Listor

Era 64 bästa tv-serier

19 oktober 2020

Nej men herrejäklar, vad jag stundtals ångrat att jag bett er tipsa om era bästa serier/dokumentärer/tv-program/poddar för listan jag precis sammanställt är MASSIV. 158 tips kom ni med, så istället för att dunka ut en oläslig lista har jag delar upp det i tre olika inlägg som portioneras ut under veckan!

Låt oss börja med det kanske bästa tidsfördrivet i världen: tv-serier! Den överlägset mest tipsade serien var Älska mig på Viaplay, och jag kunde inte hålla mig. Jag började kika och plöjde hela första säsongen i ett nafs. En UNDERBAR serie som jag både skrattade och lipade till. Rekommenderar av hela mitt hjärta!

För att det ska bli mer lättläst har jag sorterat alla tv-serier i bokstavsordning och satt en liten stjärna på de serier jag ska sätta tänderna i härnäst! Texterna är kopierade rakt från streamingtjänsterna, så klart.

ERA BÄSTA TV-SERIER:

A million little things (Cmore)
Gary är på återbesök hos sin cancerläkare, Eddie gör sig redo att lämna sin fru och Rome har nyss svalt en handfull piller när nyheten når dem. Deras gode vän Jon har tagit sitt eget liv. Nu väntar en tuff tid för de tre männen som både reflekterar över sin egen tillvaro och gräver i den ständiga frågan om varför Jon egentligen valde att ta det där förödande steget, ut från sin balkong.

Advokaten (Viaplay)
Som barn bevittnade Frank sina föräldrars död. När han upptäcker att föräldrarnas mördare, en av Köpenhamns undre världs ledare, är en av hans advokatbyrås viktigaste klienter blir han besatt av hämnd.

After life (Netflix)
En skribent på en tidning försöker komma över sin frus död genom att bete sig så otrevligt att de som försöker hjälpa honom ska ge upp.

Away (Netflix)
Emma Green (inte friidrottaren, reds. anm.) lämnar man och dotter på jorden för att bli befälhavare över en internationell besättning astronauter på ett farofyllt, treårigt uppdrag till Mars.

Billions (HBO Nordic)
Billions är ett skarpt, modernt drama om extrem förmögenhet, inflytande och korruption. Serien utspelar sig mitt i New Yorks maktpolitiska machiavelliska intriger och ger oss en invecklad berättelse där rovdjurets jakt på sitt byte är ett spel med hög insats.

Björnstad (HBO Nordic) ⭐️
Hockeystjärnan Peter återvänder till Björnstad för att bygga juniorlaget och säkra framtiden. Att bära hela stadens hopp på sina axlar är en tung börda för Björnstads pojkar och det blir startskottet till en våldsam handling som lämnar en flicka traumatiserad och en stad i kaos. Baserad på bästsäljaren av Fredrik Backman.

Box 21 (Viaplay)
Rumänska Lidia luras till Sverige där hon låses in och prostitueras. I jakten på hämnd sammanflätas hennes öde med Ewert Grens, en polis på jakt efter en farlig brottsling som han hatar innerligt.

Boys (SVT play)  
Ömma kyssar, sex och det stora genombrottet. Boys är en skildring av två killar som söker en identitet i ett samhälle där mansrollen håller på att förändras.

Bron (Cmore)
Den rosade och prisade kriminalserien ”Bron” utspelar sig runt Öresund, mellan Sverige och Danmark, där kriminalitet och brottsfall ofta flyter över nationernas gränser. På länskrim i Malmö jobbar den egensinniga polisen Saga Norén som ofta får samarbeta med sina danska kollegor.

Dead to me (Netflix)
En hetlevrad änka på jakt efter föraren som körde på hennes man i en smitningsolycka blir vän med en excentrisk optimist som inte är vad hon verkar vara.

Defending Jacob (Apple TV+)
En familjs liv rasar samman när sonen anklagas för mord på en klasskompis. Chris Evans, Michelle Dockery och Jaeden Martell medverkar i tv-adaptionen av William Landays thrillerroman.

Designated survivor (Netflix) ⭐️
USA:s öde vilar i en lägre tjänstemans händer efter att stora delar av regeringen dödats under en attack mot Washington.

Devs (HBO Nordic)
Den unga mjukvaruingenjören Lily Chan utreder den hemlighetsfulla utvecklingsavdelningen hos sin arbetsgivare: ett toppmodernt Silicon Valley-baserat teknikföretag, vilka hon tror ligger bakom mordet på hennes pojkvän.

Emily in Paris (Netflix)
Efter att ha fått drömjobbet börjar marknadsföringschefen Emily Cooper sitt nya spännande liv i Paris, där hon måste kombinera jobb, vänner och kärlek.

Falsk identitet (SVT play)
Hyllad serie där vi följer agenterna inom den hemligaste avdelningen inom den franska underrättelsetjänsten.

Frikänd (Netflix)
En framgångsrik affärsman kommer hem för att rädda stadens viktigaste företag, men han förföljs fortfarande av de mordanklagelser som han frikändes från för 20 år sedan.

Good girls (Netflix)
Tre mammor planerar en kupp mot en lokal mataffär för att undfly ruinens brant och bli självständiga – tillsammans.

Grey’s Anatomy (Viaplay)
Flerfaldigt prisbelönad och högt rankad dramaserie. Läkarna på Seattle Grace Hospital hanterar dagligen liv och död medan de finner tröst, vänskap och romantik hos varandra.

His dark materials (HBO Nordic)
I serien får vi följa Lyra, en till synes helt vanlig, men modig flicka från en annan värld. Under sitt sökande efter en vän som kidnappats avslöjar hon en lömsk plan som har med stulna barn att göra. Det leder henne vidare in på ett uppdrag för att ta reda på vad det mystiska fenomenet som kallas för Stoft är för något.

I may destroy you (HBO Nordic) ⭐️
En orädd, uppriktig och provokativ ny serie som utforskar frågan om sexuellt samtycke genom Arabella – en vitsig och lättsam lovande författare vars liv förändras oåterkalleligt när hon blir utsatt för övergrepp på en nattklubb.

Innan vi dör (SVT play)
En känsloladdad och oförutsägbar historia i tio delar om starka familjeband, brutal maktkamp i undre världen och personliga offer.

Jane the virgin (Netflix)
Efter att ha lovat sig själv att vara oskuld när hon gifter sig måste Jane Villanueva tänka om helt när hon får veta att hon är gravid på grund av en sjukhusmiss.

Kalifat (Netflix)
En mamma i en svår situation, en idealistisk tonåring och en ambitiös Säpo-agent blir alla indragna i ett terrordåd som IS planerar mot Sverige.

La casa del papel (Netflix)
Åtta rånare tar gisslan och låser in sig i Kungliga spanska myntverket, medan mannen som är hjärnan bakom kuppen manipulerar polisen att genomföra hans plan.

Livstid (SVT play)
I en framtid sitter den lika briljanta som kontroversiella polisutredaren Victoria Woll fängslad på livstid. Men vad är hon skyldig till? Vi ser tillbaka på de brott i nutid som Victoria och hennes team löser, och får pusselbitar i historien om hur hon 20 år senare hamnat i fängelse.

Lovecraft country (Netflix) ⭐️
Ett nytt nagelbitardrama från HBO där vi följer Atticus Freemans jakt på sin försvunne far – en resa som tar honom, hans vän Letitia och hans farbror George på en utomvärldslig rundresa genom 1950-talets rassegregerade USA.

Manhunt: Unabomber (Netflix)
När ledtrådarna börjar sina och allmänheten blir alltmer panikslagen vänder sig FBI till en ny sorts profilerare för att hitta den ökända Unabombaren.

Mrs America (HBO Nordic)
Mrs. America berättar historien om rörelsen för att ratificera jämställdhetstillägget (ERA) och den oväntade motreaktionen som för alltid förändrade det politiska landskapet.

Never have I ever (Netflix)
Efter ett traumatiskt år vill en tonåring med indiskt ursprung stärka sin sociala status, men hennes vänner, familj och känslor sätter käppar i hjulet.

Normala människor (SVT Play) ⭐️
Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Connell är den populära fotbollskillen och Marianne den priviligierade men märkliga enstöringen. De träffas, ligger, gör slut. Och så fortsätter det hela vägen till universitetet i Dublin, där rollerna plötsligt kastas om. Irländsk dramaserie baserad på Sally Rooneys roman med samma namn.

Norsemen (Netflix)
Året är 790 och vikingarna i Norheim har ett fullspäckat schema som bland annat innehåller plundring, rekrytering av nya slavar och problemlösning med hjälp av våld.

Outlander (HBO Nordic)
Claire Randall återförenas med sin make efter att ha återvänt från andra världskrigets slagfält. Under deras andra smekmånad går hon genom en av de uråldriga stencirklarna som finns över hela Storbritannien, och plötsligt förs hon bakåt i tiden till 1743 års Skottland, som präglas av strider och motsättningar mellan klaner av högländare. Claire kastas bakåt i tiden av krafter som hon inte förstår och utsätts för fara när hon anklagas för att vara spion. Tvingad att gifta sig med en laglös högländare upptäcker hon att hon blir förälskad och slits mellan sin lojalitet mot två män i helt olika tidsåldrar, samtidigt som hennes liv står på spel, och hennes hjärta hotas att krossas.

Ozark (Netflix)
En ekonomisk rådgivare flyttar med familjen från Chicago till Ozarkplatån i Missouri, där han måste tvätta 500 miljoner dollar under fem år för att blidka en knarkkung.

Partisan (Viaplay)
En man får ett nytt jobb i de idylliska omgivningarna i Jordnära, ett inhägnat samhälle som driver en framgångsrik ekologisk gård. Men han inser snabbt att deras regler och rutiner är något oortodoxa.

Premiärdatum oklart (SVT play)
Mockumentär i sex delar med Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Johan Ulveson, Louise Nordahl, Klas Hedlund och Michael Lindgren. (Otroligt sopig beskrivning av hemsidan. Detta är svensk humor om när Coronapandemin slår till mot kultursektorn – obs har inte sett själv)

Ratched (Netflix)
Året är 1947, och Mildred Ratched börjar jobba som sjuksköterska på ett stort psykiatriskt sjukhus. Men under hennes eleganta yta döljer sig ett växande mörker.

Reckoning (Netflix)
När döda kroppar börjar dyka upp i ett stillsamt litet samhälle får utredningen allvarliga konsekvenser för två pappor och deras familjer.

Sex education (Netflix)
Tack vare sin mamma, som är terapeut, har Otis svar på alla intima frågor. Så han öppnar en klinik för sexterapi på sin skola tillsammans med den rebelliska Maeve. (PS. Älskar fotot i denna serie!)

Schitt’s creek (Cmore)
Mångfaldigt Emmy-belönad komediserie där vi möter familjen Rose som är vana vid ett liv i lyx. Men allt ska förändras över en natt för Johnny, Moira och deras vuxna barn Alexis och David. Familjens förmögenhet är borta och det enda de nu äger är en liten stad, Schitt’s Creek, som Johnny en gång köpte på skoj. Familjen har inget annat val än att flytta dit och försöka anpassa sig till sitt nya liv.

Sommaren 85 (SVT play)
Det är 1980-tal och i det lilla samhället Braxinge förbereder sig invånarna för att sjösätta en ny tradition – Den stora korvfesten som en gång för alla ska sätta byn på kartan. Här möter vi Barbro, 58, som känner sig vilsen och drömmer om en nytändning i äktenskapet. Hennes dotter Åsa drömmer om heta dagar och greker på Korfu och femtonåriga Lena längtar efter sin kommande språkresa. Men när alla deras planer plötsligt går i kras väntar en helt ny sommar.

Succession (HBO Nordic)
Succession handlar om maktspelen, politiken och familjebanden kring en åldrande, rik mediemogul och hans fyra barn.

The affair (Viaplay)
Serien utforskar de känslomässiga och psykologiska effekterna av en utomäktenskaplig kärleksaffär. Det provokativa dramat berättas växelvis från det manliga och kvinnliga perspektivet.

The crown (Netflix)
I detta drama skildras politiskt maktspel och romantik under Elizabeth II:s tid på tronen, samt de händelser som formade den andra halvan av 1900-talet.

The duchess (Netflix)
Katherine är en ensamstående mamma som försöker hantera karriären, dottern och förhållandet till pojkvännen – och som funderar på att skaffa ett barn till med sitt ex.

The good place (Netflix)
Den självupptagna Eleanor Shellstrop blir påkörd av en lastbil och hamnar i livet efter detta, men hon inser snart att hon hamnat i himlen av misstag.

The great (HBO Nordic)
The Great är ett satiriskt, humoristiskt drama löst baserat på Katarina den storas uppgång från okänd till den längst sittande regenten i Rysslands historia. En högst modern historia om det förflutna.

The haunting of Bly Manor (Netflix)
Döden är inte slutet. En au pair blir indragen i en härva av skrämmande hemligheter i den här skräckromantiska spökserien från skaparen av The Haunting of Hill House.

The haunting of Hill House (Netflix)
Syskonen växte upp i ett ökänt spökhus. Som vuxna tvingas de återvända och konfrontera skräcken från barndomen.

The loudest voice (HBO Nordic) ⭐️
I dagens politiskt laddade medielandskap tornar ingen figur upp sig högre – ens efter hans bortgång – än Roger Ailes, som formade Fox News till en kraft som oåterkalleligen förändrade samtalet om regeringens högsta maktskikt. För att förstå händelserna som ledde fram till Donald Trumps uppgång måste man förstå Ailes.

The morning show (Apple TV+) ⭐️
Emmy-belönad dramaserie som ger en fascinerande inblick bakom kulisserna på amerikansk morgon-tv. Ett vågat och osminkat porträtt av den moderna arbetsplatsen.

The office (US) (Cmore)
Michael Scott, kontorschef på pappersfirman Dunder Mifflin, ser sig själv som den coolaste, roligaste och bästa chefen någonsin. I själva verket är han den töntigaste, mest irriterande och självupptagna människa man kan tänka sig.

The sinner (Netflix)
I en liten amerikansk stad försöker en plågad polis lösa märkliga brott samtidigt som han brottas med sina egna demoner.

The split (SVT play)
Hannah Stern är en av Londons mest eftertraktade skilsmässoadvokater. När hon lämnar familjefirman för att gå till en rivaliserande byrå, påverkar detta hennes relationer på ett avgörande sätt.

The walking dead (HBO Nordic)
När han vaknar upp från att ha legat i koma på ett övergivet sjukhus upptäcker polisen Rick Grimes att den värld han levde i är försvunnen – den har ödelagts av en zombie-epidemi av apokalyptiska proportioner. I närheten, i utkanterna av Atlanta, kämpar ett litet läger för att överleva medan ”de döda” förföljer dem från alla håll och kanter. Kan Rick och de andra hålla fast vid sin mänsklighet medan de kämpar för att leva i den här skrämmande nya världen? Och i så hemska förhållanden och med rivalitet sinsemellan – kan de ens överleva varandra? 

Top dog (Cmore)
Två vitt skilda världar möts när juristen Emily och ex-brottslingen Teddy förenas i jakten på en eftersökt kidnappare. De har helt olika motiv, men båda tvingas tänka om när de hamnar mitt i smutsig härva av krossade framtidsdrömmar och mörka hemligheter. Prisbelönt thrillerserie, baserad på Jens Lapidus succétrilogi.

Unorthodox (Netflix) ⭐️
En chassidisk judinna i Brooklyn flyr från ett arrangerat äktenskap till Berlin, där hon tas om hand av en grupp musiker – men hennes förflutna kommer snart ikapp henne.

Utredningen (SVT play)
En hemmagjord ubåt med en svensk journalist och ubåtens ägare har försvunnit. När man lyckas lokalisera ubåten sjunker den plötsligt och endast ägaren räddas. Men det är något som inte stämmer. Utredningen är baserad på det mordfall som kom att kallas för Ubåtsfallet. Med en unik inblick i det komplexa polisarbete som ledde till lösningen på mordet på den svenska journalisten Kim Wall, följer serien mordutredaren Jens Møller och hans team vid Köpenhamnspolisen.

Vår tid är nu (SVT play)
En familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt.

When the dust settles (SVT play) ⭐️
Följ åtta personer före, under och i efterdyningarna av en terroristattack i Köpenhamn.

Workin’ moms (Netflix)
Föräldraledigheten är över och det är dags för de här fyra mammorna att återgå till jobbet, samtidigt som de tampas med barn, chefer, kärleken och livet i Toronto.

Years and years (HBO Nordic) ⭐️
Serien handlar om Manchesterfamiljen Lyons. Daniel gifter sig med Ralph. Stephen och Celeste oroar sig över sina barn. Rosie är på jakt efter en ny karl. Edith har inte varit hemma på många år. Och allt sker under strikta mormor Muriels översyn. Men när deras vägar möts en avgörande kväll 2019 rusar historien in i framtiden, då vi följer familjen Lyons liv och leverne under de kommande 15 åren.

Yellowstone (Cmore)
18 augusti har Yellowstone premiär! Modernt westerndrama om John Dutton och hans familj som ständigt brottas med maktkamper och yttre hot på sin stora ranch i Montana.

Younger (Cmore)
Amerikansk dramakomediserie om New York-bon Liza, en medelålders kvinna som landar sitt drömjobb på ett bokförlag efter att ha utgett sig för att vara yngre än hon är. Nu måste hennes lögn upprätthållas inför såväl attraktiva chefer som skoningslösa konkurrenter.

Älska mig (Viaplay)
Hur hanterar olika generationer kärlek, sorg, passion och relationer? Möt överläkaren Clara som dejtar utan att hitta rätt, störtförälskade lillebror Aron, och pappa Sten som finner oväntad passion.

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Susanne 19 oktober 2020 at 17:30

  En eloge för mastodontjobbet! 👏🏻🙌🏻 Och ett oerhört vältajmat inlägg. Vi har serietorka här hemma och kommer inte alls överens om vad vi ska börja titta på.

  • Reply Isabel Boltenstern 21 oktober 2020 at 08:27

   Vi började kolla The Loudes Voice igår och tyckte att de två första avsnitten var jäkligt bra!
   Ni kanske ska börja där?

 • Reply Evelina 19 oktober 2020 at 18:00

  Men VEM är som du? TACK för att du orkade sätta ihop detta master piece.

 • Reply Tess 19 oktober 2020 at 19:08

  Bra lista förutom ett stort fel: ingen stjärna vid After life?!?! Fixa omedelbart! Så himla mörk, fast samtidigt otroligt fin! Grät av både sorg och lycka halva andra säsongen!♥️

 • Reply Lina 19 oktober 2020 at 19:20

  Rekommenderar verkligen After life! Pendlade mellan att gapskratta och hulkgråta. Det är mörk humor, och så himla bra. Blev glad när jag såg att den hade blivit tipsad om.

 • Reply Andrea 19 oktober 2020 at 21:33

  En lista man behövde som mest nu i höstmörkret, 1000 tack! (Dock skulle jag inte prioritera designated survivor..! Och om man missade säsong 1 av the split, finns det någon vänlig skäl som vet vart man kan se den?)

  • Reply Isabel Boltenstern 21 oktober 2020 at 08:25

   Min googling ledde ingenstans, så hoppas att någon annan kan hjälpa dig!

 • Reply Jessica 20 oktober 2020 at 06:06

  Hösten och vintern är räddad – tack för att du orkade sammanställa alla våra tips <3

 • Reply Freja 20 oktober 2020 at 06:50

  Tack snälla för denna lista!! 😍 får man vara lite petig och hälsa att det är fel bild till the duchess, hehe. Väl även tillägga att outlander är en otrolig serie så kika på den om ni inte gjort det redan 😁😁

 • Reply Elin 20 oktober 2020 at 15:48

  MEN HERREGUD. Tack för detta! Du är ju bäst.

 • Reply Anna 20 oktober 2020 at 17:10

  Tack snälla! Mest kul att se vad du ska se. Skulle dock skippa Designated Survivor. Idén är bra, men serien blir snabbt ostig och för MORAL-USA. Foka på dina andra stjärnmärka först☺️. Du har mkt fint framför dig. Morning show…When The dust settels mm.

  • Reply Isabel Boltenstern 21 oktober 2020 at 08:24

   Bra att du säger det – då skickar jag ner DS längre ner i tittlistan!
   Är superpepp på Morning Show men känner mig otroligt gammal när jag inte ens begriper vad Apple TV+ är.
   Så nu blir det till att googla, hehe.

 • Reply Ellen 21 oktober 2020 at 06:02

  VARNING TILL ALLA att Normal People försvinner från SVTplay nästa helg!!!! ObsobsOBS.

  Vill också varna för Designated Survivor pga slutar inte helt perfekt pga lades ner. Skit är det!

  • Reply Isabel Boltenstern 21 oktober 2020 at 08:23

   NAAAJ, hur fasen ska jag hinna se den då?! Tack för varningen!
   Och vad fasen, jag som tyckte plotten lät så himla bra på DS. Nåväl, har precis börjat se The Loudest Voice nu ändå…

   • Reply Ellen 21 oktober 2020 at 16:58

    normal people är bara sex timmar-ish så det hinner du!! Ett dagsarbete!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.