Q&A

Frågestund del två – foto/video

24 april 2017

Det är dags för frågestundens andra del, och idag handlar det om allt inom foto och video – kamera, redigering och vloggtips!

Vad har du för kamera?
Jag kör lite olika, men är på ständig jakt efter den perfekta! Jag har en Canon EOS 70D som jag oftast använder till finare stillbilder och videobloggar. Jag har också en Canon EOS 7D, som jag knappt använder eftersom den inte har vikbar skärm, DOCK är dessa kameror så himla bökiga att ta med sig. Min kära sambo har en Sony RX100 IV som vi använder flitigast – den går att videoblogga med, är lätt att ta med på resor och är verkligen super. Får dock ingen feeling när jag fotar med den, plus att jag önskar mer vidvinkel för videobloggarna… OH WELL, man kan inte få allt här i världen. Till Instagram är det nästan enbart iPhone 6-bilder som gäller.

Jag vill gärna hitta en kompaktkamera med känsla av en system, som är liten nog att ta med på en vlogghelg som att fota träningsbilder med trevligt skärpedjup. Samtidigt måste ljudkvalitén vara tillräckligt bra för alla videos jag gör hemma… Så om någon har koll på en multikamera som funkar till allt detta – holla at me!

Hur gör du dina bilder? Alltså de bilderna där du skriver ”lista mars” och nu denna där det står ”frågestund”. Superfina är de iallafall!
Tack! Jag gör de ganska simpelt i Photoshop – ändrar färgtonen på en befintlig bild, lägger på en vit ram någon centimeter in från kanten och lägger till texten. KLART!

Jag vill ha en liten guide i hur man blir grym på att klippa film! Kan du inte göra ett inlägg som förklarar processen från idé till färdig film?
Här kommer en snabb sammanfattning: jag sätter mig och ordbajsar fram ett manus eller några stolpar att prata utifrån. Vissa vloggar är mer planerade än andra. Sedan sätter jag upp en kamera på stativet och kör ALLT i en lång tagning. Om jag säger fel stannar jag bara och säger om. Det är ju relativt *simpelt* att lösa med jumpcuts. Därefter öser jag in allt material i Final Cut Pro X och saxar bort alla felsägningar och saker jag inte vill ha kvar. Därefter är det egentligen bara effekter, färgkorr och ljudpill kvar innan uppladdning!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Coach Vredin 15 maj 2017 at 11:32

    Hej! Följer din blogg från ett tränarjobb på Nya Zeeland. Vill tipsa om Panasonic GX800 som för mig blev en återkomst i kärleken till fotograferandet. Minsta systemkameran som finns med många oerhört kompakta objektiv. Tvekade länge på att ersätta min stora klumpiga Nikon med en sådan liten skit, Micro Third dessutom. Panasonic levererar också bra video och jag blir bara mer förundrad över hur så mycket kan få plats i så lite, precis som Sony RX100 IV.

    Framförallt tar jag med den överallt. Missade tidigare massor av ögonblick i livet på grund av den större kameran.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.