Projekt

Förväntningar och mål för 2020

1 januari 2020

Gott nytt år, ärade Internetvänner! 2020 är här, och det känns symmetriskt fint. Men nog om detta flum, låt oss tala om det ni kom hit för: förväntningar och mål för 2020!

Ni som följt mig flera år vet att jag genuint är emot att sätta upp en massa kravfyllda mål och försöka effektivisera sin person. Vi är ju de vi är. Kan det inte räcka?

Så vad gör att jag bestämt mig för att ha mål i år, då? Ja, egentligen handlar det om tre saker:

1. Jag har distanserat mig från självkritik – om jag inte nådde upp till mål tidigare år såg jag mig som lat, sopig och misslyckad. Med den agendan ständigt puttrande kom inget gott ur mål – det blev vara ytterligare press. Nu skiter jag högaktningsfullt i om jag klarar mina mål eller inte, vilket är en befrielse i sig.

2. Jag har kommit så pass långt i min återhämtning från utmattningen att jag kan trycka på lite igen – med emfas på lite. Bara för att jag KAN göra en massa finns det ingen anledning att leka med elden.

3. Jag vill lägga mer tid och energi på saker och människor jag försummat de senaste åren – och för att påminna mig själv om vad jag egentligen tycker är viktigt sätter jag agendan genom målen. De handlar alltså inte om att nå nya bravader – snarare värna om vad jag verkligen värderar högt.

I år har jag satt upp tre riktlinjer för vad jag vill 2020, och såhär låter de:

Bjuda hem vänner en gång i månaden. Under min utmattning tog de sociala tillställningarna mest energi, och de senaste fem åren har jag varit extremt försiktig för att jag helt enkelt behövt värna om krutet. Min ambition 2020 är att ta upp många av de relationer som fått stå åt sidan för… överlevnadens skull. Är så himla pepp på detta mål, speciellt nu när vi flyttat och faktiskt får plats i lägenheten utan att vika in våra gäster med hjälp av skohorn.

Öka mitt pensionssparande och spara 50% av min lön. *gäääääsp* det är ju något med ordet PENSIONSSPARANDE som får en att himla med ögonen, men detta år tänkte jag få bättre koll på min ekonomi och ta några aktiva steg i riktningen ”härlig framtid”. Förra året startade jag med 104 dagars köpstopp, och något liknande kommer jag köra även i år, och med tanke på att jag mår småilla av konsumtionshetsen vi lever i nu ska detta mål bli väldigt frigörande att sätta tänderna i! Dessutom härligt med ett passivt mål som inte kräver mer än avhållsamhet från bankkortsblippande från min sida!

Att klara en bar muscle-up. Träningen har hamnat i bakgrunden senaste halvåret när arbetet med boken blivit mer intensivt, så när den publiceras i vår kommer jag (förhoppningsvis) ha mer tid på vuxenfritidsgården vi kallar Crossfitbox. Istället för att lyfta tyngre vill jag lära mig en ny grej: varför inte bar muscle-up?! Jag har länge velat kunna det, men har ägnat exakt 20 minuter av 2019 på att lära mig det. Då är det inte konstigt att det inte går! Nu sätter jag detta mål för att få lite mer riktning i träningen!

Förutom mål önskades det att jag skrev om mina förväntningar för 2020, och sådana brukar jag inte ha. Min vän och kollega Hans Olsson brukar säga att man ska ”ha riktigt låga förväntningar, så blir man inte besviken”, och det ligger något i det. Jag varken leker med katastroftanken eller utopierna – det blir vad det blir. Däremot finns det två grejor som lyser starkt i kalendern för 2020, och de här:

Min bok släpps våren 2020! Det känns så fantastiskt att ni ÄNTLIGEN ska få läsa vad jag klurat på de senaste åren!

Att jobba med sommar-OS i Tokyo 2020! Den största sporträttigheten i världen går av stapeln, och jag ska *********. (Okej, jag får inte avslöja det än – men snart!)

Jag har inga förväntningar på något resultat i form av antal bokläsare eller tv-tittare, för sådant kan jag varken estimera eller påverka själv, så jag ska snarare försöka njuta av att det bara ska ske.

Hur låter era målsättningar, drömmar, riktlinjer eller förväntningar för 2020?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sarianna 2 januari 2020 at 15:57

  Jag tänker börja sätta mig själv först, söka hjälp för mina sömnproblem (svårt med återhämtning) och försöka ha mindre press på mig själv.
  Jobbar 100% på förskola (intensivt), sambon har ett event företag så hjälper till där med att bygga upp evenemang plus att jag studerar 100% på högskola sådär vid sidan om… ??
  Du hör ju, omöjlig kombo och lider av dåligt samvete när studierna halkar efter… så det får bli mina mål, att börja sova och återhämta mig och tänka lite mer på mig själv.

 • Reply Elin Sund 2 januari 2020 at 22:38

  Jag fortsätter med intentionen ingen nykonsumtion (förutom investeringar på 70% rea), mest för att det är så himla härligt att låta bli att fönstershoppa både live & på skärm, förutom miljö- & ekonomiska syftena.

  Jag ska också bjuda hem! Så bra idé. Liknande med utmattning & så ett ytterst problematiskt delat föräldraskap har riktigt mkt eftersatt umgänge men nu önskar jag ha ändring på det. Ska bjuda hem på opretentiösa kvällsmat..er(?), även vardagar är bra för då vill folk oftast gå hem i rimlig tid.

  Samt – hålla mig skadefri & få genomföra några motionslopp & triathlon.

  2020 – bara av att titta på det så fattar man att det blir ett ytterst snyggt & bra år!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.