Gamesbrevet

Games-brevet 2020!

17 september 2020

(För er som inte orkar läsa jättemycket text: Crossfit Games börjar imorgon (fredag 18 september) och finns att livestreama här!)

Ärade Crossfitnördar, nyfikna åskådare och idrottstörstande främlingar – hjärtligt välkomna till Games-brevet 2020! Det omåttligt populära nyhetsbrevet från fjolårets Crossfit Games kommer igen, om än i slimmad upplaga p.g.a att jag inte är ”på plats”, var nu ”på plats” skulle kunna tänkas vara. Jag ska ändå ge er en rejäl genomgång idag, dagen innan kalaset startar, eftersom hela två personer önskat en sådan. Vad gör man inte för fansen… 

CROSSFIT GAMES NYA UPPLÄGG

I år är Games-upplägget annorlunda due to Covid-19. Det är nämligen en tvådelad historia som nu startar med akt ett: online-games. Istället för en långhelg i amerikanska Madison kommer vi få se livestreams från atleternas hemmaboxar, men den största förändringen sker i antalet deltagare.

Förra året fick vi se 282 personer delta efter att ha kvalat som national champion, alltså vinnare av Open i respektive land, PLUS de som totalt slutade top-20 i världen (både för män och kvinnor) PLUS alla de som vann en sanktionerad tävling PLUS 10 lag i världsklass. PLUS masters. PLUS teens. I år blir det alltså bara de töser och pågar som kom top 20 på Open-leaderboarden, och vinnarna av de 10 sanktionerade som hanns med innan Corona. PUNKT. Ett manfall, så att säga.

(Vill man påminnas hur det såg ut förra året kan man klicka HÄR för att se den 9,5 timmar långa livestreamen från dag ett, including den OS-inspirerade invigningen där alla (!) deltagare defilerade in under nationens flagga. Det var en hundraprocentig snoozefest att se live, kan jag intyga.)

Akt två äger rum den 19-25 oktober! Då kommer de fem bästa damerna/herrarna från ”online-delen” mötas i ett ”riktigt Games”, på plats i USA. Om man får resa dit då, det vill säga.

VAD HÄNDER MED ALLA NATIONELLA VINNARE, DÅ?

Ingenting, är tyvärr det bittra svaret. Men vi slår ihop detta med nästa underrubrik så slipper jag förklara saker två gånger.

SVENSKKOLLEN

Camilla Salomonsson-Hellman och Linus Bresander kröntes som vinnare av svenska Open förra hösten – som alla trogna läsare av Open-brevet säkert minns. Linus genomförde ett magnifikt Open, men snuvas på sin plats eftersom han placerade sig utanför topp 20 (slutade totalt 66:a). Camillas förstaplats i Sverige räckte däremot till en stark 13:e-plats, vilket gör att hon är välkommen att rigga upp sin tävlingsstation på Crossfit Nordic i Stockholm! Nationella placeringen är alltså inte avgörande i år – enbart hur man placerade sig på den totala världsleaderboarden.

Camilla gör sitt tredje raka Games som individuell atlet (och representerade Nordic som lag 2016). Hennes bästa placering är 24:a och hon imponerar ständigt med sin tjurskallighet i tävlingssammanhang!

Meeeen sedan har vi ju en annan svenskbekanting: David Shorunke (som tävlar under brittisk flagg) har ju bott i Sverige under flera år och representerar Crossfit Kungsholmen! Han knep en Games-plats genom den sanktionerade tävlingen Strength in depth (säg det snabbt fem gånger..) och även han var en del av Nordiclaget 2016, men detta blir Shorunkes första Games som individuell!

(Här är det även på sin plats att säga att Mia Hesketh (tidigare Åkerlund) kvalade till Games individuellt via Australian CrossFit Championship men nu är gravid med sitt första barn – GRATTIS!)

EVENT

Eftersom jag precis påbörjat en kurs i grafisk design har jag gjort en liten skylt som ni kan skärmdumpa, hehe. Alla tider är svenska och infon kommer från Morning Chalkup, så bli inte arga på mig om det är fel. Crossfit själva är, precis som tidigare år, totalt värdelösa på att lägga ut information på sin egen site nämligen.

Alla atleter kör event 1 och 2 mellan 09.00-12.00 lokal tid, vilket gör att australiensarna fått ett slutresultat hela 17 timmar innan västkustamerikanarna. Det verkar alltså inte vara någon livesändning around the clock eftersom alla kör på olika tider, så istället sammanfattas allt i en resultatshow efter att varje ”block” är avslutat (mer om detta nedan). Låter det komplicerat? Well, it’s CrossFit, vad fan förväntade vi oss…

Undertecknad har sprängande huvudvärk efter att ha ägnat en hel dag åt att bara FÖRSTÅ upplägget, för bevisligen kommer det inte vara som på Rogue Invitational där alla livestreamade samtidigt. Vi dödliga kommer alltså få förlita oss på sammanfattningsshowen som skapas efter att event 1+2 är klart, 3+4 är avslutat osv. Tycker så enormt synd om deras EVS-operatörer som ska skapa ett highlightsprogram från 60 olika mobilsändningar till ett studioprogram. INTE avis på den bajsmackan…

Såhär ser sändningsschemat ut för resultatshowen, med svenska tider i marginalerna:

UPPDATERING: allt är kaos, jag fattar inget. Ingen vet något. Blir skogstokig!!!!

WHO TO WATCH

Ja, eftersom alla deltagare är världens bästa Crossfitatleter är det väl bäst att inte ens blinka, men jag tycker personligen det ska bli spännande att se:

DAMER:

Samantha Briggs – min all-time favoritatlet (förutom Alexander Elebro möjligtvis) som går in och piskar sitt motstånd trots att hon närmar sig 40-strecket. Denna konditionsstarka kvinna är så jävla cool på alla sätt! Detta blir hennes sjätte raka games, sjunde totalt! Hon VANN skiten 2013, innan vi andra ens visste vad Crossfit var.

Jamie Simmonds – ni kanske känner igen namnet Jamie Greene? I somras gifte hon sig och bytte ett artistnamn mot ett annat – och hon är så jäkla mäktig. Nya Zeeländskan knep bronspengen förra året och jag anar stordåd från henne i år.

(Okej, inser nu att det är så många balla damer som ställer upp så kan inte gå igenom alla, men till exempel: Kara Saunders som är tillbaka efter att ha fått barn, Tia-Clair Toomey som vunnit tre år i rad, Haley Adams som är 19 år och kom på en sjätteplats 2019, Kristin Holte som både är supersympatisk och superbra (silver 2019), Sanna Venäläinen som är finsk Games-rookie och Andrea Solberg det samma fast från Norge!)

HERRAR:

Roman Khrennikov – ryssen som kvalade till Games för tredje året i rad men tidigare inte kunnat åka eftersom han inte fick beviljat visum till USA får nu möjligheten att tävla TACK VARE världspandemin. Silverlining deluxe. 

Patrick Vellner – nu vet jag inget om karln personligen, men tänker att han är så förbaskat sympatisk? Och sympatiska människor hejar jag alltid på. Den jordgubbsblonde kanadensaren kom etta i Open och i år kanske han får revansch för fjolårets snopna cut inför finalen.

Matt Fraser – fyra år i rad har han krönts till the Fittest Man on Earth, denna tämligen skitnödiga titel som ändå BETYDER något. Flera event har han kunnat promenera in i mål, han har smajlat med ett härligt självförtroende under en tung stång för han VET att han har den tunga vikten. Ja, Fraser är en one of a kind, men i år kanske någon kickar honom från tronen.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

AVSLUTANDE ORD

Med lite skrivkramp kan jag konstatera att det är HÄRLIGT att få skriva ett Games-brev igen! Den här bloggen ligger ju halvlatent mellan Open och Games, så det är fantastiskt roligt med ett syfte igen! Kan inte garantera några dagliga uppdateringar – har ju ett Liv™ också. Så på återhörande någon gång under helgen!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Klara 17 september 2020 at 11:39

  ÄLSKAR Games-brevet!!!
  Made my day 🙌🏻😃

  Tusen tusen tack 😀

 • Reply Ia Svärd 17 september 2020 at 11:56

  👍👏

 • Reply Saga 17 september 2020 at 12:04

  Härligt!🤩 Hann redan bli orolig över att inte få något Games brev i år! Detta peppade verkligen upp stämnigen inför veckoslutet! Heja heja från Finland! 🇫🇮🇸🇪

 • Reply Sara 17 september 2020 at 12:12

  Detta gjorde min dag, tack tack tack! Har saknat games brevet 😍

 • Reply Therese 17 september 2020 at 12:16

  YES!!! Tack Isabell, verkligen tack!!
  😍🇸🇪🤩

 • Reply Victoria 17 september 2020 at 12:18

  Tack!! Precis vad jag behövde! Så svårt att hitta bra info asså…

 • Reply Desireé 17 september 2020 at 12:34

  Kul! Lyssnade igår på intervjun där du var med i Wodpod och hoppades att det skulle komma ett Games-brev även i år!
  Glatt!

 • Reply Elin 17 september 2020 at 12:44

  TAAAAACK!!!

 • Reply LINNÉA 17 september 2020 at 14:33

  Yaaaaas för sjutton! Bästa svenska rapporteringen av Games helt klart! Woopdiwoop!!

 • Reply E* 17 september 2020 at 15:12

  Yeah 👏🏼👏🏼👏🏼

 • Reply Anna 17 september 2020 at 15:48

  Hurra! Vi behöver verkligen en klok och kul rapportering detta år! 🤗😊 Heja att Games-brevet är tillbaka!

 • Reply Bella 17 september 2020 at 17:50

  Hurra, såååååå glad för detta!!!

 • Reply Malin 17 september 2020 at 18:17

  Whohooo!! Tack för att du reder ut röran!

 • Reply Bella 17 september 2020 at 18:59

  Längtat efter Games-brevet, finally! 🥳

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.