Träning Utbrändhet

hur orkar jag träna efter utbrändhet

13 augusti 2017

Det är dags att besvara en fråga om träning efter utmattningen! Denna gång är det Annika som undrar hur jag orkar träna som jag gör med utbrändheten i bagaget. Såhär lyder frågan (eller ja, frågorna):

veckans-fraga-hur-orkar-du-trana

Hur jag orkar träna så hårt som jag gör:

 1. Under mitt första år som utbränd tränade jag nästintill ingenting, och det är med extremt försiktighet jag testat mig fram till vad jag idag kan göra. Det är inget facit, men ni kan läsa mer om min väg tillbaka i ett superlångt men informativt inlägg HÄR.
 2. De senaste veckorna har jag kunnat träna mer eftersom jag haft semester, och i många fall har träningen varit det enda jag gjort den dagen. Om jag hade en 40 timmars arbetsvecka, lade energi på fester/tillställningar/måsten, eller om jag hade barn att ta hand om, hade det inte sett ut som det gör idag.
 3. Många pausar träningen under semestern eftersom de har andra roligheter som rycker en i tröjärmen, men för mig blir det snarare en chans att träna eftersom jag inte har annat som tar upp tid och energi.
 4. Jag tror dessutom att många ser mitt Instagramflöde och tänker att jag tränar som ett jehu, och IBLAND gör jag det. Men andra gånger skiter jag i det helt och hållet om jag inte orkar, eller (som igår) står jag på händer tjugo gånger mot en vägg och betraktar mig därefter som färdig. Jag tar absolut inte ut mig max varje gång jag tränar – för vad hade jag tjänat på det?
 5. Dessutom har träningen fått en mer positiv klang eftersom det också är där jag umgås med mina vänner och min sambo – och på så sätt blir det lite lättare. Psykisk, alltså. Blir träningen ett måste, en börda eller en energibov som konkurrerar ut allt annat är det inte värt besväret för mig.

isabel-boltenstern-blogg-traning-utbrandhet

Hur jag gör innan och efter för att orka återhämta mig:

Jag har aldrig riktigt reflekterat över detta, men ofta går jag på känn. Om jag inte orkar träna, då tränar jag inte. I det fallet är det många som tycker att man ”SKA PUSHA SIG SJÄLV”, men till vilken jäkla nytta? Jag försöker ju inte bli en elitidrottare, precis.

Hur lång tid innan jag började träna Crossfit:

Mycket om min väg tillbaka till träningen från utmattningen hittar ni HÄR. Men för att svara mer kortfattat: jag provade Crossfit första gången 15 månader efter att jag blev sjukskriven, men det är inte svart eller vitt. Jag gick inte från att inte träna alls till att köra fyra crossfitpass i veckan. Det är fortfarande en fråga om ork, om hur mycket annat som är inplanerat. Bara för att jag orkade träna fyra pass förra veckan betyder det inte att jag orkar lika många denna – snarare tvärt om.

FLER INLÄGG PÅ ÄMNET:
Stora inlägget om träning efter utbrändhet
Att träna med någon annan
En sjuk syn på mat
Lättirriterad under träningen

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Jonna 22 augusti 2017 at 10:11

  HJÄLP! Jag är en sån person (som de flesta tror jag?) som brukar träna på bra i början på veckan men sedan tappar orken framåt torsdagen. Så blir jag besviken på mig själv och lessnar. Om och om igen… varje vecka. Lite om mig: mkt konditionsträning. fokus på fettförbränning och försöker få in typ 3 löppass och 1 styrka i veckan. Ingen fråga kanske men vet inte hur jag ska göra för att få rutiner som funkar?!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.