0
Kläder och smink

Hur jag fick min hy att bli bra

27 april 2020

Det har ÄNTLIGEN blivit dags för inlägget jag längtat efter att få skriva. Under många år trodde jag att min hy aldrig skulle repa sig, men idag är den fan BRA. Blir eventuellt lite tårögd när jag skriver det här, för ni som har knölar, finnar och flammighet vet hur psykiskt påfrestande det är att ständigt känna sig… äcklig? Är det rätt ord? Ja, för mig var det så.

Som tonåring hade jag någon finne då och då, men aldrig något man la märke till. Jag smetade på lite täckkräm och var ganska obesvärad av situationen. Först när jag närmade mig utbrändheten 2013-2014 började min hy bli flera resor risigare. Från att ha någon liten plita här och där var det ständigt något.

Men det skulle bli värre.

År 2017 tog jag den här bilden, och som ni kanske märker är det inte bara någon enstaka plita. Jag fick bölder under huden, ärtstora klumpar som gjorde så jävulskt ont och “bodde” i huden flera veckor innan de sakta försvann. Under vissa perioder hade jag svårt att prata eftersom knutorna runt munnen gjorde så ont.

För att få bukt med den knutiga hyn lusläste jag varenda forum, varenda tipskrönika från hudvårdsterapeuter och började därefter prova att utesluta saker: gluten, laktos, socker, koffein, nötter… Jag bytte örngott varje kväll för att inte riskera att få in smuts i porerna om nätterna, jag köpte varenda jävla kräm på marknaden och INGENTING tycktes hjälpa. Jag drack mer vatten, bytte sminkborstar och testade olika nya sminkmärken. Jag gick veckor utan smink för att se om jag kunde “lufta” rent huden och… jag testade allt. Ingenting funkade.

Trots att jag hade smink syntes “ärtorna” under huden väldigt tydligt. Detta var i övrigt en ganska bra hydag – annars hade jag undvikit att ta en bild.

Efter att ha gått till fyra (!) olika hudvårdsbrudar och alla sagt samma sak (“du är lite torr i huden, har du testat vår senaste kräm för en miljard kronor?”) fick jag panik. Det fanns tydligen ingen räddning. Min sista utväg var att gå till en hudläkare, som i förbifarten nämnde något om preventivmedel. Vi började jämföra hur min hy artat sig beroende på vilken p-metod jag körde, för kanske fanns det ett samband?

Oh yes. Jag berättade om hur jag hade bytt från p-pillret Yasmin till mini-p under 2014 eftersom jag trodde att många av mina utmattningssymptom kom från mina p-piller. Eftersom p-pillerbytet inte gjorde mig mirakulöst frisk bytte jag vidare till natural cycles (eftersom det var ett jävla liv om hur påverkad man blev av de extra hormoner man petade i sig). Inte sören blev jag utmattningsfrisk då heller.

Så för tre år sedan satte jag in en hormonspiral och det var då hyn gradvis blev ännu sämre. Då gick det från finnar till bölder under huden. Sambandet såg jag inte då. Nej, jag stod istället och funderade på om jag kanske borde köpa ytterligare en tusenkronorssyra på Skin City. Jaja, det är lätt att vara efterklok, antar jag…

Minuterna innan jag gick in till hudläkaren tog jag en bild på min hy. Minns hur jag tänkte att jag hade en “bra dag” och att läkaren inte skulle ta mig på allvar.

Hudläkaren rekommenderade p-pillret Zyrona, som tydligen är framtaget just för dålig hy. Jag vill inte tipsa om läkemedel, för det är långt utanför min egen kunskapsbubbla, men måste samtidigt vara transparent med vad som fungerade för mig. Jag har googlat “bölder under huden” i 3 år utan att hitta hjälp, så om ni känner igen er: rådfråga er barnmorska/hudläkare om byte av p-piller kan hjälpa just er.

Enligt min empiriska undersökning är det alltså såhär: antingen har det blivit bättre av att jag slutade med hormonspiralen, eller att jag började med Zyrona. Eller både och. För från den dagen (!!!) jag tog ut spiralen och gick över till Zyrona har jag haft två små finnar och noll knutor under huden – OCH DET HAR GÅTT ETT HALVÅR!

Den här bilden knäpptes imorse, och jag är fullt medveten om att min hy inte är guds gåva till mänskligheten. Däremot är den SÅ mycket bättre än förr. Jag har fortfarande många acneärr i form av mörka fläckar och prickar i ansiktet och på ryggen, men de är bagateller om man jämför med bölderna som gjorde så vansinnigt ont.

Jag har väntat med att skriva detta inlägg så länge för att vara säker på att jag inte bara hade en bra hudperiod, men vill också påminna om att allt är individuellt och att detta inte fungerar för alla. På samma sätt som att Paula’s Choice funkade för många men inte mig. Och att utesluta kaffe funkade för någon, men inte för andra.

PS. trots att min hy idag är bra mycket bättre viker jag ofta bort blicken när jag pratar med folk, som en osäkerhetsgrej. Det har blivit inpräntat i min skalle att jag skäms för min hy. Fan vad ledsamt, ändå.

8+

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Elsa 27 april 2020 at 19:05

  Alltså hög hög HÖG igenkänningsfaktor på detta. Du beskriver typ mitt liv och de är som om jag skrivit detta inlägg ?? men för mig va lösningen just hormonspiral!?! Jag hade kört Natural Cycles i typ 5 år men tillslut ORKADE jag inte va osäker längre och provade hormonspiral. På två månader va alla bölder borta. Jag hade precis som du så stora så jag hade svårt att prata i perioder…

  Jag tror och är helt övertygad om att acne/finnar etc är en slags obalans med hormonerna… och att man ska se över preventivmedel… i mitt fall behövde jag tydligen mer hormoner ?

  Glad för din skull, blir typ rörd för jag förstår din lycka. Den är du värd!!❤️Kram

  • Reply Maria 27 april 2020 at 19:51

   Vilken igenkänning! Har precis som du haft de där stora bölderna och mådde SÅ dåligt över min hy. Isolerade mig mer och mer för att jag inte ville visa mig med bölderna i ansiktet (inget smink täckte helt och hållet). Testade också ALLT men inget funkade på mig. Deprimerande. Till sist blev p-piller räddningen. Först tog jag Yasmin, nu Rosal. Numera kan jag få någon enstaka plita, men bölderna är ett minne blott! Så glad för din skull att du har hittat rätt och att du tar upp det här!

   • Reply Isabel Boltenstern 28 april 2020 at 07:53

    GRATTIS TILL OSS! Och tänk hur länge man gick och “var arg på sig själv” för att man inte hittade en lösning? Såhär i efterhand känns det så patetiskt att jag mixtrade med maten (har nog testat att utesluta eller addera ALLT till min kost i omgångar) när problemet låg i hormonerna. Å andra sidan: jäkligt glad att man fått bukt med problemet! Tack för att du delar med dig <3

  • Reply Isabel Boltenstern 28 april 2020 at 07:50

   Visst är det MÄRKLIGT hur det slår ut så 180-grader olika för oss – wow kroppen? Glad att vi båda hittat sätt att få skiten att fungera, för det är så ohyggligt jobbigt att ha dessa bölder. Har gråtit så mycket över hur ont det gör, hur hopplös situationen känns.. ja, det var inga roliga år.

   Så grattis till dig och mig! KRAM ♥️

 • Reply Sarianna 27 april 2020 at 19:26

  Åh, igenkänningsfaktor maximus! För min del däremot kom hudproblemen och acne när jag slutade med p-piller (pga låg fertilitet). Har kämpat över ett år och lagt ned ofantligt många tusenlappar på skincity ? lever i hoppet att det nu håller på att ge med sig, men hur mycket det äter av självförtroendet med dessa bölder och finnar i ansiktet. Och sen som kvinna ha låg fertilitet på det. Suck.

  • Reply Isabel Boltenstern 28 april 2020 at 07:51

   Vilken jobbig situation, lider med dig ♥️ hoppas du hittar någon mellanväg som funkar med hyn, och håller tummarna att dina framtidsdrömmar blir av trots låga fertiliteten. KRAM!

 • Reply Anna 27 april 2020 at 19:31

  Åh tack för att du delar med dig och sätter ord på allt jag också känner!

 • Reply Liisa 27 april 2020 at 20:08

  Igenkänningsfaktor hög!
  Och så skönt att det blivit så mkt bättre för dig ♡
  Min hud började krångla förra året efter en omfattande operation och 3 doser antibiotika. Köpte på rekommendation flera olika krämer, rengöringar, serum och masker i hopp om att få en glad hud igen men all experimentering slutade i perioral dermatit och en inflammerad panna med ständigt nya knutor under huden. Efter flera månaders försök att få bukt på skiten så kontaktade jag en hudvårdsklinik i ren desperation. Kemisk peeling har blivit min räddning i kombination med dyra men få hudvårdsprodukter från Dr.Belter .. Och min hy är både gladare och friskare. Dras precis som du med vissa ärr men de gör mig inget, de kommer blekna med tiden.
  För mig har det varit viktigt att påminna mig själv om att mitt värde inte baseras på dumma prickar i ansiktet .. även om det är ett helvete när de gör ont.

  • Reply Isabel Boltenstern 28 april 2020 at 07:55

   Håller helt med dig om att finnar inte BORDE göra att man tycker mindre om sig själv, men sådant kan man inte styra med en knapptryckning, som du vet. Inga argument fungerar heller, som “ingen annan tänker ens påååå det”. NEJ MEN JAG GÖR DET. Och framför allt att det gjorde ont? Kändes som att man punktförlamade vissa delar av ansiktet när man inte kunde röra de p.g.a smärta… Åh, vad jag mår dåligt bara jag tänker tillbaka på allt det där. Glad att du hittat vad som funkar för dig!

 • Reply Elin 27 april 2020 at 20:58

  Åh hög igenkänningsfaktor! Har haft problem med min ny till och från i många år inte samma som du med bölder utan med utslag och torrhet! Suck på allt det dära googlande på vilken kräm ska jag prova nu?
  Tack för att du delar med dig av din berättelse ☺️ Tycker det är starkt gjort av dig!! Du är grym!

 • Reply Therese 27 april 2020 at 21:01

  I samband med min utmattning hade jag exakt samma problem. Bölder så stora att hela hakan och munnen var bortdomnad. Hade så ont och var så ledsen. Vågade knappt gå ut för att jag kände mig just äcklig. När jag lämnade depressionen bakom mig 1 år senare kom min problemfria hy tillbaka. Tack och lov!

  Tills jag började med p-piller. Då var de tillbaka, dock inte i samma utsträckning, men dem var där när det var dags för ägglossning. Fick tips om att byta – och det funkade! Så be din barnmorska om råd!

  • Reply Isabel Boltenstern 28 april 2020 at 08:01

   Jag är osäker på om mina problem hade med utmattningen att göra – snarare att jag i samma veva bytte från de p-piller (som fick hyn att må bra) till andra metoder som INTE gjorde det! Men ja, hur fasen vet man egentligen? Kul att du hittat din metod nu!

 • Reply Jessica 27 april 2020 at 21:09

  P-piller har varit min räddning också men då jag och min pojkvän bestämde oss för att skaffa barn så var jag tvungen att sluta och kaoshyn kom tillbaka direkt… har ätit Pantothenic acid som har hållt det hyfsat i schack men nu när man äntligen fick det där plusset på stickan var det bara att sluta med det också. Så nu är jag 28, gravid, lycklig men med livets värsta hy ?‍♀️

  • Reply Isabel Boltenstern 28 april 2020 at 08:11

   GRATTIS till graviditeten! <3

   Det fina i kråksången är att du vet att det här med hyn kommer bli bättre senare, så då känns det mer... överkomligt kanske? Ett ljus i hy-tunneln? Tänker att du slipper ovissheten vad det "kan bero på" åtminstone!

 • Reply Lina 28 april 2020 at 13:43

  Skäms nästan när jag tänker på hur mycket pengar jag lagt på just skincity, och inte fanken har det haft någon annan effekt förutom 1) YTTERLIGARE sämre hud 2) kraterdjupa hål i studentplånkan.
  Haha… TACK för att du delar med dig – känns som att det börjar bli dags att slå en pling till barnmorskan för en diskussion iallafall :-)

 • Reply Emily 28 april 2020 at 21:17

  känner igen mig så mycket! jag fick antibiotika som jag käkade i månader men bara bölderna på ryggen gick bort. Har bara haft en eller två av dem igen på fem år sen jag tog antibiotika. Min hy är bättre men har fortfarande små finnar och knottor som aldrig verkar gå bort. Får kolla in p-pillret du tar :)

 • Reply Maria 6 juli 2020 at 09:29

  Men vilken superhy du har nu. Ska börja med ett par nya p-piller nu och hoppas att min hy också återhämtar sig där den bestämt sig för att kaosa ur. En bra hudvårdsrutin med Maria Åkerberg-produkter har dock bättrat det hela. Men håller tummarna för att mina nya p-piller också hjälper till för att få bort de återkommande problemen med hyn!

 • Reply nina 1 oktober 2020 at 08:16

  Något sen på bollen men har samma problem och det är tydligen väldigt vanligt att kvinnor slutar med sina p-piller och får akne-utbrott (slutade själv för ett år sedan och har fortfarande inte blivit helt bra). Läkarnas vanligaste grej då är också tydligen att skriva ut p-piller igen (som är orsaken till att man ens fått utbrottet från början då pillren hämmat hormonproduktionen innan så blir överproduktion efteråt när man slutat). Så jag skulle tippa på att dte inte är din hormonspiral som orsakat din dåliga hy, utan att du slutade på p-piller. Det jag förstått det som är att man bara måste “härda ut” och så småningom försvinner överproduktionen av testosteron och talg.

 • Reply jennie 21 oktober 2020 at 11:28

  Tänkte komma med ett litet tips här, även om jag kanske är sent ute.
  De flesta dermatologer borde kunna berätta om att man kan få vuxenacne eller acne vulgaris efter utsättning eller byte av hormonsubstitut. En del får riktigt svåra och långdragna problem med detta, men det finns en hjälp som faktiskt funkar för väldigt många. Billigt och relativt snabbt med. Läkemedlet heter Duac och man behöver i regel inte stå på behandling speciellt länge förrän man uppnått önskat resultat.
  Jag hade turen att träffa en läkemedelsrepresentant från LEO/Duac, som tipsade mig om preparatet innan böldacnen hann förstöra min hud fullständigt efter utsättning av Yasmine.

  Hoppas detta hjälper någon därute.

  Kram på er! <3

 • Reply Kristina 29 oktober 2020 at 13:15

  Hej!
  Jag har led av acne när jag var yngre och började därför ta p-piller (Yasmine) . Min hy blev bra men jag bestämde mig att sluta för två år sedan då jag blev av med min depredation som jag hade tidigare och kände mig trött på att ta piller i allmänhet (är 29 idag). Min hy började förvärras gradvis och till slut fick jag nog. Jag gick också till olika läkare och fick krämer som inte funkade. Däremot sa min läkare till mig att det kan ha med de naturliga kvinnliga hormonen i kroppen att göra så jag bokade därför in en tid hos gynekologen (jag har även problem med extrem mensvärk och var också en anledning till att jag tog p-piller). Då visade det sig att jag har något som heter PCOS. Det innebär att jag har merblåsor på äggstockarna än vanligt och mer av det manliga hormonet testosteron i kroppen. Tydligen var en symptom av detta just acne och det kändes skönt att äntligen få svar på varför jag fortfarande har finnar. Tyvärr finns det inga botemedel utan p-piller brukar rekommenderas. Tänker att det kanske är värt att se om du också har PCOS så får du i alla fall en klarhet varför du fortfarande har problem med hyn (:

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.