Träning

Mitt träningsupplägg

15 september 2017

På senaste är ni många som undrat över mitt träningsupplägg, så idag tänkte jag gå igenom det. Egentligen är min träning svår att beskriva eftersom den är 99% känslostyrd. Jag har således inget ”schema” jag följer från vecka till vecka. Let me explain!

Jag har alltid gillat träning, men vi har också haft en komplicerad relation. Ni kan läsa mer här om hur jag tidigare tränade för att ”hålla mig i form” och därför begränsade mitt matintag. Det är grundbulten till problematiken, nämligen. Äter man inte ordentligt orkar man inte träna, det kan nog de flesta skriva under på.

isabel-boltenstern-blogg-traning-upplagg

Men nu till hur jag tränar, och varför!

 1. Jag har inga fasta träningsdagar, träningstider eller träningspass.
  Eftersom jag har ett jobb (och liv) som ser olika ut varje vecka är det omöjligt att sätta ut fasta tidpunkter för träning. Dessutom har jag en tendens att tycka saker blir jobbigare om de ligger och väntar på mig flera dagar, så oftast bestämmer jag samma dag om jag ska träna eller inte.
 2. 90 % det jag tycker är kul.
  För att göra träningen så rolig som möjligt struntar jag i saker jag inte tycker om. Långdistanslöpning är en sån sak som jag säkert hade behövt träna, men varför göra något som är tråkigt? Jag ska ju inte tävla VM, precis. Istället tycker jag det är mer värt att behålla den härliga känslan runt träning, än att tvinga mig till saker jag inte vill för att dra ner helhetsbetyget.
 3. 10 % det som är läskigt men verkar häftigt att kunna.
  Oavsett om det handlar om träning, dejting, jobb eller övriga livet, så är det läskigt att testa nya saker. För att ändå utmana sig själv (och inse att det inte är så omöjligt som det verkar) så försöker jag lite då och då implementera saker jag inte kan, men som ser balla ut. Typ muscleups i ringar eller klättra i rep.
 4. Crossfit, crossfit, crossfit.
  Sedan snart två år har mina träningspass varit… ja, Crossfit. Det tar fortfarande emot att säga det eftersom Crossfit LÅTER som att det är superspecifikt, utstuderat och till för en liten klick människor. Men så är inte fallet! Crossfit kan sammanfattas som högintensiv och varierande cirkelträning, som en perfekt blandning mellan styrkelyft och gymnastik. Klicka här om ni vill läsa om ett Crossfit-pass jag körde med min kompis Wenche.
 5. Träningen är inte prio ett.
  Om jag har mycket på jobbet, är på resande fot eller har skallen på annat håll har jag inga problem med att skippa träningen. Det är ganska skönt att inse att domedagen inte kommer bara för att man har tre veckor utan ett enda träningspass. Många får för sig att man ”börjar på ruta ett” efter ett uppehåll – men jag ser inte träning som en trappa. För mig är det mer böljande: ibland är man sugen, ibland inte. Ibland känner man sig stark, ibland inte. Inget start och mål, alltså.
 6. Skivstång vs. cirkelträning.
  Oftast genomför jag en längre eller kortare cirkelträning – allt från 10 minuter till 40. Det behöver inte vara något avancerat, snarare tvärt om. Ta dina tre favoritövningar och gör de om och om igen i 15 minuter – KLART! De dagar jag inte orkar flåsa på greppar jag oftast en skivstång istället. Ibland gör jag en stege – 8 x 3 lyft på lätt vikt, 5 x 3 lyft på medeltung vikt, 3 x 3 på tung. Eller så gör jag 5 x 10 på medelvikt och traskar sedan mot duschen. Låt mig återigen påminna om att du inte behöver microstatistik-koll på din träning om du, precis som jag, mest tränar för att det ska tränas.

Som ni hör är min träning inte så strukturerad och utstuderad, men det är nog precis det som gör att det funkar för mig. Den är inte kravfylld och måste-baserad, vilket gör tröskeln bra mycket lägre än om man i sin kalender skrivit in 3 styrkepass plus 2 konditionspass plus daglig morgonyoga plus promenader de dagar man inte är på gymmet. Ni förstår vad jag menar.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Joanna 15 september 2017 at 13:34

  Klok som en bok. :)

 • Reply Malin Lundskog 19 september 2017 at 07:38

  PRECIIIIIIS såhär ska de va tycker ja! Med glädje och inte för att man tycker illa om sig själv. Strävar efter att sprida samma budskap :-)
  //Malin

 • Reply Karin 21 september 2017 at 10:17

  Så fantastiskt skönt att läsa detta! ??Får både eksem, mjäll och andningssvårigheter av alla som alltid måste ha mål med allting. (Lite väl många träningsprofiler kör den stilen) Mål med sin träning, mål med sina träningspass. Försöker precis som du att göra det jag känner för, när jag känner för det! Och det blir relativt ofta. Typ lagom ofta. Men får verkligen jobba på att det ska kännas bra även när man inte hunnit/orkat på två, tre veckor. Stora kramen till dig för alla fantastiska inlägg, ffa de kring utbrändhet och träning . Vägen tillbaka är både krokig och hård, och kämpa med sig själv får man nog aldrig sluta göra. ?

  • Reply Isabel Boltenstern 22 september 2017 at 07:55

   Jag kan verkligen hålla med! Ibland är det så förbaskat skönt att bara GÖRA något utan att det faktiskt ska resultera i något och vara minutiöst uträknat. Tycker dessutom man ska sänka kraven för vad som räknas som träning – det behöver inte vara superslitigt i 60 minuter för att godkännas som ”ett pass”. KRAM tillbaka!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.