Träning

Träningsmotivation – 6 saker som hjälper

20 mars 2018

Skulle inte du kunna prata lite om träningsmotivation och hur du ser på det, hur du hanterar det och vad som motiverar dig?
Rebecka

Veckans fråga är en klurig nöt att knäcka, tycker jag. Träningsmotivation är ett ämne som kommer och går i mitt liv, men som var mer närvarande förr. Tidigare kände jag nämligen ett behov att hålla träningsmotivationen på topp 52 veckor om året, och då växte en underliggande stress att jag ”var tvungen att” träna x antal gånger i veckan. De veckor jag inte hann bashade jag mig själv – ”hur fan kan alla andra hinna men inte jag” – vilket följdes av att jag höjde målen för veckan efter. Då skulle jag minsann hinna kompensera allt jag missat. Till råga på allt sparade jag ner bilder på trådsmala Victoria’s Secret-brudar i telefonen som ,~*inspiration*~,.. Som ni anar: pressen blev då ännu större, träningslusten förvandlades till ett måste och ångestcirkeln var jävligt sluten.

Nu för tiden är det annorlunda. Jag har insett att jag inte kan hålla samma tempo med träningen året om, speciellt inte när det är mycket på jobbfronten eller om något annat stort händer i livet. Ni kanske minns videoklippet jag gjorde för ett tag sedan – konsten att prioritera – där jag visade hur jag fördelar min energi i olika staplar? När jag har mycket annat att grubbla över blir träningen bara en börda, men när jag har tid över är träningen lustfylld och härlig. För som med all lust – träningslust, sexlust och livslust – tenderar det att öka när man inte har en tid att passa. Med det sagt finns det ett par grejor som gör att motivationen sprutar ur öronen!

Saker som kan få mig att vilja träna svinhårt: 

 1. Sätta riktigt jävla låga krav på mig själv – vid nyår kom jag på den briljanta idén att löpa utomhus en gång i månaden. Det är så extremt sällan att det nästan blir patetiskt roligt att hålla fast vid – den glesaste följetången som ändå kommer få mig att springa 12 gånger mer än i fjol.
 2. Titta på andra som tränar – förr väcktes träningsmotivationen vid liv av So you think you can dance och dansarnas otroliga kroppskontroll, och nu är det minst lika motiverande att kolla diverse Crossfit-dokumentärer.
 3. Träna med någon som är bättre – att ha någon som är ungefär lika bra, men snäppet vassare, gör att man ständigt har någon att jaga i diverse wodar eller träningspass. Tävlingsmänniskan som bor i mig är latent ganska ofta, men vaknar till liv med Josefine, Amanda och Wenche.
 4. Tanken på att klå sina personbästa – ni som lyfter vet ju känslan av att klå sitt personbästa. Ni som inte lyfter – VAD VÄNTAR NI PÅ? Kan verkligen få sug att känna den där brutalt mäktiga känslan när man drar, lyfter eller böjer mer än någonsin tidigare. Bara tanken kan få mig ur soffan.
 5. En inspiration som inte bara har en röv – jag blir inte imponerad av stora rumpor, välsvarvade ben eller smala midjor eftersom det till stor del beror på gener. Vad som däremot är inspirerande är personer utan de klassiska förutsättningarna som BARA KÖR. Som 60-åriga Pia Gund som slaktade Crossfit Games.
 6. Att då och då träna hemma – projektet kan ibland kännas övermäktigt för att man just måste packa en väska och ge sig ut i kylan för att ta sig till träningen. Då är det härligt att köra något expresspass hemma.

LÄS MER:
× Mitt träningsupplägg
× 8 träningstips vid utmattning
× Ångest av att inte träna?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Alexandra 23 mars 2018 at 19:21

  Tack för världens bästa förebild! Måste på något konstigt vis ha missat ditt tidigare inlägg om Pia, men nu har jag en ny ”jag vill se ut som henne när jag blir stor”-förebild :)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.