Gamesbrevet

Open-brevet 2021 #4

4 april 2021

Vårsolen gassar när det äntligen blivit dags att avrunda The Open! Jag ska försöka fatta mig kort och framåtblickande, men det gör jag förvisso varje vecka och landar på ett halvt bokkapitel per inlägg, så… sänk alla förväntningar! Idag går vi igenom följande: 21.3 och 21.4, svensktoppen och visioner inför Quarterfinals som börjar på torsdag! Let’s go!

21.3 och 21.4

Innan vi ens börjar gå igenom resultaten för de två sista workoutsen vill jag pudla likt en galleriabesökande politiker i Coronatider: jag skäms och är sämst eftersom jag inte hade med Walleye-atleterna Oscar Gillström och Ida Åkerlund i min tippning på 21.4. Gillström har alltså ett pers på 183 kg i stöt och Åkerlund har både SM- och NM-guld i tyngdlyftning under bältet, bokstavligt talat. HUR kan jag missa att tippa dessa två tyngdlyftnings-odjur?! Skäms gör jag.

Topp 5 i Sverige på 21.4! Det fetstilta är vad deras resultat räckte till för placering i världen.

Bonusinfo: de båda knep förstaplatserna i Sverige, och Oscars resultat (160 kilo!) var dessutom näst bäst i världen. De båda ingår i Team Walleye som alltså blev det starkaste laget i världen på 21.4! Har ni någon minut över kan ni titta på klippet Ida la upp från när hon failade 102 kilo och svimmade, varpå hon sedan borstade av sig dammet och klarade skiten. 102 kilo?! Hur kan man studsa det mot låren utan att knäcka lårbenen mitt itu? Jag är imponerad!

Låt oss fortsätta med 21.3! Ska jag pudla en gång till? Det är ju en ENORM skämskudde på att jag inte tippade min egen sambo, som kom tvåa på workouten, hehe. Ibland ser man inte skogen för alla träd, eller vad är det man säger? I övrigt: NÖJD att jag tippade Långsved och Ljungdal som slutade på första respektive tredjeplats. Klapp på axeln!

Topp 5 i Sverige på 21.3! Det fetstilta är vad deras resultat räckte till för placering i världen.

Några punkter värda att notera:

 • Ettan på 21.3, Filippa Ferm från Fabriken i Malmö, är bara 20 år men har redan mer Gameserfarenhet än de flesta i startfältet. Fyra år har hon tävlat i Amerikat, tre gånger som individuell i teens-klasserna och en gång som del av Fabrikenlaget som slutade på en 22:a-plats 2018!
 • Slutar aldrig imponeras av Mia Hesketh, som hamnade på 21:a plats i Sverige på lyftdelen med 85 kilo, och alltså fick barn i december. Själv är man nojig att man inte kan springa till bussen efter eventuell framtida förlossning utan att könet läcker, medan Mia… ja, överbevisar naturlagar, helt enkelt!
 • För er som inte vet, så är Mia (Hesketh) och Ida (Åkerlund) systrar. Starka och bra gener verkar hägra i Västerås! Här kommer en bild på mig och deras fantastiske pappa Niclas från läktaren på Games 2019!

Open-resultatet

Open är över, och kvallinjerna har blivit ännu schysstare än jag rapporterade i början av Open. Europas 2.344 bästa damer och 3.594 herrar har kvalt vidare, och om leaderboarden stämmer betyder det att 285 svenska damer och 245 svenska herrar kvalat.

12% av de kvalande damerna i Europa är alltså svenskor – hur imponerande är inte det? Zoomar vi in på topp 30 i Europa, så är 8 av dessa från IKEA-land! 26% blir det! Ni märker att jag älskar att räkna ut procent, va?

Men nu till Sverige och hur vår slutgiltiga leaderboard blev! Jag har skrivkramp så ni får helt enkelt stirra på den här topp-10-skylten helt okommenterat! Stort grattis till alla, speciellt Ljungdal och Tall som blev våra nationella champinjoner!

QUARTERFINALS

Nu vet vi att 285 svenska damer och 245 svenska herrar kvalat vidare till kvartsfinalen, men vad har vi att se fram emot kommande helg?

 • Måndag 5 april – inbjudningarna för de tävlande skickas ut via mail till alla som kvalat, och då gäller det att acceptera sin plats innan torsdag för att få delta. Dessutom händer fler grejor på måndag: floorplan tillkännages, alltså vilken setup de tävlande ska ha och hur de ska stå i förhållande till varandra. Liknande såg vi på online-delen av Games förra året!
 • Torsdag 8 april – 21.00 släpps eventen! Det är fortfarande tämligen oklart hur många event det blir, men minst fem kan man konstatera. Det kommer alltså simulera en tävlingshelg där man ska göra de två första eventen och rapportera sitt score på fredagen, två på lördagen och ”x antal” på söndagen.
 • Leaderboarden kommer inte uppdateras förrän folk reggat sina poäng – 21.00 dagligen, alltså.
 • För att kvala vidare till semifinal måste man videofilma sina kval enligt de regler som finns.
 • Från vår europeiska region kommer 60 damer och 60 herrar att kvala vidare till semifinal. Dessa delas sedan upp mellan två på-plats-semifinaler (som Corona tillåter) i Nederländerna eller Tyskland under juni månad. Dock verkar tyskarna redan ha övervägt att stryka sin Berlin-tävling och istället låta de aktiva tävla i en ny online-upplaga.

AVSLUTANDE ORD

Nu går vi alltså in i den spännande kvartsfinalhelgen, och jag kan villigt erkänna att jag perspirerar friskt i armhåleregionen av bara tanken. Under många år har Open-ångest varit ett vedertaget uttryck, men i år har Open-stadiet känts ganska… lugnt? Däremot tror jag att kvartsfinalerna kommer ge de känslor som ”gamla open” gjorde, det vill säga: total kniven-mot-strupen-känsla, dålig sömn och FRIKTION mellan träningskompisar, respektive, domare och alla som råkar fråga ”hur gick det” när någon blivit gravt missnöjd med sitt resultat.

Då tröstar vi oss med att det är tre-fyra intensiva dagar, sedan kan vi alla andas igen. Och på tal om andas: nu ska jag vila upp mig inför kvartsfinalhelgen som kommer bli intensiv. Med en tävlande i hushållet (PLUS en ihärdig openbrevet-skribent som konsumerar allt Crossfit som går att komma över) lär det bli… svettigt.

Nästa Open-brev släpps på torsdag kväll när eventen tillkännagivits! Därefter får vi se hur sporadiska uppdateringar blir, men HELSIKE, vad roligt vi ska ha det!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jonathan 4 april 2021 at 17:40

  Så underhållande läsning! Bästa Open nyhetsbrevet!

  FYI. National champion blir den som kommer längst i årets open, till skillnad mot tidigare år var den som vann open i sitt respektive land.

  Så kampen om Sveriges champinjon är fortfarande up for grabs..

  Vem tror vi det blir i år?

 • Reply Ebba 6 april 2021 at 13:45

  Hej Isabel!

  Ebba heter jag och jag pluggar för tillfället en kurs i journalistik på distans från Karlstad universitet. Vi har just nu i uppgift att skriva ett porträtt om en journalist/reporter och då tänkte jag direkt på dig. Det hade varit otroligt kul att få sitta ner och prata en stund och få ta del av dina erfarenheter du samlat på dig som sportreporter. Jag är själv väldigt sportintresserad och tanken bakom uppgiften är förutom att vi ska öva på skrivande, också att vi ska få möjlighet att reflektera över journalistrollen.

  Givetvis tänker jag mig en digital variant av intervju när nu läget fortsatt ser ut som det gör. Har du en timme över i schemat nu i veckan eller inledningsvis nästa vecka hade det varit jättekul om du ville ställa upp! Återkoppla gärna så snart du har möjlighet till ebbaalagergren@gmail.com eller 0706940789, det brinner kanske inte i knutarna men det pyr lite. Hör av dig om du undrar något!

  Allt gott!

  Ebba

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.