Gamesbrevet

Open-brevet 2021 #2

19 mars 2021

Var hälsade, ädla Openbrevet-läsare! Årets första Openvecka är avklarad, och idag ska vi både gå igenom förra veckans höjdpunkter OCH blicka framåt mot 21.2 som släpptes för några timmar sedan. Solen skiner, frukosten är inhalerad – nuuuu kör vi!

(Okej, har nu fått in Melodifestivalen i BÅDA Openbreven 2021. Vet inte vad som händer?)

EUROPAANALYS

Tittar vi på damernas leaderboard efter 21.1, så påminner den starkt om valfri skidtävling på längden: Norge, Norge, Norge. 4 av de 7 bästa i Europa representerar våra käcka grannar i väst, men zoomar vi ut perspektivet blir det däremot ljust för hela Norden: 11 av de 20 främsta platserna går till norskor, isländskor och svenskor!

Främst i Europa (och världen) var dock 24-åriga isländskan Johanna Julia Juliusdottir som i framtida tv-sändningar garanterat kommer tituleras ”tripple J”.

Hos herrarna knep rutinerade Jonne Koski från Finland den globala förstaplatsen med tiden 11:08, och zoomar vi in på vår Europeiska region finns ett tydligt mönster: två av många nationaliteter. I topp 2 hittar vi bland annat två svenskar, två spanjorer, två tyskar, två polacker, två britter, två norrmän, två islänningar, två ukrainare, två fransoser. Otrolig spaning, är väldigt nöjd med denna!

SVENSKKOLLEN

Wall walks och double-unders, som på pappret såg ganska torftigt ut, var faktiskt riktigt roligt att titta på. Eller ja, det är ALLTID kul att se folk lida under Open-kvalet, inte minst när de gör magplask på gymgolv runt om i vårt avlånga land. Hur ser det då ut i toppen av RX-herr-och-dam-leaderboarden? Jo, såhär!

Till vänster ser ni Sverigerankingen, och längst till höger i fetstil är vad placeringen blev på den totala världsleaderboarden! Simon Nilsson, som alltså fick bäst tid av de svenska herrarna, klockade in på 12.45 vilket är samma sekund som Crossfits Golden-boy Rich Froning (som vunnit Games 3 gånger individuellt och 4 som lag). KAXIGT!

På damsidan toppar Mikaela Norman: en superstjärna vi är vana att se i toppen bland svenskorna! Hack i häl kom Fay Stensson, ett namn som kanske inte säger ER speciellt mycket, men som ger mig anledning att berätta att hon funnits på min radar de senaste 15 åren eftersom hon tävlat i landslaget i truppgymnastik och på klubblagsnivå representerade Höganäs GF – samma förening som jag! Dock var jag monumentalt mycket sämre, det ska gudarna veta.

Förra veckans tippning, hur gick den? Jag satte mina Monopol-pengar på Victor Ljungdal (2) och Ella Wunger (8) , och eftersom båda återfinns i topp 10 ger jag mig själv en klapp på axeln. Och dem, så klart. Bra jobbat!

Honorable mentions: I damer 35-39 ligger Louise Cederblad tvåa i världen, strax efter Kristin Holte. Mäktigt! Helena Lundström kom femma på 21.1 i damer 50-54, och min all-time favorite Pia Gund tar kategorin 65+ med storm – en andraplacering på 21.1! Dessutom skickar vi ett stort grattis till Francisco Ferrer (som enligt min googling verkar jobba som barberare i GBG!) som VANN bland världens alla herrar 55-59.

Kom ihåg: för att ta sig vidare till kvartsfinal behöver man som herre komma på plats 3.402 eller bättre i Europa, och som dam topp 1.904. I förra Open-brevet skrev jag hur de olika kvalstegen fungerar!

NY KVALWOD: 21.2

Imorse hann man knappt vakna innan man knappat sig in på games.crossfit.com för att se vilken kvalwod som stod på schemat, och denna gång blev det ett kärt återseende av 17.1. För fyra år sedan gjorde hanteln debut i Open-sammanhang, och det var exakt denna workout som stod på agendan då. Personligen tycker jag det är roligt när de återanvänder gamla kvalwodar: dels för att man får en fingervisning om vems wheelhouse det är genom att granska gamla leaderboards, dels för att man kan se sin egen utveckling över tid om man nu var i gasen redan 2017!

För mig som fötts utan basal kondition ser det här ut som en smärre mardröm, däremot är jag förbaskat glad i hantelsnatch. Trevlig rörelse, kan jag tycka. Det roliga (och kanske också tråkiga?) med workouten är att majoriteten återigen kan delta och köra den RX, och det verkar vara CrossFits syfte med första stadiet av Open i år. Ring muscle-up lyser med sin frånvaro!

Men som sagt tycker jag också att enkelheten kanske är det tråkiga: att det återigen är två övningar på repeat. Förstår ju så klart att det blir såhär om man ska garagegymsanpassa ett Open, men det hade inte skadat med en go 20-min AMRAP med de här övningarna – PLUS wallballs, skivstång, toes to bar… ja, ni förstår var jag vill komma.

Eftersom denna workout gjordes 2017 vore det tjänstefel att inte redovisa hur det gick för våra svenskar redan då:

Några punkter värda att notera:

  • Sara Armanius tid på 09:46 var snabbast i världen 2017! Ska bli intressant att se om det står sig efter 21.2!
  • Lukas Högberg jublar eventuellt i Marbella-värmen. Det här är en workout han kan smälla högt på.
  • Marcus Ericsson (4) känner vi numer som Marcus Erixon från Crossfit Holistic uppe i Lule.
  • Många av namnen på damernas leaderboard kommer garanterat vara i topp i år igen, dock är både Louise Wickström och Alice Mille gravida och deltar inte i årets Open!
  • Saknar man inte Hugo Rosas i Crossfit-Sverige ändå?
  • Och nu är jag 100% partisk igen, men saknar VERKLIGEN Amanda Frändén som lagt tävlingsskorna på hyllan.

Tippning inför 21.2 måste vi också hinna med innan det är publiceringsdags, och precis som förra veckan håller jag Victor Ljungdal extremt högt. Tror att han kommer dunka in ett sub-10-resultat! På tösasidan vill jag återigen lyfta Ella Wunger, men för att inte låta som en trasig LP-skiva kastar jag också in Camilla Salomonsson Hellman i leken. Sticker inte precis ut hakan, som ni hör.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Svenska herrarnas leaderboard
Svenska damernas leaderboard
Europeiska leaderboarden för herrar
Europeiska leaderboarden för damer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.