att det sved kan jag inte tänka mig något som kostar 1200 kronor och gör så mycket gott för ens liv.

Nu när jag gett ett praktiskt tips vill jag också ge ett tankemässigt. Jag ska spinna vidare på detta i ett senare inlägg (det här blir ju ganska köttigt), men mitt råd är: backa tre steg från ditt eget liv, se det från ett bredare helikopterperspektiv och fråga dig själv: varför lägger jag så mycket tid och energi på det jag gör? Och till vilket pris? 

Oavsett om du är sjukskriven för att du försöker få ihop ett vardagspussel med hämta-lämna-barn, eller om det kommer från att jobba på en destruktiv arbetsplats, så måste man gå igenom ångestbadet som kallas rannsakan. När jag höll på att bli sjuk var jag nästintill manisk och skrek ”MEN JAG MÅSTE JU GÖRA DET HÄR REPORTAGET OM OSKARSHAMNS MÅLVAKTSPAR” – för jag trodde på riktigt att jag skulle få sparken om jag inte gjorde det. Där hade jag behövt stanna upp, backa tre steg och fråga mig själv om det var värt det.

För ett år sedan gjorde jag en video med 10 lärdomar från min utbrändhet, så om du behöver fler tips kan du kika här:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.