Livet

slutspurten med tandställning

6 oktober 2016

jag misstänker att några av er är förvånade nu, men sedan nyår har jag sprungit runt med tandställning för att rätta till roterade gaddar och vampyrtänder. nej, den har inte synts på bild, i videobloggar eller sändning för det är en invisalign. GOD BLESS THIS INVENTION!

för ett år sedan sökte jag upp en tandläkare som gav mig tre alternativ: räls på insidan av tänderna, räls på utsidan av tänderna eller denna samling plastskenor som alltså kallas invisalign. OBS, får alltså exakt noll kronor av detta företag, men kan inte gå runt med en superuppfinning i truten och INTE berätta det.

jag valde plastskenorna eftersom man kan ta ut de när man har sändning och fotografering, vilket kändes ganska passande i och med mitt jobb. så hur funkar det då?

JO SÅHÄR: man byter skena varannan vecka till en som trycker tänderna lite närmre det rätta resultatet, så nu är jag inne på min 21:a skena. skenorna ser ut som hockeyspelares tandskydd fast tunnare och smalare (och utan märkliga färger) och man klickar fast den i små plasthakar som klistrats på tänderna. så fort man ska käka klickar man ur den, och varje morgon och kväll borstar man den.

och jo, det märks att man har något i munnen när man pratar med den, men inbillar mig att det inte är i närheten av hur det är med räls? kanske felaktig assumption to make, men… jag läspar inte med den, det blir bara att man rör munnen på ett annat sätt och tungan liksom snubblar till ibland.

det är väl det ena minuset, tillsammans med att det börjar bli tröttsamt att borsta BÅDE mina vanliga tänder och de där plastraderna två gånger om dagen. dubbelt upp liksom. och ett annat mini-minus: i början gick jag till toaletten för att ta ut den men nu gör jag det vid matbordet p.g.a lathet. mina vänner tycker det är måttligt aptitretande när jag dreglar ut skenorna precis lagom till middagen, men om två veckor kommer allt vara förlåtet. hoppas jag.

såhär ser de sista skenorna ut btw. KOLLA så rakt och fint!

isabel-boltenstern-invisalign

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sofie 7 oktober 2016 at 00:41

  Vad sa du att ditt tandproblem var före? Har du dragit ut några tänder? Kostnad på detta? Tack för svar/sofie

  • Reply Isabel Boltenstern 7 oktober 2016 at 11:54

   Bettfel, tänder som roterar och det blev liksom mer kaos i munnen för varje år. Så tänkte att jag skulle göra något år det innan det banade helt åt pipan. Drog inte ut några tänder nu, men har gjort som yngre pga för trångt. Priset är ca 60.000, i runda slängar.

 • Reply Vera 7 oktober 2016 at 08:20

  Jag skulle oxå vilja veta hur stort fel du hade på tänderna innan och om du behövt dra ut några tänder??? Jag har behövt tandställning sedan jag var liten men ”vågar” inte ?

  • Reply Isabel Boltenstern 7 oktober 2016 at 11:55

   Jag drog ut tänder som yngre i förebyggande syfte, men det blev ändå för trångt och trots det fick jag ingen tandställning. Så fick kompensera för det nu, vilket sved i plånboken. Men drog inte ut några tänder nu, nej!

 • Reply Anki 27 oktober 2016 at 13:15

  Har du haft snoddar för bettfelet? Funderar med på att skaffa den där skaffade den så håller på att peppa upp mig så jag ska våga ta steget :)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.