Utbrändhet

Den som gör mest vinner – inte

23 juli 2018

Sommaren är i full blom och semesterveckorna sprider ut sig över sociala medier. Vi hoppar från klippor, läser böcker i hängmattor och samlar kraft inför den långa höst och vi är lugna och… nej men vänta, det är vi inte alls.

Istället för att sova utan att sätta alarm startar vi dagen tidigt för att inte ”slösa bort hela semestern”. Alla vi inte hunnit träffa under årets tidigare månader ska vi schemalägga in som ett lapptäcke i kalender. Vi lyssnar fortfarande på ljudböcker på 1,5x hastighet för att effektivisera livet. Ständigt sker nedräkningen i bakhuvudet: bara två veckor svar av semestern.

Jag läste det senaste inlägget hos Sandra Beijer, där hon beskriver en mild panik av tanken på hur mycket andra hinner med när de går upp i ottan, jämfört med att hon sover ut. Jag misstänker att vi alla kan relatera – hur det känns som att vi slösar bort dyrbart liv när vi sover, att vi inte får något gjort och inte upplever ett skit samtidigt som andra carpar diem. Hur vi går miste om livet när vi sover. Det där livet vi bara har ett av.

Då kan det vara en skön påminnelse att inse att livet är det längsta vi har.

Livet är således inte ”för kort” för sovmorgon. I själva verket gör sömn att vi faktiskt har en möjlighet att vara närvarande och ha ork över att umgås. Att vår annars korta stubin förlängs, så vi inte snäser av en välmenande sambo eller ber barnen dämpa sig när de skrattar lite för högt. Sömn gör att vår hjärna får lättare att komma ihåg det vi väl upplever i vaket tillstånd. Vi kan vara där på riktigt.

Tragikomiskt nog slänger vi oss ofta med uttrycket ” sova kan man göra i graven”. Forskning visar nämligen att vi hamnar precis där, i graven alltså, tidigare om vi inte rår om vår sömn. Risken för både  Alzheimers och cancer ökar av för lite sömn.

Att vara vaken och utsättas för intryck är en minislitning på hjärnan, och sömnen är vad som reparerar det. Precis som med träning, där du aktivt bryter ner musklerna – som repareras under vilan.

För er som är mer intresserade: lyssna på när Matthew Walker, forskare och professor inom neurovetenskap och psykologi, gästar Joe Rogans podd. Mind f-ing blown.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Helena 23 juli 2018 at 16:10

    Lyssnade på den i helgen, så jäkla viktig!!?

  • Reply Lovisa 23 juli 2018 at 19:36

    Sömnen är grymt viktig och hållet med i allt du skriver. Sen gillar jag att gå upp tidigt. Inte nödvändigtvis för att hinna mer (även om det kanske automatiskt blir lite så) utan snarare för jag älskar lugnet innan alla andra vaknat. Uppskattar mycket mer att få egentid på morgonen jämfört med att vara uppe senare på kvällen. Lugnet på morgnarna är nästan heligt ?

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.