Samarbeten

Konsten att tvätta – 3 tips från proffset

5 april 2018

– Samarbete med Electrolux –

Under de senaste tio åren har jag trott att jag vetat hur man tvättar kläder, men idag bevisades motsatsen. Att kasta in allt i 40 grader och hoppas på det bästa har länge varit min metod i tvättstugan, men efter en expressutbildning hos Electrolux har jag nu berikat hjärnan med ny information. Tillåt mig dela med mig av några lärdomar!

isabel-boltenstern-electrolux-6+

  • Ibland behöver man inte tvätta sina plagg för att få dem fräschare. Det kan räcka att bara slänga in de på ett ångprogram för att slita mindre på både plagg och miljö!
  • Man kan återställa ytterplaggs vattenavvisande effekt genom att bara torktumla dem.
  • PerfectCare-serien mäter hur mycket som ligger i maskinen och anpassar vattenanvändning och tid därefter. Det blir alltså inte slöseri att köra halvfulla maskiner eftersom den rättar sig efter vad som ryms inuti.
  • Dessutom kan torktumlaren känna av fuktigheten i plaggen för att veta när den är klar! Wow, framtiden är här!
  • Det blir roligare att tvätta om man har en maskin man tycker om. (Okej, det är en personlig åsikt men blev på riktigt pepp på att tvätta av besöket!?)

Låt oss ratta vidare till en inställning som imponerade på mig – outdoor-läget!

isabel-boltenstern-electrolux-7+

Jag har nog aldrig tvättat eller torktumlat en jacka. Anledningarna är två: dels för att jag inte förstått att det behövts, men också för att jag inte vet hur man går tillväga. Logiskt nog är det en god idé att fräscha upp både skidbyxor och löparjackor när vi svettas litervis i dem, och via outdoor-läget i PerfectCare-tumlaren återställer man plaggens vattenavvisande funktioner!

Kerstin på Electrolux använde en lysande metafor för att beskriva hur detta går till. Ett välanvänt skalplagg tappar naturligt sin förmåga att stöta bort vatten. När vi torktumlar plaggen återaktiveras den vattenavvisande effekten genom att plaggets fibrer höjer sig, som små paraplyer. När vi dessutom impregnerar våra ytterplagg tillsätter vi den sista hjälpen, som när paraplyet når sin topp och haspen hakar i. Man behöver alltså inte tvätta jackan för att uppnå den här effekten – det är i torktumlaren det händer!

isabel-boltenstern-electrolux-9+

3 proffstips för att hålla dina outdoor-kläder vid liv längre:

  1. Kom ihåg att tvätta eller ånga – få bort den osynliga smutsen som täpper igen kläderna!
  2. Köp inte nytt i onödan – du kan återaktivera den vattenavvisande effekten direkt i torktumlaren.
  3. Slit inte på plaggen – du kan ånga och fräscha upp istället för att köra ett långprogram.

isabel-boltenstern-electrolux-17+

Här hittar ni Electrolux PerfectCare-serie! Vill ni läsa mer om hur man tvättar och torktumlar skalplagg för bästa effekt? Då kan ni läsa mer här!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.