Gamesbrevet

Games-brevet 2020 #3

23 oktober 2020

Idag börjar Crossfit Games, denna kavalkad av märkliga tv-tider, dålig kommunikation och vältränade människor! Senast Gamesbrevet publicerades genomfördes steg ett av årets Corona-anpassade upplaga, och denna helg är det el grand finale som går av stapeln i Kalifornien.

De fem bästa herrarna och de fem bästa damerna kvalade via Internetkval för en månad sedan, och nu kommer tävlingarna livestreamas via Crossfit:s Facebook- och YouTube-konton. Jag brukar oftast gå in via deras hemsida, för när tävlingarna är igång ligger feeden rakt på startsidan!

HELGENS SCHEMA

Tillställningen börjar idag, fredag, klockan 17.00 svensk tid, vilket bäddar för en go AW. Fem event betas av idag, tre på lördag och två på söndag (även om det i schemat ser annorlunda ut). Här nedan har jag markerat tiderna med orange ram, men jag vet inte om kalendern tar hänsyn till vintertid och allt sådant tjaffs. Vill ni ladda ner kalendern, som uppdateras om det sker ändringar? KLICKA HÄR! Tydligen får man notifikationer också innan eventen drar igång – hurra!

Storfinalen sker alltså 23.00 på söndag, och I’ll be damned om det är Tia-Clair Toomey och Mat Fraser som som vinner i år igen. Den australiensiska superkvinnan har kammat hem titeln de tre senaste åren, och Frasse (inofficiellt smeknamn) fyra år på raken. Men kan vi få några uppstickare? Det får vi veta snart, men först ska vi ta en titt på alla event!

EVENTEN 2020

Sju av de tio eventen är släppta och ser jäkligt roliga ut! Personligen älskar jag att titta på maxlyft på tävling, så Crossfit Total (som sänds ikväll) kommer vara magnifikt att skåda. Maxlyft i böj, press och marklyft för några av världens bästa Crossfitare? Micra popcornen – det här kommer bli en fest!

Imorgon lördag ser jag mest fram emot Snatch Speed Triple. Det ser ut att vara ett utslagsformat med stegrande vikter på skivstången, och sådant är alltid extra nervkittlande. Herrarnas slutvikt är 130 kilo, och damernas 84.

ATLETERNA

Här kommer en snabbpresentation, men vill man lära känna finaldeltagarna (det här låter som Idol?) har The Morning Chalkup gjort en gedigen lista på videoklipp och vloggar från alla tävlande HÄR! Alla poäng är nollställda inför helgen, och såhär fördelas poängen under eventen:

DAMER:

 • Tia-Clair Toomey – förhandsfavoriten som kan vinna fyra i rad (inte brädspelet). Är en jäkel på exakt allt och har väl egentligen… inga riktiga svagheter?
 • Brooke Wells – har tävlat individuellt på Games de senaste fem åren och som bäst placerat sig på en sjätteplats 2016. Kan ha en fördel i att de tre damerna här nedan är mindre och inte lyfter lika tungt.
 • Haley Adams – nittonåringen (!) som till vardags tränar med självaste Rich Froning kom på en sjätteplats förra året och verkar ha ett pannben av titan. Så extremt pepp att följa henne under helgen!
 • Katrin Davidsdottir – isländska publikfavoriten som hade en tuff start i online-delen av Games repade sig KVICKT och knep en plats till finalen. Magnifik på händer, men blev nog inte superglad när de släppte Crossfit Total-eventet.
 • Kari Pearce – krossade allt motstånd under förra Games när det kom till strikta HSPU och slutade totalt på en femteplats 2019. Äldst i startfältet med sina 31 år på jorden.

HERRAR:

 • Matt Fraser – Crossfitvärldens goldenboy som är bra på exakt allt, va? Förr var han ingen god löpare, men tillomed det benade han ut till slut. Trivs bäst när han bara får mata på, och tittar alltid sig omkring när han gör de sista repsen för att sedan defilera i mål med goda marginaler. Vann onlinedelen så överlägset att han hade kunnat rulla tummarna sista eventet – han hade redan vunnit.
 • Noah Olsen – kom på en andraplats 2019, är för jäkla bra men jag KAN tyvärr inte sluta störa mig på hans lilla manbun som är placerad mitt uppe på huvudet. SÅ, där sa jag det. Var tvungen att få ur mig det (men nu fick jag instant skuldkänslor..)
 • Justin Medeiros – JUSTIN VEM-SA-DU-NU? Sådär kände jag när han kom trea i onlinekvalet, för hockeyfrillebärande 21-åringen hade helt gått under min radar. Han har aldrig varit på Games tidigare, men kvalade i år genom att vinna Filthy 150!
 • Samuel Kwant – slutade på en 19:e-plats 2019, och gjorde sina bästa placeringar på 1000m rodd och handstand hold i kvalet. Vet knappt något om denna herre heller!
 • Jeffrey Adler – även detta lite av en doldis, men eftersom jag har google till min hjälp vet jag nu det här: han kommer från Kanada, kom 5:a world wide i årets Open och slutade på en 33:e-plats på Games 2019.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

AVSLUTANDE ORD

Oooookej, då var det dags att börja ladda inför årets Crossfit-kavalkad! Visst, det är inte lika fräsigt som tidigare år, men man är ändå glad att det blev NÅGOT trots rådande pandemi. För att runda av kommer här mina podiumgissningar:

Herrar – 1. Matt Fraser, 2. Justin Medeiros, 3. Noah Olsen
Damer – 1. Tia-Clair Toomey, 2. Brook Wells, 3. Haley Adams

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Lotten 23 oktober 2020 at 16:01

  Älskar dina inlägg!!!!!

  • Reply Jenny 23 oktober 2020 at 21:01

   Snyggt summerat o välskrivet i vanlig ordning! 👌🏻🥳

 • Reply Ellen 23 oktober 2020 at 21:48

  tack för att jag kunde langa länk till killen och ba ”vadå, jag vet väl vars man hittar det?”. Nu har vi tittat ihop och Anton fick panne på att jag kommenterade glasögonval och ”så stökigt det ser ut” (absolut det han tyckte man skulle fokusera på), men lyckades ändå få mig favoriter och gillade Adler!! Duktig!!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.