Listor

Era 35 bästa tv-program

26 oktober 2020

Efter storinlägget ”era 64 bästa serietips” är det dags att gå vidare till era 35 bästa tv-program som ska rädda hösten (och här inkluderas dokumentärer, filmer och liknande). Den här kategorin må vara lite spretigare, men för att reda upp det så gott det går är det återigen bokstavsordning som gäller.

Efter att ha gått igenom alla tips kan jag konstatera att ni alla verkar gilla det tema jag hatar: allts som är verklighetsbaserade krimdokumentärer om död och brutalitet. Tror jag håller mig till kockprogrammen och de jag stjärnmärkt här nedan. SÅ: Greppa era kanalväljare – nu kör vi!

ERA BÄSTA TV-PROGRAM:

100 humans (Netflix)
Hundra tappra själar med olika bakgrunder deltar i lekfulla experiment som rör ålder, kön, lycka och andra aspekter av vad det innebär att vara människa.

Att rädda ett barn (SVT play)
Åttaårige Elias är spårlöst försvunnen. Hans skolbänk har stått tom i flera veckor. Samtidigt får journalisten Bo-Göran Bodin två tips som berättar helt skilda historier om vad som hänt pojken. Är han räddad eller kidnappad? En undersökande dokumentärserie om ett fall som upprört 100 000-tals på Youtube och Facebook, men som ingen journalist vågat berätta om.

American murder: the family next door (Netflix)
Den här dokumentären granskar Shanann Watts och hennes barns fruktansvärda öde med hjälp av material från bland annat övervakningskameror.

Bläckfisken och jag (Netflix)
När en ovanlig vänskap uppstår mellan en filmskapare och en bläckfisk som lever i en sydafrikansk kelpskog öppnar sig en ny och gåtfull värld.

David Attenborough: A Life on Our Planet (Netflix) ⭐️
Den omtyckte tv-personligheten ser tillbaka på sitt liv och hur livet på jorden har förändrats under hans karriär, och delar med sig av en hoppfull vision för framtiden.

Det sitter i väggarna (SVT play)
Ett gammalt hus är mycket mer än väggar och tak. Vilka har bott i huset tidigare? Hur kan det ha sett ut från början? Byggnadsantikvarien Erika Åberg hittar husets ursprung under åratal av lager medan programledare Rickard Thunér tar sig an den mänskliga delen av husets historia.

Down to earth with Zac Efron (Netflix)
Skådespelaren Zac Efron reser över hela världen med hälsoexperten Darin Olien i ett reseprogram som utforskar sunda och hållbara sätt att leva.

Du Clarar mer än du tror (SVT play)
Clara Henrys PT ger henne fyra mäktiga utmaningar som ska bevisa för henne att hon klarar mycket mer än hon tror!

En våldsam kärlek (SVT play)
Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. I dokumentärserien En våldsam kärlek får vi höra fyra berättelser från kvinnor som är utsatta. Varför är det så få som anmäler sina män? Varför är skulden och skammen så stor? Varför går man inte efter första slaget?

Estonia – fyndet som ändrar allt (Dplay) ⭐️
Natten till den 28 september 1994 förliser M/S Estonia mitt på Östersjön. Mindre än en timme efter de första varningstecknen har fartyget sjunkit till botten. De överlevande berättar om kampen på liv och död. Deras vittnesbörd ska komma att bli viktiga.

Explained: Whose vote counts? (Netflix) ⭐️
Rösträtten ligger till grund för den amerikanska demokratin, men alla röster har inte lika värde. Hur fungerar systemet, och går det att förbättra?

Five feet apart (Viaplay)
Tonåringen Stella har cystisk fibros och är därför ofta på sjukhus. Där träffar hon patienten Will, och snart uppstår starka känslor. Men hur känns det att förälska sig när beröring är förbjuden?

Formula 1: drive to survive (Netflix)
Förare, tränare och stallägare trycker gasen i botten – både på och utanför banan – under varje nervkittlande Formel 1-säsong.

Hela Sverige bakar (Cmore)
Ett antal deltagare tävlar om att koras till Sveriges bästa hemmabagare och ge ut en egen bakbok. Under tidspress ska de baka allt från helt nya recept till hederliga klassiker och försöka imponera på juryn.

Kapernaum (Cineasterna)
Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro – kanske i ett annat land.

Kockarnas kamp (Cmore)
Under ledning av Pär Lernström ska åtta stycken erfarna kockar visa upp sina matlagningskunskaper och färdigheter i tuffa utmaningar. En efter en blir kockarna utslagna och kvar står en segrare som kan titulera sig som vinnare av Kockarnas Kamp.

Lance (Cmore)
LANCE är berättelsen om en av de mest inspirerande – och sedan ökända – idrottarna genom alla tider. Dokumentären berättar historien om cyklistens resa från Texas som en ung superstjärna, hans skakande kamp mot testikelcancer, hans återhämtning och framträdande som en global ikon. Och sedan hans massiva fall efter att ha exponerats i en av de största dopingskandalerna i historien.

Lego masters Australien (Cmore)
I Lego Masters Australien gör talangfulla legofantaster upp i hopp om att kamma hem den åtråvärda legotrofén och vinstsumman på 100 000 dollar. I varje avsnitt presenteras nya legoutmaningar där de åtta tvåmannalagen sätts på prov i såväl byggteknik som design och kreativitet.

Lejonkungen (Disney+)
Tänker spontant att ni alla vet vad Lejonkungen handlar om, men detta är Beyoncév-versionen som släpptes förra året.

Lenox Hill (Netflix)
En dokumentärserie om fyra läkare på New Yorks berömda Lenox Hill Hospital som försöker hitta en balans mellan privatlivet och omsorgen om patienterna.

Lex Lapidus (SVT play)
Jens Lapidus har lämnat advokatlivet bakom sig för ett liv som författare på Mallorca. I den här serien besöker han åter rättssalar och jämför sex olika länders rättssystem med det svenska rättssystemet.

Love on the spectrum (Netflix)
Att hitta kärleken kan vara knepigt för vem som helst. För unga vuxna på autismspektrumet är det ännu svårare att navigera i den oförutsägbara dejtingvärlden.

Making a murderer (Netflix)
En thriller ur verkliga livet som filmats under 13 år, och följer den unika berättelsen om två män som anklagats för ett otäckt brott de kanske inte begått.

Mullvaden – undercover i Nordkorea (SVT play) ⭐️
Historien om hur en förtidspensionerad dansk kock infiltrerar en av världens mest brutala diktaturer. När Ulrich Larsen gick med i en förening för Nordkoreas vänner kunde han inte ana att det skulle sluta med att han var djupt involverad i hemliga affärer med olja, narkotika och högteknologiska vapensystem. Under tio år tog han stora risker för att dokumentera allt på film. Resultatet är sensationellt. För första gången kan hela Världen se hur den nordkoreanska regimen arbetar för att kringgå FN:s allt hårdare sanktioner.

Prio 1 – i förövarnas spår (SVT play)
Under 2016 slår Facebook larm om att det delas olagliga bilder och filmer mellan två konton i Sverige. Materialet innehåller sexuella övergrepp på svenska barn. Ett halvår senare grips en svensk man i Halmstad. I sin telefon har han bilder på sexuella övergrepp som begås på en liten pojke från ett asiatiskt land. Båda fallen hamnar hos NOA, Nationella Operativa Avdelningen i Stockholm där en grupp kriminalinspektörer påbörjar två omfattande utredningar. Vilka är barnen? Vem är förövare? Och hur ska brott begångna på internet hanteras av en lag som skrevs fyrtio år innan internet fanns?

Raskortet (SVT play) ⭐️
Hur är det att vara svart i Sverige – ett land med självbilden som världens mest toleranta och fördomsfria? Afrosvenskarnas berättelser vittnar om en annan verklighet.

RBG (Ruth Bader Ginsburg) (SVT play) ⭐️
Ruth Bader Ginsburg var domare i USA:s högsta domstol, kvinnorättskämpe och folkhjälte. När hon nyligen avled vid 87 års ålder sörjdes hon som en gigant i juridikens värld men också som en oväntad idol och förebild med lyskraft som en popstjärna. Denna inspirerande och avslöjande dokumentär berättar om RBG:s liv – från uppväxten i Brooklyn till USA:s högsta juridiska ämbete.

Sveriges mästerkock (Cmore)
I ”Sveriges mästerkock” tar amatörkockar steget ut från sina egna kök för att laga mat på toppnivå. Inför den tuffa juryn ska de visa upp sina kulinariska kunskaper och leverera i varje moment för att ha chansen att bli Sveriges mästerkock.

Södermannen (Cmore)
Dokumentärserie om en av Sveriges värsta våldtäktsmän, även känd som Södermannen och Fönstermannen. Här vittnar offer och utredare om den bristfälliga polisutredningen och om samhällets syn på våldtäkter under 1970- och 1980-talet. Ta del av den osannolika berättelsen om mannen som satte skräck i två svenska storstäder, flydde från rättspsyk och dömdes på nytt så sent som år 2013.

The home edit (Netflix)
Experterna Clea och Joanna hjälper kändisar och vanliga människor att sortera, kategorisera och förvara sina prylar på ett sätt som skapar fantastiska utrymmen.

The playbook (Netflix)
Framgångsrika tränare delar med sig av sina personliga strategier för hur man lyckas i idrottsvärlden och i livet i stort i denna inspirerande dokumentärserie.

The social dilemma (Netflix)
Denna dokumentär utforskar de sociala nätverkens inverkan på oss människor, effekter som är så farliga att teknikexperterna själva varnar för sina egna skapelser.

This is Paris (YouTube)
Vi trodde att vi kände Paris Hilton. Vi hade fel. Det här är den okända historien om vad som formade kvinnan och den ikoniska person hon skapade.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Viaplay)
Berättelsen om en djärv kvinna som tar strid mot den lokala polisstyrkan när hon anser att de är för odugliga för att lösa mordet på hennes dotter.

Åreakuten (Viaplay)
För livräddarna i Åre är varje dag en kamp, följ deras strävan att balansera vänskap, relationer och svåra beslut på liv och död. För landskapet må vara idylliskt, men vardagen är det sällan. (Inser nu att det här inte var reality som jag trodde, så denna titel borde listats som tv-serie!)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.