Träning

Vilka skor ska man lyfta i?

28 september 2018

I kommentarsfältet trillade det nyligen in en kommentar från Linda som undrar vilka skor man ska använda när man lyfter. I grund och botten är det en god tumregel att lyfta i stabila skor, alltså inte svajiga löpardojor med svikt. De ska vara mer stumma, kan man säga. Egentligen är det lite av en smaksak, men för oss med orörliga fotleder är det nästintill ett måste att använda… *trumvirvel*

LYFTARSKOR!

En lyftarsko har en hård klack som skjuter upp hälen och förbättrar vinklarna i fotleder, knän, höfter och således hela jäkla kroppen. Du kanske har testat att sitta på huk i klackskor i väntan på nattbussen hem från krogen? Då förstår du vad jag menar. Tillåt mig illustrera hur en overhead squat ser ut med lyftarskor.

isabel-boltenstern-lyftarskor-1

Fullt funktionsdugligt, right? Om vi nu tar en titt på det plågsamma försöket att göra samma övning i platta träningsskor ser det ut såhär:

isabel-boltenstern-lyftarskor-2

Som ni ser på mitt ansiktsuttryck var det långt ifrån härligt att göra. Stjärten faller bak, tyngdpunkten hamnar bakom mig och det strålar precis överallt. För att göra det här ännu tydligare har jag nu gjort en hobbyillustration över vinklarna. Är jag lyftarskons främste förespråkare i bloggvärlden? Så måste det vara.

isabel-boltenstern-lyftarskor-3

Som ni kanske ser är mina fotleder stelare än två trädstammar, så lyftarskon underlättar något enormt. Däremot är jag överrörlig pretty much överallt annars, så jag kan ”rädda upp situationen” med rygg och axlar. Det kan inte alla. Och det är inte att rekommendera – för det gör ont och kostar många tusenlappar hos naprapaten. Observera att lyftarskor inte behövs till exempelvis marklyft.

Skomodellen jag har kommer från märket Inov8, och jag har inte testat några andra och kan därför inte jämföra. Jag kan dock inte tänka att Reebok, Nike och Adidas på något vis skulle vara sämre. Här kommer fyra alternativ som alla går att hitta på Stadium! (Försökte länka från andra återförsäljare också, men de har tydligen bara i herrstorlekar……. chocker.)

lyftarsko-reebokReebok Legacylifter
Tyckte denna smurfkombo var ruggigt snygg, speciellt med prickarna bakpå, men den riskerar att bli svårmatchad. Om det är något jag lärt mig vid 27 års ålder är det att hellre köpa något vardagligt som man använder än något spexigt som bara stannar i garderoben.

lyftarsko-adidas

Adidas Power Perfect III
En mer klassisk variant, både till färg och form. Efterträdaren till den klassiska svartvita modellen med röd klack. Lyftarens Louboutin, kan man säga.

Adidas Powerlift 3.1
Är det en lyftarsko eller ÄR det Ronald McDonald som nu går barfota någonstans i världen? Okej, jag förstår varför företag kanske inte använder mina kanaler till sin marknadsföring efter den meningen men menar det på bästa möjliga sätt. En statementdoja, alltså.

Reebok Legacylifter
Samma modell som den blå högst upp, men i en lite diskretare svart kulör. Dock inte helt ohäftig tack vare sin silverfärgade klack.

Träningspass där lyftarsko kan komma till användning: 
? Ett köttigt pass för två
?15 minuter = grispass

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Sandra 28 september 2018 at 13:22

  Hej!

  Bra tips Isabel! Och det är ju verkligen ingen chocker att utbudet för oss kvinnor är sämre. Jag har också ett par Inov8, Fastlift 370 med BOA-låsning. Sjukt smidigt. Vet inte om jag får tipsa, iom adlinkarna, men de finns till grym rabatt på en stor nätsida för fitnessprylar.

  • Reply Isabel Boltenstern 28 september 2018 at 15:16

   Det är klart du får tipsa! Ju lättare det blir för folk att hitta (till billig peng) desto bättre!

 • Reply Emelie 28 september 2018 at 14:57

  Tips, Monkeysports.se har lite lyftarskor för tjejer!

 • Reply Linda 28 september 2018 at 16:57

  Åh men vilken LYCKA när jag upptäckte detta inlägg!!! <3 <3
  Tack snälla! Ångesten över att ha använt innefotbollsskor när man ser din illustration är ju hemsk.
  Klickar såå gärna på dina adlinks!!! <3

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.