Gamesbrevet

Open-brevet #1

11 oktober 2019

Ärade mottagare av Games-br… nej men vänta, det är ju premiär för OPEN-BREVET! Ni läste rätt. Succémailet från Crossfit Games har nu ynglat av sig och resultatet ser ni framför er. Crossfitårets mest ångestframkallande 5 veckor är nämligen komna, och varför inte dissekera det världsomspännande Open-kvalets alla hörn? Jag hoppas ni vill vara med på denna resa!

VAD FASEN ÄR CROSSFIT OPEN?
En gång om året välkomnas hela Crossfit-communityt till ett stort kval. Alla nationer, alla utövare och alla proffs genomlider samma 5 kval-wodar som ska bestämma vilka tappra själar som är världens bästa. Dels är Open ett direktkval till Crossfit Games: den bäste mannen och den vassaste kvinnan från varje nation kvalar direkt till Games, och nytt för i år är att man även kvalar till några av de sanktionerade tävlingarna via Open. Vill man exempelvis tävla i Dubai i december måste man redan nu betala in sig i deras leaderboard för att kämpa om en plats till tävlingen.

Men för oss lekmän, ja… då är open mest en kul grej. Crossfitboxarna har roliga event, man hejar på varandra och gemenskapen knyts ihop väldigt fint när man gråter ihop efter ett mjölksyrepass. Dessutom kan man göra sin egna leaderboard med sina kompisar för att se vem som är bäst i den interna klicken – ROLIGT! Och förnedrande.

VAD KAN MAN VÄNTA AV OPEN-BREVET? 
När jag för 2 veckor sedan gästade podcasten Tyngre Wodpod råkade jag lova att delta i mitt livs första Crossfit Open. Som ni kan höra i avsnittet föll jag för grupptrycket. Det är alltså mitt lekmannamässiga* försök till Crossfitkval ni ska få följa. Ni kommer få utförliga beskrivningar på hur jävligt det känns, vilka tankar som går genom skallen och hur jag rent taktiskt försöker ta mig genom de fem kvalveckorna. Så klart kommer jag dessutom köra analys av leaderboarden både i Sverige och Utlandet™ också.

*observera gärna hur jag på förhand sänker förväntningarna!

Open-brevet kommer varje fredag morgon (när en ny wod har släppts) och tisdag eftermiddag (när resultaten förhoppningsvis kommit in). Man kan säga att det blir en inför-spaning och en efter-analys!

20.1 BESTÅR AV…
Första kvalwoden släpptes inatt, och jag tror att de flesta suckade högljutt när den presenterades:

I kilo blir det 43 för herrar och 29 för damer, och stången får antingen ryckas eller stötas. Hur man än väljer att göra, så ska den upp över huvudet på raka armar. Den ser inte så jävlig ut på pappret, men precis det är problemet. Det kommer göra ont, vara vidrigt rent utsagt. 100 barfacing burpees? HUNDRA! Det är supermånga och jättejobbigt.

Crossfits hemsida kan man se Rich Froning och Scott Panchik battla sig igenom woden, och de fick sluttiderna 09.21 och 09.59. Om jag kommer klara det inom timecapens 15 minuter? Högst troligt absolut inte.

HUR GÖR MAN FÖR ATT DELTA? 
Givetvis vill jag att så många som möjligt ska köra Open, för det är som sagt härligt för gemenskapen. OM ni nu reggar er (via games.crossfit.com) och väljer att köra, glöm då för bövelen inte att knyta upp er till #openbrevet. Hur man går till väga? Logga in på games.crossfit.com, klicka på ”your dashboard”, och skriv in ”openbrevet” under hashtags! Lätt som en plätt!

AVSLUTANDE ORD
Entusisamen från min sida skärmen är above and beyond, och jag hoppas verkligen att ni är lika taggade på open som jag! Regga er! Signa upp på #openbrevet! Skratta, gråt, svettas och försök att inte vältra i självhat kommande 5 veckor. We’re in this shit together.

Vid rodret, 
Coach Boltenstern i ny skepnad

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Leona 11 oktober 2019 at 12:07

  Åh! Jag bli så glad! Som tidigare boxmedlem och några ytterst lekmannamässiga försök själv på open, första 2012, så är det här något som kommer förgylla min veckor! Nu blir det inget open i år pga 1årig kiddo, noll träning och ingen box/gym i sikte. Men kanske kan gtoh räknas för varje gång jag lyfter barnet. Och en boxjump burpee för varje gång jag på natten byter sida i sängen för att amma. Lite som hopp över låda typ.

  • Reply Isabel Boltenstern 13 oktober 2019 at 22:53

   2012!? Jäklar, det var ”före sin tid”! Häftigt!

 • Reply A 11 oktober 2019 at 12:20

  Jag älskade breven från games och älskar redan dessa!! Ska bli så kul att följa! Stort lycka till- är faktiskt avundsjuk på alla som tävlar , tror det eller ej! Återhämtar mig efter kejsarsnitt men nästa år- då jävlar!

  • Reply Isabel Boltenstern 13 oktober 2019 at 22:54

   Åh, ska försöka uppdatera så detaljerat att du ändrar din åsikt – 100 burpee over bar kommer antagligen etsa sig fast som en sämre mardröm! Håller tummarna för din återkomst!

 • Reply Kristina 11 oktober 2019 at 13:42

  Ska tyvärr inte själv delta i open i år, men är trots det orimligt taggad tack vare openbrevet!

  • Reply Isabel Boltenstern 13 oktober 2019 at 22:51

   Det kan vara skönt att sitta vid sidan också! Detta är mitt första år, så misstänker att jag är in for a treat!

 • Reply Avindell 11 oktober 2019 at 17:19

  Lets goooooo!

  • Reply Isabel Boltenstern 13 oktober 2019 at 22:51

   PEPPEN!!!!

 • Reply Malin Backsäter 12 oktober 2019 at 22:53

  MEN JA SÅ BRA FÖRKLARAT!!! Behövde exakt en sån där pedagogisk förklaring om VARFÖR det släpps nya wodar hit o dit och hur allt hänger ihop – GRYMT!

  Ser fram emot breven!! Hejja hejja!

  • Reply Isabel Boltenstern 13 oktober 2019 at 22:47

   Vad kul att höra! Välkommen in i Open-gemenskapen!!

 • Reply Emilia 13 oktober 2019 at 14:32

  Så glad över att du skriver dem och längtar redan efter nästa!

  • Reply Isabel Boltenstern 13 oktober 2019 at 22:47

   Vad kul att höra! Jag ska köra 20.1, så återkommer med en utförlig analys på tisdag!

 • Reply Hilda 14 oktober 2019 at 20:44

  Kan du signa upp mig pa openbrevet? Tack!!

  • Reply Isabel Boltenstern 15 oktober 2019 at 12:27

   Det publiceras bara här på bloggen denna gång :) så feel free att klicka in och läsa tisdagar och fredagar!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.