Livet Mat

jordens godaste saffransbullar

27 november 2016

lördag kväll 19.00 upptogs projektet som skulle rundas av många timmar senare. jag vet inte VEM jag har blivit, men tydligen bakade jag bullar igår.

inspirationen kom från min kära naprapat och vän robin som räddade skiten ut min rygg tidigare på dagen, och efteråt bjöd han på bullar. saffransbullar med vanilj. de var så goda att jag tiggde till mig receptet, som tydligen kommer från ica. tänk, vad de kan.

först smulade jag ner 50g jäst i en bunke, samtidigt som jag värmde upp 150g smör på spisens medellåga värme. därefter hällde jag i två paket saffran i det varma smöret, och öste i 5dl mjölk. sedan hällde jag min kroppstempererade sörja rakt ner i bunken med jäst och rörde om tills det inte var några klumpar kvar. 1,5 dl strösocker, 250g tioprocentig kvarg och ett ägg senare strödde jag på en nypa salt, och därefter tog jag till nävarna för att blanda in 17 dl (!) mjöl. jag trodde att jag gjort fel eftersom degen fortfarande var superklistrig, men tänkte att det brukar gå käpprätt åt helvete när jag freestylar iväg från recept. så jag lade en bakduk över degen och lät den jäsa i 40 minuter. medan det jäser ska ni göra fyllningen som kommer efter bilden!

isabel-boltenstern-saffransbullar1

eftersom det är vaniljfyllning i de här bullarna rörde jag ihop 200g smör, 1,5 dl strösocker och 4 teskedar vaniljsocker (OBS, ej vanillinsocker som tydligen är fakeversionen, who knew)… men låt sörjan stå ett tag! vi har nämligen en deg att rå om först.

jag delade degen på mitten, sedan kavlade jag ut varje halva till ett stort ark som på bilden nedanför. mitt hem äger tydligen ingen kavel, så jag man tager vad man haver.

isabel-boltenstern-saffransbullar-6

när den gula degen ser ut som en barbapappa som hoppat från tionde våningen är vi redo att bre på fyllningen. jag tog en smörkniv, och degen blev lite som jag tänker att min hud kommer vara när jag smörker in den med solkräm vid 95 års ålder. fördela sörjan jämnt över degen, som du sedan viker ihop. därefter skär man degen i 3-centimeters-strimlor, och sedan delar man dessa på mitten med ett snitt MEN låter bli att dela längst upp. de ska alltså sitta ihop och se ut som ett par byxor med ganska långa ben.

isabel-boltenstern-saffransbullar-7

sedan snurrar man bara byxbenen i orimliga mönster runt varandra. tanken var att de skulle se ut som knutar, men mina fick en mer hundbajsliknande style. släng på en handduk igen och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. SLÅ PÅ UGNEN NU! 250 grader – tjoff!

därefter vispade jag två ägg som jag sedan penslade på. förr dränkte jag mina bakverk i ägg, vilket gjorde att det låg en halv äggröra på bakplåtspappret efteråt. nu sparade jag in lite mer, och det blev väldigt mycket godare. dessutom hällde jag på pärlsocker som får ens inre barn att bara ”i approve this bulle”.

isabel-boltenstern-saffransbullar-9

8 minuter i ugnen, sedan ser de SÅHÄR fina ut! stoltheten jag känner är orimlig. jag borde baka oftare. tack ica, för ert fantastiska recept!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Wenche 27 november 2016 at 13:48

  Så himla fina!

 • Reply Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom 27 november 2016 at 18:29

  Gött! OCH så snygga bullar :-)

 • Reply Emelie 29 november 2020 at 15:21

  Verkligen jättefina! Står just nu och gör likadana. 😀 Inväntar sista jäsningen sen ska det penslas på ägg och strös lite pärlsocker 😍

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.