Livet

Att odla ekollon i vas

19 april 2017

Mina senaste skönheter i plantfönstret är ekollon, och de är så estetiskt snygga! Senaste avsnittet i min lilla plantskola var att odla tomater, men idag är det dags för en ny guide: att odla ekollon i vas! *oooh*

Blev så inspirerad av bäste Gustav som skrev om detta redan 2014, men här kommer min version som skiljer sig lite. Blev förvånad över hur snabbt det gick redan i första steget!

isabel-boltenstern-ekollon-1

STEG ETT – jag plockade mina ekollon i februari, och då hade en liten millimeterlång rot börjat leta sig ut. Jag rullade in ekollonen i vanligt hushållspapper som jag blötte under kranen, och sedan kramade jag ur överflödigt vatten. Som när man gör en snöboll. Därefter lade jag kreationen i en plastpåse, slog en vanlig knut och stack några små andningshål i plasten. Hemmagjort spa för små ekollon! Plastpåsen lade jag sedan i ett soligt fönster, och efter några dagar såg det ut som på bilden ovan!

isabel-boltenstern-ekollon-2
STEG TVÅ – när rötterna gjort sig synliga frigjorde jag dem från pappret, och satte ner de i små shotglas. Jag fäste små nålar i för att hålla ekollonet vid ytan, så roten fick mer spelutrymme i vattnet. Kolla här:

isabel-boltenstern-ekollon-3

STEG TRE – med lite nytt vatten någon gång i veckan, och en större burk, har den på två veckor växt till sig såhär bra:

STEG FYRA – och i helgen var det dags för den största att flytta över till jord! Jag planterade den i kokosfiber från Clas Ohlson, men man kan säkert ta blomjord också. Bladen är ganska gula och sköra än så länge, men tänker att den kommer växa till sig!

HÄR ÄR ALLTSÅ PROCESSEN: liten rackare med rot, tonåring med glesa skäggstrån och en mer utvecklad rackare. Notera att alla dessa är plockade samtidigt, har legat i samma plastpåse men utvecklats olika snabbt. Superspännande!

isabel-boltenstern-ekollon-6

NÅ, hur pepp är ni nu på att gå på ekollonjakt
och odla era egna miniekar i vardagsrummet?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Api 20 april 2017 at 21:59

  Men asså så jävla pepp? Finns ekollon att plocka nu också eller??

  • Reply Isabel Boltenstern 21 april 2017 at 07:40

   Ja! Plockade femton nya igår, hehe. Det finns på gatan ovanför oss, och nu har de redan fått liten rot som gått ner i marken. Man får lirka upp de, men kan alltså sätta direkt i vas! HURRA!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.