Träning

Crossfit-lexikon: olika träningspass

17 oktober 2018

För tre år sedan smög jag med darrande knäskålar in på en Crossfit-box för första gången. Jag hade snabbgooglat lingot och insett att det var en uppsjö av märkliga ord och uttryck att lära sig, och jag kände mig förvirrad och okunnig. Med påtryckningar från omgivningen svalde jag dock min heder och gick dit ändå. Jag embraceade min okunskap, och tur var det: annars hade jag nog aldrig kommit iväg över huvud taget.

Förvirringen kring märkliga ord och uttryck gör att man drar sig för att börja, så varför inte sänka tröskeln för samtliga med ett lexikon? *klappar mig själv på axeln för bra idé*

Låt oss starta med de olika träningspass Crossfit har att erbjuda! 

 • wodworkout of the day, alltså dagens träningspass.
 • emomevery minute on the minute. Varje gång en minut startar ska du göra x antal repetitioner av en viss övning. Resterande tid under den minuten vilar du, för att sedan starta nästa varv när klockan slår ny minut. Variation kan man skapa genom att ta två övningar och köra alternerande minuter osv. Exempel på ett EMOM-pass hittar ni här!
 • death by – som en emom, men man ökar antalet för varje varv tills man storknar eller inte hinner klart inom minuten. Har fortfarande traumatiska minnen från när jag körde death by burpee med min vän Hans på en jobbresa… Minut ett gjorde vi en burpee, minut två gjordes två stycken osv… jag vek mig i krämpor på minut 17.
 • amrapas many reps/rounds as possible. Så jag traditionellt tänkte cirkelträning förr, nämligen att sätta upp fyra-fem olika övningar på en lista och köra de om och om igen tills alarmet tjöt. Klicka här för en vidrig AMRAP mina Instagramföljare satte ihop till mig!
 • chipper – fungerar som en klassisk att-göra-lista där du börjar högst upp och betar dig igenom allt en gång. Ofta större antal repetitioner som man får lägga lite tid på att gneta sig igenom. Här hittar ni en skivstångs-chipper!
 • rftrounds for time. Att ta sig igenom x antal varv på kortast möjliga tid!
 • benchmark workouts – inom Crossfit finns ett antal pass som fungerar som testmarkörer för ens utveckling och ger en indikation på hur man står i jämförelse till andra. Dessa pass bär ofta tösanamn (som Isabel!) och fungerar bra som inspiration när kreativiteten tryter. Här kan ni se de olika benchmark-passen.

isabel-boltenstern-crossfit-solid-13

LÄS MER:
? Ångest av att inte träna?
? 8 träningstips vid utmattning
? 10 anledningar att älska Crossfit

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Johanna 17 oktober 2018 at 20:54

  Hej Isabel!
  Min sambo kör crossfit och tycker att jag ska testa. Jag är skeptisk som du var pga:
  1. Jag har en del problem med ryggen (inget farligt) som begränsar mig en del i vanlig träning (typ inre bålstabiliteten är kass)
  2. Jag har inte jordens tävlingshuvud och kommer således inte slita tills blodet rinner
  3. Jag är ganska klen i ganska mycket, men ändå absolut inte otränad
  4. Jag är sjukligt orörlig

  Men ändå någonstans nyfiken men livrädd. Fast nyfiken. Och livrädd.

  What to do?

  Hälsningar från Johanna

  • Reply Isabel Boltenstern 18 oktober 2018 at 10:34

   Hej Johanna!
   Fattar helt dilemmat men tycker vi ska särskilja två saker – att vara rädd för att exempelvis skada sig eller förvärra ryggsituationen kan man ju faktiskt ta experthjälp från De Kunniga (exempelvis naprapater, sjukgymnaster osv) för att hamna i goda händer. De tre sista punkterna tycker jag snarare låter som en inställningsfråga och en rädsla att man måste kötta ihjäl sig själv på Crossfit – vilket inte stämmer. Rörlighet, styrka osv är du ju där för att faktiskt träna upp – precis det tycker jag du ska lägga fokus på istället. Hade jag varit du hade jag greppat en kompis under armen och skrivit in mig på en nybörjarkurs. Dels för att få prata av den här oron med en kompis och coachen för kursen, men också för att slussas in på ett minde intimidating sätt. Lita på nyfikenheten! KRAM!

   • Reply Johanna 18 oktober 2018 at 11:02

    Hej Isabel! Tack för ditt svar, det stämmer nog att jag har en inställning av att det är värre än vad det egentligen är. Jag har ju lite fördomar måste jag säga att man måste va lite smått galen för att klara ett crossfitpass. Jag har regelbunden kontakt med kiropraktor men vet inte om han skulle rekommendera crossfit direkt, går hos en PT nu. Men jag ska nog skriva upp mig på en nybörjarkurs och testa efter jul, överkomma rädslan helt enkelt! Vi får se hur det går :) Kram

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.