Utbrändhet

Tips: få bättre koncentration

13 februari 2017

När jag var på väg tillbaka från min utbrändhet pratade jag mycket med min terapeut om koncentration. Från att ha hållit halva hockeysveriges statistik i närminnet kunde jag plötsligt inte minnas något, och när jag försökte läsa något flackade blicken utan att hjärnan registrerade.

Och detta kan ju hända vem som helst periodvis, så tipset går att applicera på allas liv, misstänker jag!

Det gick månader utan att jag ens kunde fokusera på en tv-serie, läsa artiklar eller ha en diskussion vid middagsbordet. Så om du är i samma situation ska jag nu ge ett tips min underbara KBT-are gav mig.

Tricket kallas äggaklockan
(Eller ja, äggklockan om man inte är skåning, då.)

isabel-boltenstern-koncentration-tips-timglas

För att jobba tillbaka koncentrationen ställde jag en äggaklocka (eller ett alarm) på något så simpelt som tre minuter. I tre minuter skulle jag alltså försöka läsa, skriva eller lyssna på något utan att ge mig. När man gjort sina tre minuter är man klar för dagen. (Har du inte varit utbränd eller stresskadad – testa sätta en halvtimme eller timme på direkten!)

Det är alltså inget intervallpass hjärnan ska utsättas för, inget start-och-stopp på fyra timmar. Nej, tre minuter är allt.

Och som frisk låter detta helt galet, till och med för mig som VARIT DÄR. Men med en hjärna som gått i viloläge var det en lång väg tillbaka, och att direkt försöka sig på ett House of Cards-maraton var detsamma som galenskap. Så tre minuter var en bra start.

När man bemästrat det några gånger kan man skruva upp äggaklockan ytterligare, kanske testa en kvart och se om det funkar. Men viktigt att komma ihåg är också att inte vara så jävla hård mot sig själv. Vissa dagar går bättre än andra.

Nu (drygt två år efter sjukskrivningen) kör jag ofta denna metod när jag ska researcha inför sändningar. Jag har köpt ett trevlig timglas som håller mig sällskap när laguppställningar ska gås igenom. Detta rinner en timme, men det finns kortare (10 minuter på Lagerhaus bland annat <3) att finna.

isabel-boltenstern-koncentration-tips-timglas

OBS VIKTIGT: även om man tappar koncentrationen, börjar tänka på ingenting eller kakor eller… ja, då är det viktigt att påminna sig själv om att det inte är hela världen. Ofta kan man då känna sig sämst, att man ”inte ens kan koncentrera sig så kort tid”, men kom ihåg att återhämtningen tar tid.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sara Möller 14 februari 2017 at 12:32

    Vilket bra inlägg! Och såå fin blogg du har verkligen! :)

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.