Mat

Världens godaste (jävla) saffransbullar

9 november 2018

Det bästa med att baka extremt sällan är att stoltheten väller över en när man väl lyckas. Jag har sällan tålamod/ork/stabilitet att följa ett recept, så kör på en mer Morbergsk approach där jag *måttar med ögonen*. Med tanke på min bristande erfarenhet är det ganska riskabelt, men jag känner mig fräck för stunden.

Och nu har jag bakat mina favoriter igen, nämligen världens godaste (jävla) saffransbullar. Ursäkta svordom, men dess smarrighet behöver emfas. Låt oss ta det här från början:

Först smälte jag 150 g smör i en kastrull och tillsatte sedan två påsar saffran. Därefter rörde jag i 5 dl mjölk och värmde på tills allt blivit ljummet. I en separat bunke smulade jag ner 50 g  färsk jäst (ÄLSKAR doften och konsistensen!), och hällde sedan i den ljumma röran över så jästen löstes upp.

Därefter hivade jag i 1,5 dl socker, ett ägg, 250 g kvarg (10%, inget jäkla light-klabb) och en halv tesked salt. Bakmaskinen fick veva ihop detta med ca 15 dl mjöl, som jag delade upp i två omgångar så det inte skulle skvätta över kanten. Guldmedalj till mig för detta vuxna beslut!

När degen jäst under duk i 40 minuter delade jag upp den i två delar, så jag fick plats på arbetsbänken. Jag kavlade ut degen och smetade på innehållsröran bestående av: 250 g rumstempererat smör, 2 dl strösocker och 5 tsk vaniljsocker. Den här satsen räcker alltså till båda degklumparna.

Därefter vek jag degen, vilket var ett kritiskt moment. Det gick hål i degen, den klistrade på bordet och jag hade behövt vara bläckfisk för att ro det där i land. Det fina är ju att det kan se ut som skit i processen, men resultatet blir fint ändå. Ingen kommer märka, jag lovar.

Därefter skar jag upp degen i 2-centimeters-strimlor. När det var klart skar jag strimlorna på mitten, så formen efterliknar superlånga byxor. Därefter var det dags att slå knut på brallorna:

Om man vill kan man göra 1-centimetersstrimlor och strunta i byxmodellen. Då får man mer av kletet på utsidan, vilket inte är en dum idé. Nåväl, vad du än gör: sätt nu ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter medan ugnen blir varm. Glöm inte att pensla bullarna med två handvispade ägg och strö över pärlsocker innan du skjutsar in de i ugnen ca 7-8 minuter.

Låt dem svalna på galler med bakduk över! Därefter kan man inte hålla sig och äter 4 stycken direkt trots att ens sambo säger att man inte ska äta sig mätt innan middagen. KLART!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sigrid 13 november 2018 at 20:48

    Jag bakade också dessa i helgen och de var så JÄKLA goda! De smälte i munnen!!!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.