Mat Q&A

Vad jag äter under en dag

7 april 2019

isabel-boltenstern-kost

För att svara kort på frågan, så äter jag allt. För att svara längre på frågan, så kommer hela detta inlägg. För mat är inte helt okomplicerat, och jag förstår varför fem (!) tjejer ställde denna fråga. Det handlar inte om att man bara ”vill veta”. Jag har själv varit tjejen som googlat ”Jessica Alba measurements” och tillfälligt uteslutit diverse livsmedelsgrupper ur mitt liv för att ”se om jag mår bättre” vilket alltid egentligen betyder ”ser skillnad på kroppen”.

Idag äter jag gluten, laktos, fisk, vitt socker, fett, grönsaker, grädde, chips, kött, rotfrukter, halvfabrikat, ekologiskt och godis. Allt. Förutom äckliga saker, typ koriander och surströmming. Jag väger aldrig mat, räknar aldrig kalorier och ”håller aldrig igen” innan sommaren. Ingen periodisering, inga regler och inga förbud – det ställer nämligen till det mer än det gynnar.

För som jag sa i en intervju förra sommaren: Jag använder inte mat som belöning eller bestraffning, och att mixtra med maten blir lätt en besatthet som gör mer skada än nytta. Det resulterar det enbart i ångest och besvikelse – och det slipper jag gärna. Ju fler regler du sätter upp för dig själv, desto svårare blir det att leva.

Jag har skrivit mer om detta i inlägget ”En sjuk syn på mat”, och det är viktigt. Jävligt viktigt. Jag vet inte hur många år av mitt liv jag förstörde i ungdomen för att jag förbjöd mig själv att äta ordentligt, och sedan slukades av ångest när jag ”syndade” genom att stilla hungern. Jag blev så irriterad på mig själv för att jag inte hade självdisciplin. Inte klarade den där jävla dieten eller att tacka nej till tårta på min egen födelsedag. Fy fan vilket värdelöst liv att leva?

Okej, nu har jag rantat klart för idag. Som ni kanske förstått vid det här laget kommer jag inte lista vad jag äter på en dag, för det triggar mer än det gör nytta. Jag vill inte att ni ska sitta och jämföra er själva med mig. Ät ordentligt så ni orkar leva era liv – det är fan bättre att väga några kilo mer än att ständigt leva på någon förbannad svältgräns och ändå inte vara nöjd. För nöjd blir man aldrig på en diet, glöm aldrig det. 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Malin 7 april 2019 at 21:15

  nä, fy fan, börjar nästan gråta. läste rubriken med ångest i halsen och sen läser man inlägget och andas ut i chockad lättnad. TACK.
  fy faaaaan vad jag hatar dessa inlägg. jag har tappat räkningen på hur många bloggar jag kommenterat på och försökt förklara hur otroligt triggande det är att se en person (oftast en väldigt normsnygg och smal person) lista upp allt de äter på en dag. för man jämför. det är inte mitt fel. min sjuka hjärna gör detta ÅT mig. och visst, jag kan ”låta bli att läsa”. jag kan ”inte kräva att folk inte ska trigga mig”. men det är en sånt enormt ansvar influencers bär. det är inte bara jag som påverkas. det är INTE inspirerande att se EXAKT vad en person äter en vanlig dag. det är triggande. så in i helvete.

  rant over.

  ville bara säga tack <3

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.