Utbrändhet

Att sätta sig själv i första rummet

2 januari 2020

Empati. Världens bästa egenskap, men också den egenskap som lätt kan sätta käppar i hjulet när den aldrig tar slut. För om det är något som lätt tas för givet, så är det snälla människor som alltid sätter andra i första rummet. Så hur gör man för att bryta mönstret?

Det är lättare sagt än gjort, och när man tror att man bemästrat egenskapen halkar man ofta tillbaka i gamla hjulspår, men jag vågar ändå påstå att de senaste åren gått åt rätt håll för mig. Jag har gjort saker för mig själv och inte badat i ångest av att tacka nej till saker. Jag har vant mig vid att inte ställa upp för alla i tid och otid – och blivit mer bekväm i det.

När jag problemsökt varför det tidigare tog emot så jävligt grubblade jag mycket om andras reaktioner. Ett exempel: Tycker min kompis att jag är egoistisk om jag stannar hemma för att jag inte orkar det vi hade planerat? Svaret kan vara både ja och nej, men istället för att fokusera på kompisens reaktion vänder vi på steken och frågar oss detta: Om min vän inte låter mig vila och ta hand om mig själv – är det då en kompis jag vill ha?

Som sagt är det inte helt enkelt att sätta sig själv i första rummet om man levt ett helt liv där man inte gjort det. Men testa. En gång, två gånger, tio gånger och därefter… fortsätt! För är det något jag är trött på så är det att se ambitiösa och överempatiska kvinnor bli utnyttjade för just denna snällhet. Du kommer leva ett helt liv med dig själv – det är ingen vits att vänta med att ha det gött i din egen närvaro då.

Här kommer en trestegsraket som hjälpt mig sätta mig själv i första rummet:

 • Ifrågasätt varför du inte sätter dig själv i första rummet. Om det är på en allvarlig nivå finns det samtalsterapeuter och psykologer som kan hjälpa dig nästla i det här, men att själv ifrågasätta varför man gör som man gör är en bra start. Handlar det om att ditt egenvärde kommer från vad andra tycker om dig? Varför är du rädd att andra ska bli besvikna? Vad är det värsta som kan hända när någon är besviken på dig? Varför är andras tid mer värd än din egen? Som ni hör finns det en uppsjö med frågor att ställa sig själv. När man resonerar börjar man begripa sin egen hjärna.
 • Lek med katastroftanken. Jag har skrivit mer om detta i min bok, men kortfattat: saker blir sällan så jävliga som vi tänker på förhand, men det inser man inte förrän man testar. Ingen bryr sig lika mycket om dina beslut som du själv gör. För att vara ärlig: de flesta har så fullt upp med sig själva att de inte ens lägger märke till många av de saker du oroar dig mest för!
 • Ta ett beslut för dig själv, trots att det känns skitläskigt. För min del betydde detta att säga upp mig från min förra arbetsplats, men för dig kanske det handlar om att göra slut med någon, bryta med en vän som det inte känns så härligt med längre eller börja på danskurs. Att göra något för sig själv (trots att andra kanske misstycker) är det enda som kommer få dig att göra det igen.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Linn 2 januari 2020 at 16:02

  SÅ skönt att läsa att det är okej.

 • Reply Johanna 2 januari 2020 at 20:26

  Så bra inlägg detta måste jag spara! För här har jag ett stort förbättrings område. Att värdesätta mig själv mer, att inte låta / acceptera att andra behandlar en illa.

 • Reply Louise 3 januari 2020 at 13:30

  Förra veckan utmanade jag mig i en situation liknande de du skriver om, fast lite tvärtom ändå.
  Jag ville nämligen gå på bio men hade ingen att gå med. lekte med katastroftanken över att gå själv, satte mig själv i första rummet och gick fasen och såg filmen helt själv. gick ju HUR BRA SOM HELST!!! så stärkande att jag gjorde det, 100% för min egen skull!

 • Reply Emma 6 januari 2020 at 13:30

  Din blogg <3

 • Reply Evelina 11 januari 2020 at 11:32

  Relaterar orimligt mycket till din text! Tack för att du med ett sådant lättsamt språk lyfter så väldigt viktiga saker.

 • Reply Annie 17 februari 2021 at 10:38

  Hej Isabel!
  Jag är nu 5-6 månader in i en utmattning och har under i stort sätt hela den här tiden saknat människor att prata med som är i samma situation. Jag är 23 år, annars frisk och pluggar. Har letat runt på facebookforum men hittar för det mesta föräldrar/äldre som har varit sjuka i flera år.

  Jag undrar alltså om du har något tips på kontaktnät eller något som du hade hjälp av? Har du sett att andra här i kommentarsfältet som också har ett behov att prata/få igenkänning? Kanske eventuellt att man kan göra någon ”hitta en resekompis” fast för utbrända, haha.

  Kram

 • Reply Sätt dig själv i främsta rummet - KAMILLAS KAMERA - 29 juli 2021 at 19:06

  […] ihåg att om du inte kämpar för dig själv kommer ingen annan att göra det. Sätt dig själv i främsta rummet, oavsett vad! Vänta inte på att andra ska respektera dig på det sätt du förtjänar. Se […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.