Q&A Utbrändhet

Q&A – utmattning

14 januari 2018

Hur mycket och på vilket sätt påverkas du och ditt liv av utmattningen idag?
– Saga

Nu är det tre år och fyra månader sedan jag blev sjukskriven, och till vardags känner jag inte av det allt för mycket längre. Dels för att återhämtningen gått framåt, men också för att jag lever ett annat liv idag och har skalat bort mycket av det jag tidigare tyckte var viktigt. Jag jobbar inte lika mycket som förr, befinner mig på en arbetsplats som är bättre och schysstare, dricker knappt alkohol, är hemma mer, är inte med på lika många sociala tillställningar, sover mer och försöker generellt ge mig själv bättre förutsättningar.

Det jag kan känna av är framför allt en kortare stubin och att jag behöver isolera mig från omgivningen. Hjärnan har blivit överkänslig och jag blir lätt trött när det är bullriga miljöer och mycket ståhej. Har pratat om detta i ett YouTube-klipp!

Hur åt du mat vid återhämtningen av utmattningen? Har hört det är mycket viktigt för att må bättre…typ ofta o lite så binjurarna inte får jobba så mycket…tips?
– piaeldon

Jag åt inget speciellt, faktiskt. När jag blev utbränd för tre år sedan var diskussionen inte alls där den är idag. Ingen pratade om utmattning och jag fick mest testa mig fram till vad som funkade och inte. Hade inte en tanke på att maten kunde påverka, och någonstans är jag generellt ganska krass när det kommer till sådant.

Jag kan känna att några små ämnen inte kommer göra någon mirakulös skillnad, samtidigt är det underbart om det fungerar. Det kan reta mig oerhört när man pratar om att ”ett visst bär får dig att leva längre”, men att studien i själva verket visar på att du behöver äta tre ton om dagen i 30 år för att se någon verklig effekt.

För mig handlade det mer om att komma bort från en skadlig arbetsplats, bryta hamsterhjulet osv. Men om du har någon härlig studie eller info får du hemskt gärna skriva mer i kommentarsfältet! Det låter ju superspännande!

isabel-boltenstern-frukost-smothiebowl-1

Vad skulle du ge för tips till någon som är farligt nära utmattning? Alltså vad skulle man kunna göra för något i det läget för att förhindra att ”gå in i väggen” och att kroppen stängs av helt?
– Saga

Generellt tycker jag att man ska uppsöka vården! Många är illa däran men bortförklarar sina tydliga symptom med att det ”bara är en hektisk period” eller att ”det inte händer just mig”, och då kan det vara bra att få expertutlåtande. Om man själv vet att det är på väg att bana åt fanders tycker jag man ska stanna upp, backa tre steg och se sitt liv utifrån: vad fan håller jag på med och varför? Är det värt det? Finns det egentligen något stopp på det dåliga levernet jag utvecklat? Om svaret på sista frågan är nej kommer det inte mirakulöst lösa sig av sig själv. Då får man börja göra aktiva val: säga upp sig, byta partner, flytta, umgås med andra människor eller vad det nu kan handla om. Ofta är det svårt att skaka om sitt liv och välja bort saker man slitit för i flera år, men jävlar vad värt det kan vara med nytt perspektiv.

Fick du några fysiska symtom vid utmattningen?
– angelicaaling

En hel drös! Jag har gjort ett helt videoklipp om symptom jag kände vid utmattning, här kommer det:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.