0
Bebislivet

Att resa med bebis i bil

9 januari 2022

Jag är ingen expert, I’ll tell you that much, men nu har jag ändå samlat på mig lite rese-erfarenhet under Ilses första tre månader i livet. Bil 7 timmar till Skåne, flyg från Ängelholm till Stockholm, två veckor i Spanien och 4 vändor i diverse säkerhetskontroller på olika flygplatser. Eftersom jag har mundiarré i textform delar jag upp det i två inlägg, och vi börjar med bilåkandet. Här kommer några tips.

Resa med bebis i bil

Ilse var nog inte mer än 1,5 månad när vi bestämde oss för att bila ner till Skåne. Mina förväntningar var att det skulle gå så käpprätt åt helvete att vi skulle ta in på hotell vid Jönköping, men allt gick så otroligt bra. Tror nästan det var en fördel att hon var så liten.

Alex körde hela vägen, och jag satt bak i mitten med Ilse i babyskyddet vid sidan om. (Vänjer mig aldrig vid att bilbarnstol för minimänniskor heter babyskydd?) För det första satte vi avgångstid 11.00 men kom iväg ungefär 14.30, för med bebis tar allt tusen gånger längre tid. Och med en tidsoptimist till sambo tar det… ännu längre.

Precis innan vi hoppade in i bilen bytte vi blöja, ammade henne och sedan satte vi henne i babyskyddet, som vi fäst med bälte. Hon somnade så fort vi började köra, och efter 90 minuter kom första uppvaket. Vid denna tidpunkt hade min vän Anna skickat ett meddelande:

”Häng dig över bebisen och amma. Det har räddat mig så många gånger och det är min plikt att föra detta tips vidare till andra mammor!”

Jag frågade hur det rent tekniskt skulle gå till, och svaren Anna gav räddade vår resa. Här har jag sammanfattat tekniken i några punkter.

Hur man lättast ammar i bilen

 1. Preppa dig själv innan bebisen är klarvaken och skrikig. Vi vill mota Olle i grind, vilket på klarspråk betyder ta av bylsiga tjocktröjor, skitiga skor och ha amnings-BHn på svaj.
 2. Det är lättast att amma med motsatt bröst, så om bebisen är till vänster om dig är det lättast att amma höger bröst. Bekvämt är det sista man kan kalla manövern, men så länge man kan fortsätta sin färd i lugn och ro är det en smäll man får ta.
 3. Häng över babyskyddet och ta stöd mot (den låsta) dörren. Blir det svårt för bebisen att få tag i bröstet får man köra hamburgermetoden, alltså klämma ihop tutten som en bättre Big Mac så den lättare går in i munnen på barnet,
 4. När man behöver amma andra sidan får man babyskyddet i revbenen, så lägg en tröja eller något som mjukgörande barriär.

Bra att ha med på bilresan

Vi hade extrem tur som reste på senhösten, vilket gjorde att det var mörkt stora delar av resan. Gör man inte det är det en god idé att hänga för något mörkläggande skynke. Ni är ju inte dumma i huvudet, förutsätter jag, så jag behöver väl inte skriva att bebisen måste ha fria luftvägar inte täppas till av typ en jacka? Men nu gjorde jag det ändå, för att vara på säkra sidan.

Nu när vår bebis är dubbelt så gammal sover hon inte lika mycket, och då är underhållning en viktig del av färden. Allt med supermycket färg, som prasslar och sprakar, är populärt. Man kan köra dockteater i 30 minuter utan att hon tröttnar.

Blöjor, våtservetter och portabel skötbädd gör att man enkelt kan svänga av vid en mack och byta en blöja. Vi tog fel avfart och hamnade på en landsväg till Gränna, så fick stanna vid vägen och byta en blöja i baksätet. Det gick fint det också!

Småhanddukar och dregglisar är också en idé eftersom det kan bli söligt med mjölk och kräk. Och napp kan ju vara en livräddare också. Plus mat och dryck till er föräldrar. När allt rullar på vill man inte behöva stanna i onödan för att köpa en ledsen french hotdog.

Och så om resan inte går som planerat, och bebisen skriker trots tappra försök: då är det öronproppar och/eller brusreducerande hörlurar som gäller. Jag kan personligen inte med en skrikande bebis trots hjälpmedel, men för er som inte exploderar inombords av det: you do you!

Övriga tips

Vad jag märkt på Ilse, nu när hon är äldre och inte alltid uppskattar bilturer, är att hon oftast skriker för att hon är supertrött men inte kan somna. Jag försöker påminna mig själv om att ha is i magen, att hon måste få skrika lite utan att jag ropar ”STANNA BILEN HON MÅR INTE BRA!!!!”. Det tar emot på cellnivå att lyssna på ljudet, men att somna på ett ställe som inte påminner om en famn kan ta lite tid. Jag hyssjar, pratar lugnt och håller en hand på hennes bröst eller huvud.

Men det går inte alltid smidigt, givetvis. Då är väl mitt främsta tips (note to self) att inte ha bråttom och inse att det inte går att styra helt hur färden ska gå. Man kan fixa de bästa förutsättningarna, men det KAN ju också gå åt pipan, och då får man ta en extra lång bensträckare och pleasa ungen (och sig själv) på bästa sätt. En promenad i bärsele, en gokaffe på ett fik – och sedan på det igen.

Har ni några tips inför bilresa med små bebisar?
Skiv i kommentarsfältet!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Gunillans 8 juni 2022 at 07:05

  Alltså vilka minnen du väcker! Bebisar i bil, det var fasiken helt omöjligt. Hade ungar som inte ville sitta i bil tills de var sisådär 3 år gamla! Mardröm!

 • Reply Lina 8 juni 2022 at 07:53

  Jag känner också igen mig. Det där är knepigt. Man blir ju så stressad när de gråter i bilen.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.