Livet

Att odla tomater

15 april 2017

Jag har börjat odla tomater, och det går så fort framåt! Tänkte göra en miniguide hur man går tillväga, om man nu skulle vara sugen på att bli lite mer Mandelmann-ig i sin vardag. Här är några olika sätt att odla tomater – dels från frö, men också från tomatskiva!

isabel-boltenstern-odla-tomater

STEG 1 – Först gäller det att välja metod, och tomater. Eftersom detta var min första gång körde jag både frö-metoden och skiv-metoden, PLUS att jag hade tre olika sorters tomater. Till vänster ser ni pappkartongerna från Clas Ohlson som jag använde att plantera i.

isabel-boltenstern-odla-tomater1

STEG 2 – För frö-metoden krossade jag en tomat, plockade ut allt klägg (som ni ser till vänster). Därefter drog jag bort hinnorna som sitter runt de små fröna, och de torra ligger där till höger. De torra, hinnfria fröna, gäller det att hålla ett öga på. De är så förbaskat små att man lätt typ nyser bort dem. Och väljer man skivmetoden är det inte svårare än att skära några tunna skivor:

isabel-boltenstern-odla-tomater2

STEG 3 – Därefter är det dags att plantera! Fröna petade jag ner i såjorden, ca tre centimeter ner, och täckte sedan över. Precis samma gjorde jag med skivorna, fast lite närmre ytan. Såhär såg det ut precis innan jag täckte över med lite mer jord:

isabel-boltenstern-odla-tomater4

STEG 4 – Var tredje morgon sprutade jag vatten på jorden, för den ska alltid vara lite fuktig. Dessutom satte jag över en vanlig plastpåse för maximal växthusfeeling. Glöm inte att göra hål i påsen bara, så syre kommer in. De ska stå på en ljusplats, så jag valde fönsterkarmen ovanpå ett småsvettigt element. Det verkade vara toppen, för redan efter två veckor såg det ut såhär:

isabel-boltenstern-odla-tomater5

Och såhär ser de ut idag! Eftersom jag är en växtnoob fattar jag inte varför den gula tomatplantan ser olika ut beroende på skivmetoden (vänster) och frömetoden (mitten)? Om någon vet: kommentera! Det börjar iallafall bli dags att plantera om de i krukor, så det ska jag göra nästa vecka.

isabel-boltenstern-odla-tomater6

Hoppas ni uppskattade denna miniguide i hur man odlar tomater hemma! Fullkomligt älskar detta lilla pyssel, och tänker att vår balkong kommer vara superfrodig och fin på försommaren? AH, längtar!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Api 15 april 2017 at 20:03

  Mer odlingstips i enkla små stegg!!!!

 • Reply Linus 17 april 2017 at 09:04

  Superkul att se! Hade så gärna velat veta hur du gjorde med dina kastanjer :)

 • Reply Anna 14 juli 2017 at 07:50

  Jag skulle vilja ha en uppdatering om hur dina tomater mår idag. Jag planterade på samma sätt som du. Har stora tomatväxter, men inga blommor eller tomater.. ?

  • Reply Isabel Boltenstern 15 juli 2017 at 09:09

   Haha, det ska du få när jag kommer tillbaka till Stockholm igen! De är frodiga och fina, men misstänker att jag planterat de lite för smått… Inga tomater än dock!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.