Gamesbrevet

Open-brevet 2021 #1

12 mars 2021

Vem trodde att denna blogg, med ohyggligt ojämn hjärtrytm, skulle hosta ur sig ett Open-brev dagen till ära?! Inte jag! Men nu är vi här igen, vid ruinens brant som också kallas det ångestframkallande Crossfit Open. Nästkommande veckor uppdaterar jag er på workouts, leaderboards, analyser och försöker bena i ett system som Crossfit knappt själva vet hur de ska få ihop. You’re in for a treat!

(Är man sugen på att läsa förra årets Open-brev hittar man de lättast HÄR!)

VAD FASEN ÄR CROSSFIT OPEN?

En gång om året välkomnas hela Crossfit-communityt till ett stort kval. Alla nationer, alla utövare och alla proffs genomlider samma kval-wodar som ska bestämma vilka tappra själar som är världens bästa. Tidigare har Open varit ett direktkval till Crossfit Games via toppen av leaderboarden, nationella champinjonen (”national champion”) och välkomstbiljett till de sanktionerade tävlingar, men i år har man gjort om systemet! IGEN! Mer om detta senare.

Men för oss lekmän, ja… då är Open mest en kul grej. Det blir en kraftmätning, man hejar på varandra och gemenskapen knyts ihop väldigt fint när man gråter ihop efter ett mjölksyrepass. Dessutom kan man göra sin egna leaderboard med sina kompisar för att se vem som är bäst i den interna klicken – ROLIGT! Och förnedrande.

isabel-boltenstern-203-open
Undertecknad kämpade med marklyft under Open 20.3… #aktaryggen

DEN SNÅRIGA GAMES-RESAN

För att ta sig till mytomspunna Crossfit Games behöver man navigera i ett nytt kvalsystem. De senaste åren har Crossfits beslutsångest varit påtaglig: varje år har en ny struktur presenterats, och i år kommer det fungera såhär:

(OBS, tar här med höjd för att jag tolkat det röriga systemet fel efter att ha läst 29 sidor engelsk ”rulebook”, så rätta mig gärna i kommentarsfältet om jag är ute på den berömda cykeln.)

1. THE OPENmars

I det första steget är alla välkomna – så länge de pröjsar 20 dollar till etablissemanget. Varje natt-till-fredag nästkommande tre veckor kommer en ny kval-workout släppas, och då har man till måndag kväll på sig satt genomföra den OCH registrera sina poäng. När dessa tre veckor passerat kommer topp-10% från varje kontinent gå vidare (och 25% av lagen).

Räkneexempel: I Europa är ungefär 30.000 män registrerade, och 10% av dessa kommer ta sig vidare till kvartsfinal i april – alltså behöver man ”bara” placera sig top 3.000 i Europa som herre. På damsidan är det topp 1.900 (typ) som gäller eftersom 19.000 kvinnor signat upp i vår region. Kan garantera att vi kommer ha en uppsjö svenskar i andrafasen eftersom det i runda slängar är 1.700 herrar och 1.400 damer som idag startar sin Open-resa! Heja er!

2. QUARTERFINALSapril

Efter att ha pytsat in ytterligare 50 dollar till CrossFit Inc. får man, om man kvalat, fortsätta resan mot Games. Här blir det dock en rejäl flaskhals: 23.910* ska bli 600 stycken – 300 damer och 300 herrar. Den procentuella chansen att gå vidare till nästa steg landar då på ungefär 2,5%. Per kön går 120 platser till Nordamerika, 60 till européer och 30 till resterande regioner beroende på var Crossfit är som mest poppis.

*Det finns ännu inga siffror på hur många som reggat sig för Open i år, så detta räkneexempel kommer från deltagarantalet 2020. Det kan både bli fler och färre!

Räkneexempel: Att betala en andra registreringsavgift är nymodigheter för i år, och om vi ponerar att förra årets siffror står sig även i år kommer det betyda att CrossFit-företaget dra in drygt 10.000.000 svenska kronor på bara kvartsfinalregistreringen. Lägg därtill 47.000.000 (!!!) som kommer från den primära Open-registeringen! Degen ska in!

Hur går kvartsfinalerna till, då? Ja, här börjar det bli grumligt. ”Individual and team athletes will compete in a series of events throughout the weekend” går att utläsa i regelboken, och detta låter således som någon form av tävlingssimulering där man inte ska flera dagar på sig att testa strategier, göra om workouts och repa sig mellan varven. Är det HÄR man skiljer agnarna från vetet? Ja, det låter sannerligen så!

3. SEMIFINALSmaj/juni

Minns ni de gamla regionalstävlinarna? Eller de sanktionerade tävlingarna från i fjol? Det verkar som att semifinalerna är en mashup av dessa två! För oss européer betyder detta att de 60 damer och 60 herrar som tagit sig vidare delas upp i två grupper: ena gänget tävlar i Berlin på German Throwdown, och andra hälften på Lowlands Throwdown i Apeldorn, Nederländerna. Pandemin bestämmer givetvis om de här tävlingarna blir av eller inte, men man har tagit höjd för att göra en digital variant ifall det skulle behövas.

Hur många går härifrån vidare till Games?
Nordamerika: 5 herrar, 5 damer, 5 lag per semifinal (4 tävlingar, totalt 20+20+20)
Europa: 5 herrar, 5 damer, 5 lag per semifinal (2 tävlingar, totalt 10+10+10)
Oceanien: 3 herrar, 3 damer, 3 lag
Asien: 2 herrar, 2 damer, 2 lag
Sydamerika: 2 herrar, 2 damer, 2 lag
Afrika: 1 herre, 1 dam, 1 lag
TOTALT: 38 herrar, 38 damer, 38 lag.

Vilka udda siffror, kanske ni tänker? Kunde de inte skrapat ihop 40 av alla för symmetrins skull? Åh jo, just wait and see…

4. LAST CHANCE QUALIFIERjuni/juli

Inspirerat av Melodifestivalens ”andra chansen” har Crossfit nu presenterat sista-chansen-möjligheten att kvala till Games! De som snubblade på målsnöret under semifinalen får ytterligare en tävlingsmöjlighet i form av en onlinetävling mellan 28 juni – 4 juli. Två damplatser och två herrplatser ska fyllas, och mer info lär komma när vi närmar oss.

5. THE CROSSFIT GAMESjuli

Den 26:e juli går (förhoppningsvis) årets Games av stapeln i Madison, Wisconsin! Vägen hit var väl… solklar?

PS. jag vet att många av er kör age group, lag eller adaptive – hur kvalen ser ut där skiljer sig och det bästa stället att hitta information tycker jag personligen är Morning Chalkup. Surfa runt där för att hitta info ni kan tänkas behöva!

21.1 BESTÅR AV…

Om ni orkat läsa hela vägen hit: APPLÅD! Nu kommer det en snabbanalys av besvikelsen jag kände 02.55 när jag vaknade av Alex snarkningar, surfade in på Games-hemsidan och vad workouten innebar. Först en snabb pepp-o-graf över min peppnivå sett till tid:

Wall walk? Va? Nejmenhallådär, vad hände med cleanladder, burpee over bar, hanteljonglering och annat gott vi till vardags utövar i vår sport? Jag VET ju att det kommer två workouts till men kan villigt erkänna att min Open-excitement inte precis boostades av denna workout. Men här är vi nu! 21.1 ser ut som följande:

För er som är nya i gemet: wall walk är att man ligger platt på backen med fötterna in mot en vägg, och därefter ”går” man upp med fötterna längst väggen tills man står på händer med magen mot väggen, och därefter går man neråt igen. Double-unders är dubbelhopp med hopprep!

Axlar primärt och bål sekundärt lär ta stryk i denna workout, och när man tillmed ser upp-o-ner-gudinnan Kari Pearce lida mot slutet av workouten blir man inte precis optimistisk att hinna inom time-capen (15 minuter) som lekman. MEN med det sagt: ska bli för jäkla roligt att se vilka som toppar svenska leaderboarden efter denna rackare! Mina gissningar: Victor Ljungdal och Ella Wunger!

ATT VÄNTA AV OPEN-BREVET I ÅR

Avslutningsvis vill jag vara transparent med två saker: jag kommer själv inte köra Open i år (p.g.a Corona – har kört hemmaträning sedan i oktober och ser ingen vits att bryta mitt vinnande koncept nu) SAMT att jag med 100% sannolikhet kommer vara en partisk hejarklacksjournalist då jag är ihop med herr Alexander Elebro. Om ni tycker att jag ger honom oförtjänt mycket beröm? Ja, så kanske det blir. Älskar trots allt snubben. ¯\_(ツ)_/¯

Att jag inte själv kör Open kommer såklart bli tråkigt, men tro mig: jag kommer visualisera workoutsen, se era videobevis på hur kräket guppar i halsen – DET är vad jag vill förmedla, ihop med förutsättningar och förtydligande som alltid kan behövas. På fredagar kommer nya Openbrev där vi går igenom veckans snackisar PLUS blickar framåt på nysläppta wodar. Chockresultat, svensk leaderboard, strider kring kvalstrecket – allt dyker upp i Open-brevet!

Ska du köra Open? Vilka förhoppningar har du? Skriv i kommentarsfältet, vettja!

Vid den digitala pennan,
Isabel Boltenstern

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Svenska herrarnas leaderboard
Svenska damernas leaderboard
Europeiska leaderboarden för herrar
Europeiska leaderboarden för damer

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Viktoria 12 mars 2021 at 15:41

  Älskar dina open-brev! Uppskattar enormt! ❤️

 • Reply Emmelie 12 mars 2021 at 16:04

  Alltså du är fantastisk! Saknat dina inlägg. Att du lägger ner så mycket själ i dessa att du tillochmed gör en graf över peppen, obetalbart!

 • Reply Patrik 12 mars 2021 at 23:33

  Rådiggar Open/games brevet!!!

  Keep up the good job

 • Reply Alexandra Lindström 13 mars 2021 at 08:06

  Opel vore inte hälften så njutbart om openbrevet inte fanns. ÄLSKAR!

 • Reply Mimi 13 mars 2021 at 08:35

  Open brevet är bäst med crossfit open!

 • Reply Hanna Lindberg 15 mars 2021 at 18:16

  Kommer köra nästa år då man förhoppningsvis är i grym form. :)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.