Listor Q&A

Topp 3 grejor med 2010-talet

31 december 2019

Nostalgi! Listor! Sammanfattningar! Det BLIR inte bättre än så! Inatt äntrar vi inte bara ett nytt år, vi byter dessutom årtionde. Så hur kommer vi minnas 10-talet? Vilka är de största höjdpunkterna, vad har gått åt pipan och vilka låtar har varit de mest ikoniska det senaste decenniet? För er information har jag gått från 18 till 28 år, så denna lista sammanfattar hela mitt vuxna liv. KNÄPPT!

2010-talets topp 3…

…händelser:

1. Att jag vågade säga upp mig – det tog lång tid och det kostade mig en utmattning, men det i särklass bästa beslut jag tagit under 10-talet var att lämna den arbetsplats där jag inte blev bra behandlad. Det här var brytpunkten då jag började respektera mig själv.

2. När jag för första gången kände igen mig själv efter utbrändheten – Alex och jag satt i hyrbilen i USA två år efter mitt insjuknande, och för första gången på SÅ länge hade jag varken tänkt på utmattningen eller behövt förhålla mig till den. Trots att jag skulle må sämre flera gånger efter var detta ändå ett ljus i tunneln – en första känsla att det kunde bli bra igen.

3. Att vi vågade skaffa hundvalpen Ingrid – världens största glädjespridare!

…bottennapp:

1. Utbrändhet – inte att rekommendera någon om jag ska vara ärlig.

2. Maktmissbruk – just nu redigerar jag detta kapitel i min bok, och kan konstatera att chefer/pojkvänner/kompisar som får dig att känna osäkerhet, tacksamhetsskuld och prestationsångest kan fara dit pepparn gror. (Efter lite googlande verkar det vara södra Indien!)

3. Den där utekvällen – speedshottade 4 jäger innan jag åkte tåg till grannstaden och somnade på en parkbänk med Lasse Berghagens ”Längesen” i hörlurarna. Vinglade sedan in på ett uteställe, somnad på krogtoan och vaknade av mitt alarm som jag taktiskt nog ställt på 02.55 då det var dags att åka hem. Allt gick bra, men det kunde slutat bra mycket värre än så.

Utmattningen som startade 2014

…låtar

1. Markus Krunegård – Jag är en vampyr – jag har nog inte varit på en enda förfest under 10-talet som inte kretsade kring denna låt. Tycker fortfarande den är fenomenal!

2. Robyn – Call your girlfriend – här hade jag egentligen kunnat välja SAMTLIGA låtar från Body Talk-skivan, för den gick varmt mellan varje vecka mellan 2010 och 2014!

3. Florence + the Machine – Shake it out – en så vacker låt man knappt kan tröttna!

…resor

1. IVLP 2019 – den konstigaste, häftigaste och mest otippade resa gjordes med 47 kvinnor från världens alla hörn under flaggen ”Women’s Empowerment through Sports Journalism”. Ni kan läsa mer om det HÄR!

2. Crossfit Games 2016 – inte nog med att jag fick uppleva mitt första Games med Alex, jag lärde även känna Api under dramatiska former: vi hajkade oss genom Los Angeles i jakt på Pikachu! (Ja, det var precis då Pokémon Go hade lanserats!)

3. San Diego 2010 – ja, nu blev det trippelt USA här, men hösten 2010 gjorde jag slut med min dåvarande kille, flyttade från Göteborg och åkte till San Diego med min kompis Wenche. Det här är det närmsta jag kommit full moon party på någon thailändsk ö efter studenten, MVH inte så rebellisk.

Api och jag i USA 2016

…lärdomar om mig själv

1. Jag mår bäst om jag sover 8-10 timmar per natt – långsiktigt har detta gjort under för mitt humör, mitt välbefinnande och mitt immunförsvar. Tidigare upplevde jag att jag ”slösade bort mitt liv” om jag sov mycket, men det resonemanget har jag tack och lov befriat mig från under 10-talet.

2. Jag gillar inte alkohol – varken smaken, lukten eller vad det gör med människor – allra minst med mig själv kanske? Jag gillar mitt nyktra jag TUSEN gånger mer än det påverkade.

3. Jag orkar inte med en massa fluff-fluff – sedan utmattningen har jag helt tappat tålamodet för snirkliga budskap och tvetydighet. Vill du att jag ska göra ett jobb? Säg det. Vill du komma på middag? Säg det. Vill du inte hänga med på träningen? Säg det. Allt velande gör bara att man dras i ett hopplöst limbo som sällan resulterar i annat än irritation.

Detta var allt för min hemmasnickrade 10-talslista! Det hade varit så kul att veta vad ni svarar på samma frågor, så om ni orkar: skriv i kommentarsfältet, på er blogg eller Insta. Svara på något eller allt – you do you!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Anonym 31 december 2019 at 10:48

  2010-talets topp 3…
  …händelser:

  1. 2 graviditeter, en avklarad och en påbörjad under slutet av detta år.

  2. Flytt till min lilla hemstad.

  3. Avklarad högskoleutbildning.

  …bottennapp:
  1. Relaterat till bästa händelsen så föddes min son med en sjukdom som orsakat många dagar på sjukhus och resulterat i livslånga handikapp för honom.

  2. Att jag inte tog tag i och såg till att komma in på den utbildning jag verkligen ville gå (är ändå nöjd med hur det blev).

  …låtar

  1. Kent – Mannen i den vita hatten (inte från 2010-talet men jag upptäckte den lite sent).

  2. Ben Howard – Follaton Wood.

  3. Florence and the machine – shake it out (rolig kuriosa kring låten är att den handlar om bakfylla).
  …resor

  …lärdomar om mig själv
  1. Att jag inte är någon storstadsbo, testade på att bo i Malmö och det var inget för mig.

  2. Jag och min sambo är ämnade för varandra. I svåra stunder (se ovan) märker man det.

  3. Jag måste följa mitt hjärta oftare och inte lyssna på vad andra tycker att jag ska göra.

 • Reply Leona 31 december 2019 at 11:57

  Kan man föreställa boken nånstans? Minns inte vad jag läst..

  • Reply Isabel Boltenstern 1 januari 2020 at 12:57

   Man kommer kunna det, men har inte fått något datum på när förbeställningen öppnar!
   Kommer publicera här och på Instagram så fort jag vet!

 • Reply M 3 januari 2020 at 21:38

  2010-talets topp 3…
  …händelser:
  1. 2 fina barn
  2. Engagerat mig i en tjejjour
  3. framsteg i mående

  …bottennapp:
  1. Stroke med efterföljande besvär bl.a hjärntrötthet.

  2. Ett för tidigt fött barn med efterföljande sjukhusvård o förlossningsdepression.

  …låtar
  1. Laleh- bara våra mig själv
  2. Miss li – lev nu då sen
  3. Avicii
  …resor
  1.Kroatien
  2.Spanien
  3.Legoland ?

  …lärdomar om mig själv
  1. People pleaser
  2. Att göra sitt bästa är gott nog
  3. Ta ingen skit

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.