Gamesbrevet

Open-brevet 2021 #3

26 mars 2021

Precis när jag skulle sätta mig och börja komponera dagens Open-brev ringde min vän Amanda som just genomlidit 21.3 och 21.4, så hennes citat får inleda dagens rapport!

”Isabel, jag tycker inte om mjölksyra i mina underarmar. Mina underarmar har en direktkoppling till min själ, och min själ mår inte bra just nu. Det finns två saker jag inte tycker om: lokal smärta, och lokal smärta när man ska lyfta sina bästa övningar. Och där var vi idag.”

Kära läsare, you’re in for a treat! Hjärtligt välkomna till denna djupdykning av folkrörelsen vi kallar Crossfit Open!

SVENSKKOLLEN – DAMER

Låt oss börja med att plocka ner förra veckans open-insatser på Sverige-nivå! Bilden till vänster illustrerar resultatet på enbart 21.2, och till höger är den totala Sverige-leaderboarden efter två genomförda workouts. Eftersom jag har fria spaltmeter går vi igenom båda grundligt med start till vänster!

Erica Ekelund smällde till med den fjärde bästa tiden i världen på 21.2, och blev med sina 9:23 bäst i Sverige. Träningskamraten Ella Wunger, som jag för andra veckan i rad topptippade, kom på en solid andraplats och därmed skickar vi dubbla grattis ner till Mallorca-värmen där de två stjärnorna lever och tränar!

Extra roligt att se Ylva Stålnacke, som sadlade om från alpinskidåkare till Crossfitgudinna för ett år sedan, klättra i leaderboarden! Enligt min spåkula har hon en ljus framtid i den här branschen, inte minst med tanke på hennes tävlingsbakgrund, vinnarskalle och sparringpartner!

Värt att notera: Maria Längfors och Emelie Lundberg har registrerat ett lag från Crossfit Borgen tillsammans med Linus Bresander och Victor Ljungdal. Alla fyra har placerat sig finfint i denna workout, vilket resulterat i ett lyft för dem på teams-leaderboarden! Kanske en perfekt back up-plan ifall de individuella satsningarna skulle gå åt pipan?

Totalen då? Ja, där har de rutinerade namnen börjat dyka upp, och precis den utvecklingen är ju väntad när det summeras fler workouts än en. Meriterade namn som Norman, Ferm och Salomonsson Hellman kilar stadigt i topp 5 medan Hanna Karlsson, Emma Tall och Emelie Lundberg vunnit mark gentemot de mindre tävlingserfarna namnen som nu halkat ner på ledartavlan.

Är så himla spänd på att se Emily Claw, som för andra veckan i rad är en del av Sverige-eliten! Kan villigt erkänna att namnet inte startade ett klockspel i mitt huvud, men efter några snabba sökningar verkar hon vara 24 år, träna i Falun och… det här verkar vara hennes andra Open! Kanske Crossfit-Sveriges framtid vi skådar?

SVENSKKOLLEN – HERRAR

Herrarna då? Ja, här tar jag på mig den stora guldmedaljen för VEM tippade jag som vinnare av 21.2? Victor Ljungdal! Och vem var snabbast? Victor Ljungdal! Och vem menar att han hade kommit sub-10, som jag tippade, om han inte snavade på boxen vid ett tillfälle? Victor Ljungdal! I salute you, my friend!

Simon Nilsson, som förra veckan klockade exakt samma tid som Crossfit-legendaren Rich Froning, gjorde PRECIS samma sak denna vecka! 10:04 var tiden då själsfrändeparet Froning/Nilsson landade i sin sista burpee. Hur sjukt är inte det här?!

Tittar vi på totalen är det fortfarande relativt oprövade namn på topp-10-listan – ingen av herrarna har varit tagit sig förbi Open-stadiet tidigare år, alltså inte kvalat till Regionals eller Games. Dock har de mer meriterade herrarna börjat krypa närmre: Linus Bresander klättrade från plats 168 till 70 den här veckan, Lukas Högberg från 186 till 80 och Alexander Elebro från 115 till 58. Simon Mäntylä, som tog svenska bronsmedaljen vecka två, klättrade 20 placeringar – från 36 till 16!

Fotnot: viktigt att komma ihåg att det är topp 3.402 i Europa som kvalar vidare, och denna gräns är inte ”i farozonen” för snubbar som Långsved, Högberg och co. Eftersom poängen nollställs inför kvartsfinalerna kan det alltså vara ett taktiskt drag av ”proffsen” att inte göra om workouts om de ändå placerar sig ”dugligt”. Det krutet sparar man nog hellre till kvartsfinalen, så att säga.

Fotnot två: kan dock tänka att det är mentalt plågsamt att ”veta att man kan bättre” men ändå inte göra om. Det är ju en ny situation med det nya formatet – hade varit roligt att höra hur tankarna går! Nu är det ju mest ett semisnille som spekulerar…

Fotnot tre: nu när vi vet vad 21.3 och 21.4 är tror jag vi kommer se en större förändring i leaderboarden på herrsidan än vi gjorde mellan vecka 1 och 2!

21.3 och 21.4

Vecka tre blev alltså ett twoheaded sword, en pardans, en dubbeldejt. Personligen blev jag himla glad av det här Open-släppet, för nu fick vi både in fler övningar än två OCH tunga lyft! Värt att fira.

21.3 följs DIREKT av 21.4, men de ger alltså separata scores. Först är det tiden på 21.3, och därefter har man sju minuter på sig att maxlyfta complexet. Hinner man inte klart med första delen, så startar ens sju minuter när man nått timecap (15 minuter) och först då får man greppa skivstången, även om man gett upp vid bar muscle-up stationen långt tidigare.

Rörigt förklarat? Då kikar vi istället på hur passen ser ut utan fluff-fluff!

De här passen blir alltså vad som skiljer agnarna från vetet, så att säga. Alla klarar inte av varken chest-to-bar eller bar muscle-ups, och att svinga runt tunga vikter när underarmarna tackar för sig? Nej, det är inte för oss lekmän. Men visst fasen är det kul att försöka! (Här hör jag Amandas ord i brevets intro upprepa sig med en ekande effekt.)

Vad tror vi då tippningsmässigt? 21.3 kan VARA en Victor Ljungdal-fest ändå, men jag vill också dunka in Viktor Långsved och Simon Mäntylä här. På damsidan kan Emelie Lundberg toppa ihop med Mallorca-gänget Wunger och Ekelund, men här räknar vi så klart inte heller bort Camilla Salomonsson Hellman.

När det kommer till att lyfta tungt med förstörda underarmar lägger jag mina kronor på Simon Mäntylä, Max Olivestrand, Linus Bresander och Marcus Erixon. Det var vad vi kallar en helgardering, va? Emma Tall tror jag kommer dunka upp ett par goda mjölkpaket fler än de flesta!

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Svenska herrarnas leaderboard
Svenska damernas leaderboard
Europeiska leaderboarden för herrar
Europeiska leaderboarden för damer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.