Träning Video

VIDEO: stå på händer – 5 tips

29 maj 2017

För någon vecka sedan fick jag en kommentar på bloggen – en person önskade tips för att bli bättre på att stå på händer! Anteckningsblocket drogs fram, och jag började knåpa ner de tips och tricks jag själv använt mig av för att bli bättre upp och ner.

För extra pedagogik gjorde jag en video om ’et, och här kommer den! Är man fast på bussen utan hörlurar sammanfattar jag tipsen nedan i textform – scrolla!

Jag älskar ju att stå på händer, och gör det varje dag. Utomhus, inomhus, på hockeyarenor eller kontoret. För de som himlar med ögonen brukar jag förklara att det är som när man har en juice i kylskåpet, att allt fruktkött samlas i botten och man måste rista för bästa effekt. Precis så känner jag när energin börjar tryta framför datorn, till exempel. Några sekunders handstående, så är blodcirkulationen igång igen! Här kommer mina…

… 5 tips för bättre handstående!

  1. LÄR DIG TRILLA – är man rädd för att trilla blir kontentan oftast att man inte kickar upp tillräckligt hårt. Rädslan att trilla på ryggen går att jobba bort genom att veta hur man ska göra – alltså att hjula ner. För OM du får för mycket fart är det lättaste (och mest smärtfria) att bara lyfta en hand och hjula ner. (För visusals, kolla klippet ovan!)
  2. STRÄCK DIG LÅNG – att stå på händer som en ostbåge är både slitigt, tungt och skadligt. Försök istället sträcka dig så lång som möjligt! På så sätt spänner du per automatik ihop kroppen och får bättre stabilitet.
  3. BALANSERA MED FINGRARNA – jag benämner det som spindelfingrar, och idén är att man har hela handflatan i marken men trycker ifrån med fingertopparna för att balansera upp sig.
  4. LUTA DIG INTE MOT VÄGGEN, LÅT HÄLARNA DUTTA – sedan urminnes tider har skolgympalärare bett elever stå på händer mot vägg. Det är superbra till en början, men knappast utmanande efter några försök. Istället brukar jag tipsa på att bara ha väggen som stöttning ifall du skulle tappa balansen. Försök hitta mittpunkten och balansen, och om du tappar den hjälper du till med en häl mot väggen. (Hujeda, detta var lättare att visa i videoklippet än att beskriva i text…)
  5. TA SMÅ ANDETAG – i början höll jag andan, vilket resulterade i blått plyte. Tar man små andetag rubbar man inte bålstabiliteten, vilket man tyvärr gör om man andas ”normalt”. Små, stabila andetag är att rekommendera!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Thildaelise 30 maj 2017 at 22:05

    Wow, vad härligt att du gjorde en film!! TACK

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.